1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισμό στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισμό στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων

Το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον Μυθικισμό, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου του 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) με ελεύθερη είσοδο (Vid)

Το  1ο Πανελλαδικό Συνέδριο για τον  Μυθικισμό θα πραγματοποιηθεί την  Κυριακή 22 Μαΐου, στο  Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50 -  αίθουσα "Αντώνης Τρίτσης"). Η ημερίδα διοργανώνεται από τους  Έλληνες Μυθικιστές και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεκατέσσερις Σύνεδροι από την Ελλάδα (ανάμεσά τους αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί όπως ο Στράτος Θεοδοσίου και ο Στέφανος Παϊπέτης), τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, διαφορετικών φιλοσοφικών και θεωρητικών καταβολών, αναμένεται να παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό τις θέσεις τους για πληθώρα ζητημάτων, όπως τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην έρευνα για την ιστορικότητα του Ιησού, τα ίχνη της Ηλιακής Λατρείας στις νεότερες θρησκείες, άγνωστες πτυχές της Βίβλου, καθώς επίσης και τα δάνεια του χριστιανισμού από την αρχαία ελληνική κοσμοθέαση.

ADVERTISING

Στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, το  mythcon.gr, έχει ήδη αναρτηθεί το αναλυτικό  πρόγραμμα των δεκατριών πρωτότυπων για τα ελληνικά δεδομένα  ομιλιών. Οι εργασίες του Συνεδρίου, που έχουν χωριστεί σε τέσσερις θεματικές ενότητες, θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν στις 7 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

ΕΝΟΤΗΤΑ 1

12:00 Εισαγωγή – Σύντομοι Χαιρετισμοί

12:10 Στέφανος Παϊπετης: Ο Ιησούς ως Ηλιακή Θεότητα

12:30 Ραδάμανθυς Αναστασάκης: Ο Μυθικισμός στο έργο του Charles Francois Dupuis

12:50 Ομάδα Μυθικιστών του Μιλγουόκι (Mythicist Milwaukee Team): Οι θέσεις μας πάνω στο Μυθικιστικό ζήτημα και γιατί θεωρούμε πως προάγουν την Κοσμικότητα

13:10 Ερωτήσεις

13:20 Μικρό Διάλειμμα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2

13:30 Χαρίτα Μήνη: Οι κρυμμένες πλευρές του μύθου της Γένεσης

13:50 Στράτος Θεοδοσίου: Βρεφοκρατούσες και Γαλακτοτροφούσες θεότητες

14:10 Γιώργος Ιωαννίδης: Η Ανάληψη της Παναγίας: Μια Μυθικιστική διερεύνηση στη θεολογία της ενσώματης μετάστασης της Παρθένου

14:30 Γιώργος Λεκάκης: Το φαινόμενο της Ακαΐας: Από την Άρτεμη στα Αναστενάρια

14:50 Ερωτήσεις

15:00 Μεγάλο Διάλειμμα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3

16:30 Χρήστος Πανόπουλος: Απο το Μύθο στο Μυθικισμό : Επαναφέροντας την μυθική σκέψη

16:50 Ιωάννης Μπουσίου: Η Ελληνική Θρησκεία και οι Μυθικιστικές προεκτάσεις της στον Χριστιανισμό

17:10 Ευρυνόμη Γαβρά: Ο Ορφικός Φάνης, ο Ιησούς και το σύμβολο του Εσταυρωμένου

17:30 Ερωτήσεις

17:40 Μικρό Διάλειμμα

ΕΝΟΤΗΤΑ 4

17:50 Γιώργος Γκουσγκούνης: Ο Μυθικισμός στους Νεοπλατωνικούς φιλοσόφους και τους Γνωστικούς της Ύστερης Αρχαιότητας: Οι περιπτώσεις του Πορφύριου και των Δοκητιστών

18:10 Kenneth Humphreys: 2016: Ο Ιησούς καταλαμβάνει τη θέση του στην παγκόσμια μυθολογία

18:30 Μηνάς Παπαγεωργίου: Ο Μυθικισμός στο έργο του Θωμά Μάρα

18:50 Ερωτήσεις

19:10 Λήξη Συνεδρίου

Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου και ο συγγραφέας Kenneth Humphreys:

O αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου, στη μακρόχρονη πανεπιστημιακή θητεία του ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφιερώθηκε στη διδασκαλία και την έρευνα θεμάτων, τα οποία έχουν ως κέντρο τους αφενός μεν την Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών, αφετέρου δε την Αστροφυσική στις κατευθύνσεις Δορυφορική φασματοσκοπία στο υπεριώδες, Ενεργές θερμοκρασίες αστέρων προγενεστέρων φασματικών τύπων, Διπλοί και μεταβλητοί αστέρες κ.ά.

Ομιλεί αγγλικά, ιταλικά και ρωσικά, γλώσσες που τον βοήθησαν πολύ στην ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.) και μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U.), όπως και πολλών άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών ενώσεων και ομίλων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από τριακόσιες πενήντα πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε Διεθνή αστρονομικά περιοδικά και Πρακτικά διεθνών συνεδρίων, εκατοντάδες άρθρα στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ενώ έχει δώσει πλέον των τριακοσίων διαλέξεων σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα, Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία, σε Επιστημονικές Ενώσεις, καθώς και σε άλλους φορείς.

Έχει συγγράψει είκοσι έξι βιβλία σχετικά με την Αστροφυσική και την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Επιστημών, ενώ έχει παρουσιάσει τρεις ποιητικές συλλογές, με τίτλους: «Συμπαντικές Ενοράσεις», «Αστρονομία, Ιστορία, Μυθολογία-Γήινα και Συμπαντικά» και «Ο αχός του Σύμπαντος». Τέλος, έχει παρουσιάσει σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Μάνο Δανέζη, για πέντε συνεχή χρόνια, στην τηλεόραση της ΕΤ-3 τις τηλεοπτικές εκπομπές «Το Σύμπαν που αγάπησα» (110 επεισόδια) και «Έτσι βλέπω τον κόσμο « (16 επεισόδια) με αντίστοιχη επιστημονική θεματολογία.

Το βίντεο του Συνεδρίου:

Συμμετέχουν με τις εργασίες τους οι: Ραδάμανθυς Αναστασάκης (Ιδρυτής του κέντρου Φιλοσοφίας “Ιδεοθέατρον”), Ευρυνόμη Γαβρά (Νομικός-υπ. Δρ. Φιλοσοφίας), Γιώργος Γκουσγκούνης (ερευνητής), Στράτος Θεοδοσίου (καθηγητής παν/μίου Αθηνών), Γιώργος Ιωαννίδης (ψυχολόγος-συγγραφέας), Γιώργος Λεκάκης (δημοσιογράφος-λαογράφος), Χαρίτα Μήνη (φιλόλογος-συγγραφέας), Ιωάννης-Παρμενίδης Μπουσίου (πολιτισμολόγος), Στέφανος Παϊπέτης (ομ. Καθηγητής Παν/μίου Πατρών), Χρήστος-Πανδίων Πανόπουλος (πολιτισμολόγος), Μηνάς Παπαγεωργίου (δημοσιογράφος-συγγραφέας), Kenneth Humphreys (ιστορικός-συγγραφέας), Brian Edward (μέλος τηςMythicist Milwaukee Team), Sean Fracek (μέλος της Mythicist Milwaukee Team)

Όλοι οι ομιλητές εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Είχε ο Θεός γυναίκα; Τα 'θαμμένα' μυστικά της Βίβλου

Τελικά υπήρξε ο Ιησούς; Υποτιτλισμένο ντοκιμαντέρ για την ιστορικότητα του

Μυθικισμός: Πόσα κριτήρια πληροί ο Ιησούς για να είναι ο ιδανικός Ήρωας

SHARE:

24Media Network