Άλιμος: Ο διευθυντής που βάζει από την τσέπη του και οι μηνύσεις του δημάρχου σε 35 εκπαιδευτικούς

Άλιμος: Ο διευθυντής που βάζει από την τσέπη του και οι μηνύσεις του δημάρχου σε 35 εκπαιδευτικούς
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Νέα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το NEWS24/7 δείχνουν ότι η υπόθεση του "ανάλγητου" εκπαιδευτικού στον Αλιμο δεν παρουσιάστηκε στις σωστές της διαστάσεις. Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για τον Δήμαρχο, Ανδρέα Κονδύλη.

Στις 25 Νοεμβρίου μία είδηση ήρθε να επισκιάσει τις υπόλοιπες, ακόμα και αυτές που αφορούσαν την πανδημία, τόσο στα κανάλια όσο και στα sites. Συνοπτικά μιλώντας, ο διευθυντής σχολείου του Αλίμου εφέρετο να αρνείται να ενεργοποιήσει τη θέρμανση «ανεβάζοντας ένα και μοναδικό διακόπτη» αφήνοντας τους μαθητές στο κρύο κάτι που εν τέλει έκανε με δική του παρέμβαση ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης ο οποίος έσπευσε να ανεβάσει το video της ενέργειάς του στο facebook.

Εν συνεχεία ο δήμαρχος έδωσε πολλές συνεντεύξεις, και τηλεοπτικές, στην προσπάθειά του να καταδείξει ότι ο εν λόγω διευθυντής στερείται ενσυναίσθησης και ότι δεν μπορεί να εκτελέσει στοιχειωδώς τα καθήκοντά του.

Μετά από λίγες ημέρες προχώρησε και σε μήνυση εναντίον του. Με τον εκπαιδευτικό να μην εμφανίζεται στα κανάλια και να τηρεί σιγή ιχθύος, το κυρίαρχο αφήγημα που ήθελε έναν ανάλγητο δημόσιο υπάλληλο να αφήνει ετσιθελικά τα παιδιά να κρυώνουν έμεινε στον αφρό.

Από την πρώτη στιγμή στο NEWS 24/7 θελήσαμε να αναζητήσουμε τα πραγματικά περιστατικά αλλά και το παρασκήνιο πίσω από αυτήν την υπόθεση και με το ρεπορτάζ μας αναδείξαμε πτυχές οι οποίες είχαν μείνει στο σκοτάδι.

Το χρονικό

To πρόβλημα υφίσταται από την αρχή της σχολικής σεζόν. Με έγγραφο το οποίο έχει ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου του 2021, ο Δήμος Αλίμου θέτει στα υπόψιν των διευθυντών του 2ου Λυκείου και του 4ου γυμνασίου Αλίμου (συστεγάζονται) το γεγονός των υψηλών χρεώσεων φυσικού αερίου αλλά και ύδρευσης του σχολικού συγκροτήματος.

Στο έγγραφο, το οποίο υπογράφει η αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και Αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Θεοδώρα Σύρμα, συνιστάται στους διευθυντές να προχωρήσουν, σε συνεργασία με το βοηθητικό προσωπικό του σχολείου, στους “απαραίτητους ελέγχους καθώς και σε ότι άλλο απαιτείται για τη μείωση των δυσανάλογων καταναλώσεων σε Ύδρευση και Φυσικό Αέριο”.

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι διευθυντές, αλλά και το βοηθητικό προσωπικό δεν έχουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για να τσεκάρουν αν πράγματι πηγαίνουν όλα καλά. Γίνεται σαφές ότι η εργασία αυτή πρέπει να γίνει από εξειδικευμένους τεχνικούς οι οποίοι εν τέλει θα εγγυηθούν και το τελικό αποτέλεσμα.

Ο επικεφαλής του 2ου ΓΕΛ Αλίμου απαντά με δική του επιστολή στην κα Σύρμα στις 28 Σεπτεμβρίου λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι “οι καθηγητές του σχολείου επιτελούν επιστημονικό-διδακτικό έργο και γι’ αυτό το σκοπό έχουν προσληφθεί όχι από το Δήμο αλλά από το Υπουργείο Παιδείας. Συνεπώς οποιαδήποτε διαφοροποίηση των καθηκόντων τους από τη Σχολική Επιτροπή κρίνεται ως παράνομη και μειωτική».

Για το φυσικό αέριο, συνεχίζει ο διευθυντής, έχει αναλάβει το έργο ιδιωτική εταιρία όπως φυσικά και τις ρυθμίσεις για συντήρηση και καλή λειτουργία των καυστήρων.

Στην ίδια επιστολή το σχολείο, κατόπιν συνεδρίασης και με ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, ζητά από την κα Σύρμα και τον Δήμο Αλίμου να του γνωστοποιηθεί ο προϋπολογισμός για τα σχολικά έτη 2020-2021 και 2021-2022, οι προμηθευτές που έχει ορίσει η σχολική επιτροπή κατόπιν Δημόσιας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος καθώς και η προκήρυξη και τις συμβάσεις αυτών όπως και η υλικοτεχνική υποδομή που παραδόθηκε στο 2ο ΓΕΛ Αλίμου κατά τα αναγραφόμενα έτη.

Κοντολογίς, το σχολείο ζητά, όπως έχει το δικαίωμα από το νόμο, πλήρη ενημέρωση για τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν το σχολικό συγκρότημα.

Αφού περνούν σχεδόν 20 ημέρες χωρίς ουσιαστική εξέλιξη, ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Αλίμου ενημερώνει για τη σύγκλιση του σχολικού συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κεραμέως (άρθρο 100) που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από την Βουλή, και αφού πρώτα έχει συγκροτήσει σε σώμα τους εκπαιδευτικούς, το σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και τον εκπρόσωπο του 15 μελους μαθητικού συμβουλίου.

To σχολικό συμβούλιο ορίζεται να συγκληθεί για την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου και ώρα 12:40, με την εκκρεμότητα από το Δήμο για τον ορισμό των δύο δικών του αντιπροσώπων μέχρι τότε. Για την ενέργεια αυτή ενημερώνεται εγκαίρως ο Δήμος Αλίμου στις 25 Οκτωβρίου, έντεκα ήμερες πριν, προκειμένου να ορίσει τα δυο μέλη του (έναν αιρετό και έναν μόνιμο υπάλληλο).

Με τη σχετική επιστολή, ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ ενημερώνει διεξοδικά το δήμο για τα θέματα προς συζήτηση αλλά και για το ποιοι καλούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία. Μεταξύ των παραγόντων που καλούνται να πάρουν μέρος είναι και ο ίδιος ο Δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης ενώ στο σχετικό έγγραφο επισυνάπτεται το άρθρο με βάση το οποίο το 2ο ΓΕΛ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη σύγκληση του σχολικού συμβουλίου.

Στις 4 Νοεμβρίου, μία μέρα πριν τη διεξαγωγή του σχολικού συμβουλίου, ο διευθυντής του 2ου Λυκείου, υπενθυμίζει-και πάλι γραπτώς- στο δήμαρχο, την κλήση του για το συμβούλιο της επομένης. Η εν λόγω υπενθύμιση καταλήγει με την εξής παρατήρηση: “Η δική σας παρουσία στο σχολικό συμβούλιο θα συμβάλλει σε έναν εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας για το Δημόσιο Σχολείο”.

Την επόμενη ημέρα, στις 5 Νοεμβρίου, δηλαδή, ο Δήμος Αλίμου μέσω αναλυτικής επιστολής της Θεοδώρας Σύρμα και αποστολής με κλητήρα του Δήμου στο σχολείο απαντά αρνητικά στο αίτημα του διευθυντή για σύγκληση του σχολικού συμβουλίου.

Σ’ αυτήν, μεταξύ άλλων, αναγράφονται τα εξής: “Ο Δήμος Αλίμου μέχρι σήμερα δεν έχει ορίσει εκπροσώπους στο Σχολικό Συμβούλιο του 2ου Λυκείου Αλίμου δεδομένου ότι αφενός ο σχετικός Νόμος έχει ψηφιστεί μόλις μερικές εβδομάδες πριν (!) και αφετέρου μόλις εχθές ορίστηκαν οι νέες διοικήσεις των σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αλίμου”.

Τι ακριβώς εννοεί ο Δήμος Αλίμου όταν λέει ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες είναι άγνωστο. Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα, ο 4823/2021 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 136) στις 3 Αυγούστου του 2021, δηλαδή τρεις μήνες πριν από την εν λόγω επιστολή. Προφανώς και ο Δήμος θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες.

Όμως, με την επιστολή της, η κα Σύρμα, κατηγορεί το διευθυντή για παράνομη συγκρότηση του σχολικού συμβουλίου και για τη μη κοινοποίηση στο Δήμο της σχετικής απόφασης και ξεκαθαρίζει ότι τυχόν συνεδρίαση του σχολικού συμβουλίου την 5η Νοεμβρίου θα είναι άκυρη. Ενημερώνονται μάλιστα σχετικά τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης όσο και ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής Γεώργιος Κόσυβας.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης και της άρνησης του Δήμου να συγκληθεί το Σχολικό Συμβούλιο κατά την κείμενη νομοθεσία, ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ αναγκάζεται να ματαιώσει τη συνεδρίαση και την αναβάλλει. Το πρόβλημα όμως με τη θέρμανση παραμένει και λόγω της επιδείνωσης του καιρού αρχίζει και γίνεται πιεστικό.

Μετά από ομόφωνη απόφαση του συλλόγου διδασκόντων λαμβάνεται η απόφαση για αίτημα προς το Δήμου Αλίμου για άμεση αυτοψία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλίμου στο σχολείο έτσι ώστε τυχόν βλάβες να εντοπιστούν και το πρόβλημα να επιλυθεί.

Για την απόφαση αυτή η σχολική επιτροπή του Δήμου αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος ενημερώνονται- και πάλι εγγράφως- στις 8 Νοεμβρίου του 2021. Μαζί με την επιστολή, επισυνάπτονται αναλυτικά άρθρα του τεχνικού κανονισμού με τα οποία καταδεικνύεται η ανάγκη τσεκαρίσματος της κατάστασης από εξειδικευμένους τεχνικούς και όχι φυσικά από τους διδάσκοντες. Άλλωστε ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος της διαρροής με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των διδασκόντων αλλά και των μαθητών.

Οι διδάσκοντες ζητούν, μεταξύ άλλων, έγγραφη ενημέρωση για την καλή και ασφαλή λειτουργία του Φυσικού Αερίου και τον έλεγχο από τεχνικό ασφαλείας όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Πριν, τελικά, ο Δήμαρχος λάβει την πρωτοβουλία να εισέλθει στο χώρο του σχολείου (ως μη όφειλε) νυχτερινή ώρα, για να κάνει “αυτό που δεν ήθελε να κάνει ο διευθυντής” κατά το αφήγημά του, το σχολείο υπενθυμίζει και πάλι με έγγραφό του το πρωί προς την σχολική επιτροπή του Δήμου Αλίμου το πρόβλημα με την έλλειψη θέρμανσης στη σχολική μονάδα.

Η επίσκεψη του Δημάρχου

Είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι η “επίσκεψη” του Δημάρχου στο σχολείο συνιστά εξ ορισμού γεγονός που χρήζει διερεύνησης από τη δικαιοσύνη καθώς τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εύλογα.:

  • Πως μπήκε ο Δήμαρχος στη σχολική μονάδα τη νύχτα;
  • Από ποιόν θεσμικό παράγοντα πήρε άδεια εισόδου, αν πήρε;
  • Από ποιους εξωσχολικούς συνοδευόταν;
  • Με ποιον τρόπο τηρήθηκαν, αν τηρήθηκαν, τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό ;
  • Είχε άδεια να τραβήξει βίντεο εντός σχολικής μονάδας και είχε τελικά και την υποχρεωτική άδεια να το αναρτήσει με έμμισθη διαφήμιση στο διαδίκτυο;
  • Η παρεμπόδιση του διδακτικού έργου από τα κανάλια που εισέβαλλαν στο σχολικό συγκρότημα, η αναστάτωση των μαθητών και των γονιών τους κατόπιν κλήσης των καναλιών από τον Δημάρχο την επομένη ημέρα, ήταν ένα νόμιμο γεγονός;

Μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού, ο Δήμαρχος Αλίμου παραχώρησε τηλεοπτικές συνεντεύξεις κατά τις οποίες επέμεινε ότι ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ ευθύνεται αποκλειστικά για ότι έγινε. Σε καμία από αυτές τις εκπομπές δεν εκφράστηκε ο παραμικρός αντίλογος από την σχολική μονάδα. Εν τω μεταξύ στις συνεντεύξεις που απέσπασαν τηλεοπτικοί σταθμοί από τους μαθητές του σχολείου, ουδείς βρήκε κάτι να προσάψει στον επικεφαλης.

Ο διευθυντής κλήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε να γνωστοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης σε μια σύσκεψη με τον Γ. Γραμματέα και όχι σε κλήτευση για έλεγχο και πιθανή τιμωρία του.

Μετά από εξονυχιστική μελέτη των περιστατικών και της σχετικής αλληλογραφίας, έλαβε συγχαρητήρια από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου για το ότι αφενός ενήργησε όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος και αφετέρου διότι επέδειξε την απαραίτητη ψυχραιμία, προς όφελος της σχολικής κοινότητας.

Παρόλα αυτά ο Δήμαρχος Αλίμου μήνυσε τον εκπαιδευτικό συνεχίζοντας την κόντρα, παραμονή της πενθήμερης εκδρομής της Γ’ Λυκείου με έκτακτο ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου υπέγραψαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του.

Και δεν σταμάτησε εκεί. Μήνυσε επίσης συνολικά όλους τους καθηγητές του συλλόγου διδασκόντων του 2ου ΓΕΛ καθώς και τη διευθύντρια του 4ου γυμνασίου Αλίμου, σύνολο, δηλαδή πάνω από 35 εκπαιδευτικούς! Έμπειροι παρατηρητές χαρακτηρίζουν το γεγονός πρωτοφανές και μοναδικό για τα σχολικά δρώμενα Δήμαρχος να μηνύει δυο διευθυντές και το σύνολο των καθηγητών ενός Λυκείου.

Οι προμήθειες σχολικού υλικού

Πριν προκύψει το ζήτημα με τη θέρμανση, το οποίο, όπως είδαμε δεν αντιμετωπίστηκε με όρους ουσίας αλλά με όρους επικοινωνίας, Δήμος Αλίμου και 2ο ΓΕΛ είχαν συγκρουστεί και για το θέμα της προμήθειας των γραφικών υλών στο ξεκίνημα της σεζόν.

Το σχετικό τιμολόγιο διαβιβάστηκε προς τη σχολική επιτροπή του Δήμου Αλίμου και ήταν συνολικής αξίας 488,96 ευρώ με ΦΠΑ.

Η σχολική επιτροπή είχε ορίσει δύο βιβλιοπωλεία για την προμήθεια των σχετικών υλικών κάτι που όμως δεν βρισκόταν σε γνώση του σχολείου αφού δεν είχε γίνει η σχετική γραπτή ενημέρωση.

Όπως όμως προκύπτει από εκπαιδευτικές πηγές, το ένα από αυτά τα βιβλιοπωλεία αρνήθηκε την οποιαδήποτε συνεργασία με το σχολείο λόγω αδυναμίας πληρωμής από το Δήμο τιμολογίων κατά το σχολικό έτος 2020-2021.

Ο διευθυντής αποφάσισε να μην χάσει άλλο χρόνο, προτίμησε να προμηθευτεί τα υλικά από άλλο βιβλιοπωλείο το οποίο όμως δεν βρισκόταν μεταξύ αυτών που είχε ορίσει η σχολική επιτροπή.

Για να μην επιβαρύνει το δήμο με το έξοδο, ο διευθυντής κάλυψε ο ίδιος όλο το ποσό κάτι που βεβαίωσε και το κατάστημα το οποίο επί λέξει τόνισε τα εξής σε ηλεκτρονική επικοινωνία με την σχολική επιτροπή του Δήμου: “Το τιμολόγιο με στοιχεία Νο… ποσού 488,96 ευρώ που έχει εκδοθεί από το βιβλιοπωλείο Σελίδα έχει εξοφληθεί στις 29.09.2021 και δεν συντρέχει λόγος πληρωμής από την υπηρεσία σας”.

Με άλλα λόγια, πλήρωσε από την τσέπη του, ο “ανάλγητος” και “ακατάλληλος” δημόσιος λειτουργός τον οποίο εν συνεχεία μήνυσε ο δήμαρχος μαζί με την Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου και όλους τους καθηγητές του Λυκείου. Σύμφωνα με μαρτυρίες,υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από γονείς και εκπαιδευτικούς αφού ο εν λόγω “ανάλγητος” διευθυντής φαίνεται ότι καλύπτει εδώ και δυο χρόνια διακριτικά αρκετές ανάγκες της σχολικής μονάδας από τον προσωπικό του λογαριασμό.

Διαπιστώθηκε δε ότι διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια βιογραφικά στον Δημόσιο Τομέα, με συνεχή διδασκαλία του τόσο σε Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όσο και σε Ιδρύματα Επιμόρφωσης Ανωτάτων Στελεχών του Δημοσίου Τομέα. Μάλιστα έχει τιμηθεί με ύψιστη διάκριση σε Απονομή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Για το τέλος υπάρχει ένα και μόνο ερώτημα για το Δήμο Αλίμου: Αληθεύει ότι δεν έχει συνεδριάσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς κανένα σχολικό συμβούλιο του Δήμου και αν ναι, για ποιο λόγο;

*** Όλα τα σχετικά έγγραφα που επικαλεστήκαμε στο παραπάνω ρεπορτάζ, βρίσκονται στη διάθεσή μας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα