Νίκος Ρωμανός: Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέρριψε το αίτημα αναίρεσης

Νίκος Ρωμανός: Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέρριψε το αίτημα αναίρεσης

Αδιέξοδο και δυσάρεστη κλιμάκωση στην υπόθεση Νίκου Ρωμανού. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απέρριψε το αίτημα αναίρεσης

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν έκανε δεκτό το αίτημα για αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Η αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου  Βασιλική Θεοδώρου που εξέτασε την υπόθεση έκρινε σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247 ότι το βούλευμα είναι εμπεριστατωμένο και ως εκ τούτου το έθεσε στο αρχείο.

Το αίτημα της αναίρεσης της απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τις εκπαιδευτικές άδειες του απεργού πείνας επρόκειτο να συζητηθεί χτες Δευτέρα, κάτι που όμως δεν έγινε επειδή δεν προσήλθε ο εισαγγελέας.

Νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε σήμερα από τις 11 το πρωί, ενώ κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση απηύθυνε και ο πατέρας του επί 29 ημέρες απεργού πείνας Γ. Ρωμανός.

Το σκεπτικό του βουλεύματος:

“Δεν συντρέχει λόγος άσκησης αναιρέσεως. Είναι αιτιολογημένη η απόρριψη από το συμβούλιο πλημμελειοδικών Πειραιά. Έκανε ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων για τις εκπαιδευτικές άδειες που απαιτούν για τους υπό δικούς τη σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προφυλάκιση. Αβάσιμοι οι υπόλοιποι προβαλλόμενοι λόγοι”.


Ο συνήγορος του 21χρονου, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μιλώντας το πρωί στο Mega, επανέλαβε ότι το “βραχιολάκι” είναι μία καλή λύση και που έχει γίνει ήδη αποδεκτή από την πλευρά Ρωμανού.

“Θα ήταν ένα θετικό βήμα, το έχουμε δηλώσει από χθες. Θα η διέξοδος για να σωθεί η ζωή του παιδιού”, τόνισε ο κ .Ραγκούσης.

“Σταματάμε την απεργία πείνας αν υπάρχει πρόβλεψη για το βραχιολάκι, αν περάσει η τροπολογία που υπηρετεί το δικαίωμά του” τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

“Όχι γενικότητες, όχι αοριστίες, όχι στις καλένδες θα το θεωρήσει κοροϊδία και αυτός και εγώ… Τότε αρχίζει η απεργία δίψας και το τέλος. Δεν παίζουμε με τον Ρωμανό”, πρόσθεσε.

Μένει πλέον να δούμε αν θα υπάρξει πρόβλεψη για το βραχιολάκι στην τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα.

Απεργία δίψας από σήμερα είναι διατεθειμένος να αρχίσει ο Ν. Ρωμανός

Οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς της Πολιτείας επιμένουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση πλην της τροπολογίας που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται η δυνατότητα καθορισμού, με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των προϋποθέσεων, του τρόπου και κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς και τη συμμετοχή στις εξετάσεις των φοιτητών κρατουμένων, καταδίκων, και υποδίκων, στην περίπτωση που δεν χορηγούνται σε αυτούς εκπαιδευτικές άδειες.

Μια λύση την οποία ο απεργός πείνας δεν αποδέχεται όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για κανέναν άλλον κρατούμενο.

Θεωρώντας μάλιστα ότι η επίμαχη τροπολογία θα είναι η “γκιλοτίνα στο δικαίωμα των εκπαιδευτικών αδειών”, έλαβε και την απόφαση για έναρξη της απεργίας δίψας.

Ο Νίκος Ρωμανός θα μπορεί να αξιοποιήσει τη ρύθμιση για την ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων (με το βραχιολάκι) όταν το σύστημα τεθεί σε εφαρμογή, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή, ωστόσο μέχρι τότε ο κ. Αθανασίου απηύθυνε έκκληση προς τους γονείς του να τον πείσουν να παρακολουθήσει τα μαθήματά του ηλεκτρονικά, γιατί αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί σ’ αυτή τη φάση να κάνει η Πολιτεία.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη – ο οποίος είπε πως η τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης χειροτερεύει τα πράγματα και ζήτησε άμεση λύση -, ο κ. Αθανασίου διερωτήθηκε “γιατί η τροπολογία χειροτερεύει τα πράγματα;”, εξηγώντας “αφού προϋπόθεση είναι η διευκόλυνση κάποιου να πάρει άδεια για να σπουδάσει. Του δίνεται δηλαδή δεύτερη ευκαιρία στην περίπτωση που τα Συμβούλια απορρίπτουν την εκπαιδευτική άδεια”.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως ο Νίκος Ρωμανός μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματά του ηλεκτρονικά, αφού η Πολιτεία αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει, όπως είπε, και έκανε έκκληση προς τους γονείς του να τον πείσουν να ξεκινήσει τα μαθήματά του.

Ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ για την πρόσβαση των κρατουμένων στην εκπαίδευση

Την εξέταση του γενικότερου ζητήματος της πρόσβασης των κρατουμένων στην εκπαίδευση, με εξάντληση της ευαισθησίας από την πλευρά της Πολιτείας, προτείνει η Σύγκλητος του ΑΠΘ, με αφορμή την έμπρακτη διαμαρτυρία του Νίκου Ρωμανού, σχετικά µε την περιορισµένη εφαρµογή του θεσµού των εκπαιδευτικών αδειών.

“Είναι, προφανώς, ευθύνη της Πολιτείας να λαµβάνει εκείνα τα µέτρα που κρίνονται, στο πλαίσιο του νόµου, αναγκαία για την προστασία της δηµόσιας ασφάλειας. Κατά τη θεσµοθέτηση, επιβολή και εφαρµογή αυτών των µέτρων, ωστόσο, σκόπιµο είναι να λαµβάνεται υπόψη, πρωτίστως, ο ρόλος της εκπαίδευσης ως κρίσιµης οδού κοινωνικής επανένταξης στο πλαίσιο ενός σωφρονιστικού συστήµατος που δεν επιδιώκει να εκδικείται, αλλά φιλοδοξεί να σωφρονίζει. Στο πλαίσιο αυτό, παράµετροι όπως η ηλικία των κρατουµένων και η διαγωγή τους πρέπει, επίσης, να λαµβάνονται υπόψη κατά την εξέταση αιτηµάτων πρόσβασης στην εκπαίδευση”, αναφέρεται στο ψήφισμα.

Η Σύγκλητος υιοθέτησε ομόφωνα, το περιεχόμενο της σχετικής, από 3-12-2014, ανακοίνωσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με τίτλο: “Εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων: “Η εκπαίδευση είναι ελπίδα και όχι απειλή για την κοινωνική επανένταξη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα