Ανεμβολίαστοι: Επιστροφή στην κανονικότητα με δικό τους κόστος

Ανεμβολίαστοι: Επιστροφή στην κανονικότητα με δικό τους κόστος
Πολίτες με μάσκα στην Αθήνα. Eurokinissi

Ξεκάθαρο μήνυμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τους ανεμβολίαστους κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις φωτιές. Τι θα ισχύει για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς.

Επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά με κόστος και μάλιστα δικό τους. Αυτό είναι το τίμημα για τους ανεμβολίαστους πολίτες, αυτό ήταν και το μήνυμα του Πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου δεκαημέρου.

Ο Κυριακος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το κατά πόσο θα υπάρξουν και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που θα μπουν στο μοντέλο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για να απαντήσει:

“Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας ότι για να μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά τεστ κι αυτό είναι κόστος σε χρόνο και χρήμα. Καθένας κάνει τις επιλογές του και πρέπει να προσαρμοστεί στις αποφάσεις της κυβέρνησης. Συγκεκριμένες εξαγγελίες θα γίνουν πριν το τέλος του μήνα”.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς – Δύο τεστ τη βδομάδα με δική τους ευθύνη

Το ίδιο κόστος θα αναλάβουν να καλύπτουν κάθε εβδομάδα και μάλιστα δις οι εκπαιδευτικοί από 13 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να ξεκινήσει η σχολική χρονιά, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ, Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορoνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου. Οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα”.

Αυτό τόνισε και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα:

Δεν μπορούμε να καταστρατηγήσουμε την νομοθεσία και να επιτρέψουμε να γίνει διασπορά από κάποιους που δεν θέλουν να τηρήσουν την νομοθεσία. Θα είμαστε αμείλικτοι σε αυτό. Προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς όλο το καλοκαίρι και προγραμματίζουμε την λειτουργία των σχολικών μονάδων με διττό στόχο, από τη μια να διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών και από την άλλη, την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και της εκπαιδευτικής, διδακτικής διαδικασίας γιατί τα 2 τελευταία χρόνια, είχαμε πολλές παρενέργειες, αλλά την κρατήσαμε όρθια με την τηλεκπαίδευση» είπε ο κ. Κόπτσης.

Εντός των ημερών αναμένονται τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, τα οποία θα ανακοινωθούν λεπτομερώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Κόπτσης διαβεβαίωσε ότι έχει ρυθμιστεί η άμεση αναπλήρωση των καθηγητών που δεν θα παρέχουν υπηρεσίες, εντός ελάχιστων ημερών. «Σε μια δύο ημέρες θα καλύπτονται τα κενά, όπου υπάρξουν».

Αναστολή καθηκόντων από 1η Σεπτέμβρη για μη εμβολιασμένους υγειονομικούς

Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρέωση εμβολιασμού του προσωπικού των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας και την άμεση αναπλήρωση ανεμβολίαστου προσωπικού, δίνει το υπουργείο Υγείας σε έγγραφο που αποστέλλεται προς όλες τις διοικήσεις των δομών υγείας.

Το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων, δημοτικών δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, δομών ΠΦΥ, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, θα πρέπει να έχει λάβει των πρώτη ή μόνη δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να τηρήσει την προβλεπόμενη διαδικασία.

Γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο AP

Τονίζεται ότι από την υποχρέωση εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 6 μηνών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια εμβολιασμού. Οι τελευταίοι κρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, σύμφωνα με την λίστα εξαιρέσεων που καταρτίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η μη συμμόρφωση του προσωπικού στην υποχρέωση εμβολιασμού έχει ως συνέπεια στην περίπτωση των φορέων δημοσίου τομέα την επιβολή του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Έτσι από 1η Σεπτεμβρίου όσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του covid-19 δεν θα μπορούν να προσφέρουν την εργασίας τους και καλούνται οι διοικήσεις των μονάδων να αναπληρώσουν το προσωπικό που θα τεθεί σε αναστολή, προκειμένου να διαφυλαχτεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας.

Αναλυτικά η επιστολή του Β. Κοντοζαμάνη:

https://www.news247.gr/download/869//891000/upoxr.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα