ΑΔΕΔΥ για απεργία: Εξαιρεί όσους εργαζόμενους εμπλέκονται στις Πανελλήνιες εξετάσεις

ΑΔΕΔΥ για απεργία: Εξαιρεί όσους εργαζόμενους εμπλέκονται στις Πανελλήνιες εξετάσεις
Πορεία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Η ΑΔΕΔΥ εξαιρεί όσους εργαζόμενους εμπλέκονται στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Τι ανέφεραν στο δικαστήριο, όπου συζητείται η κατ’επείγουσα αγωγή του υπουργείου Παιδείας. Αναμένεται η απόφαση.

Την εξαίρεση των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις ανεξαρτήτως της αυριανής 24ωρης απεργίας ενόψει του εργασιακού νομοσχεδίου, δήλωσε η ΑΔΕΔΥ, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Κατά τη συζήτηση για το αίτημα του υπουργείου Παιδείας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική στο σύνολο η απεργία της ΑΔΕΔΥ, η τελευταία διαβεβαίωσε το δικαστήριο τόσο για την εξαίρεση των εκπαιδευτικών που λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις και των υπαλλήλων του υπουργείου, όρο και άλλων σωματείων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς:

  • Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό (γραμμές 1,2&3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί.
  • Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 – 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.
  • Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

«Πρόκειται για ένα αντεργατικό νομοσχέδιο με τεράστια συμβολική σημασία. Αποτελεί ριζική αναδιάρθωση στα εργασιακά και το υπουργείο θέλει να κρίνει την απεργία παράνομη στο σύνολό της» επεσήμαναν στο δικαστήριο οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ, προσθέτοντας πως υπεύθυνο για την κατάσταση είναι το δημόσιο που γνώριζε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου θα προκαλέσει κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε πως η απεργία θα πρέπει να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, αφού μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «δεν προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας για κάλυψη των αναγκών των πανελλαδικών εξετάσεων» καθώς και ότι η απεργία γίνεται «σε βάρος των μαθητών, που ταλαιπωρούνται προηγούμενο διάστημα λόγω πανδημίας και τώρα ξανά εν μέσω πανελληνίων».

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Οι δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών προσκόμισαν στο δικαστήριο τις ανακοινώσεις των ομοσπονδιών και των σωματείων εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τις τροποποιήσεις στις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Δεν έχουμε εξουσιοδότηση να παραιτηθούμε από την αγωγή. Πάση θυσία πρέπει να γίνουν οι πανελλήνιες και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ρητά με δικαστική απόφαση» ήταν η θέση των νομικών εκπροσώπων του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα