Αιγιαλίτιδα ζώνη: Τι σημαίνει η επέκτασή της στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Αιγιαλίτιδα ζώνη: Τι σημαίνει η επέκτασή της στα 12 μίλια στο Ιόνιο
Τοπίο από τη Σέριφο Eurokinissi

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής ανέλυσε στον News 24/7 την προαναγγελία του Νίκου Κοτζιά σχετικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

«Πρόκειται για την επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας στη θάλασσα, για έδαφος της χώρας» εξήγησε στο σταθμό μας ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής αναφερόμενος στην προαναγγελία Κοτζιά για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

«Αυτήν τη στιγμή τα σύνορα της Ελλάδας είναι στα 6 ναυτικά μίλια και ανακοινώθηκε ότι θα πάει στα 12» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή περίπου το 40% του Αιγαίου ανήκει στην Ελλάδα, με την επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο και την Κρήτη το ποσοστό αυτό στη Μεσόγειο θα φτάσει στο 70%.

Τόνισε ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ήταν πολιτική στρατηγική της χώρας για χρόνια, δεν πρόκειται για ιδέα του Νίκου Κοτζιά. Όπως είπε η επέκταση γίνεται στο Ιόνιο και όχι στο Αιγαίο για εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να είναι τόσο παράλογη ούτως ώστε να απειλήσει για το Ιόνιο. Κατά τον ίδιο η επέκταση έχει και θετικά και αρνητικά στοιχεία καθώς το ζήτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το ενδεχόμενο αντιπαράθεσης με την Τουρκία και αμφισβήτησης της ελληνικής απόφασης από την Άγκυρα. «Για μένα είναι σαν να ανοίγουμε την πόρτα του τρελοκομείου» ανέφερε για την ενδεχόμενη επέκταση στο Αιγαίο.

«Η ΑΟΖ με βάση το δίκαιο της θάλασσας μπορεί να ανακηρυχθεί από μία χώρα χωρίς συνεννόηση με τη γειτονική» σημείωσε διευκρινίζοντας πώς είναι άλλο η αιγιαλίτιδα και άλλο η ΑΟΖ.

Σχετικά με την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Υφαντής δήλωσε ότι «αυτό που κάνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να το κάνει και στο Αιγαιο.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα