Ανοιχτό εάν θα δεχθεί η Ελλάδα επανεισδοχή προσφύγων από ΠΓΔΜ

Στιγμιότυπο από τον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη την τρίτη 15 μαρτίου 2016.
(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)
Στιγμιότυπο από τον καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη την τρίτη 15 μαρτίου 2016. (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ) MOTIONTEAM

Επισήμως δεν έχει υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής. Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου. Δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες για επιστροφή 1.500 προσφύγων από τη γειτονική χώρα

Νέα σύσκεψη για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, ενώ ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον άγνωστο αριθμό προσφύγων που πέρασαν από την Ειδομένη στα Σκόπια, αλλά και για την τύχη τους στη γειτονική χώρα.

Η σύσκεψη επικεντρώθηκε ακριβώς στις εξελίξεις στην Ειδομένη, με καλά πληροφορημένες πηγές να τονίζουν, ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν πως αν υποβληθεί τέτοιο αίτημα με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που υπάρχουν μεταξύ ΠΓΔΜ και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετασθεί.

Αυτό βέβαια ουσιαστικά σημαίνει πως η ελληνική πλευρά αφήνει ανοιχτό το εάν θα δεχθεί επιστροφή προσφύγων από την ΠΓΔΜ.

Από το Μαξίμου διευκρινίζουν επίσης ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν καμία ενημέρωση για επιστροφή 1.500 προσφύγων από την ΠΓΔΜ τουλάχιστον από νόμιμες οδούς. Διαψεύδονται έτσι οι σχετικές πληροφορίες από τη γείτονα χώρα.

Το ζήτημα όμως είναι εάν οι Σκοπιανοί στέλνουν πίσω στην Ελλάδα από μη νόμιμες οδούς τους ανθρώπους αυτούς. Αξιωματούχος της αστυνομίας των Σκοπίων διέρρευσε πάντως στο Reuters ότι 600 πρόσφυγες επέστρεψαν στην Ελλάδα με φορτηγά τη νύχτα, αστυνομικές πηγές απάντησαν πως δεν έχει παρατηρηθεί καμία τέτοια μεταφορά.

Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό ότι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ κρατούν στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή) τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στο έδαφος της χώρας.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι, εκτός από τους περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εκτιμάται ότι εισήλθαν χθες μαζικά στο έδαφος της ΠΓΔΜ, οι δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων απέτρεψαν ένα δεύτερο κύμα 600 έως 700 προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, από το ίδιο σημείο της συνοριακής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ (μεταξύ του ελληνικού χωριού Χαμηλό και του χωριού Μόιν στην ΠΓΔΜ).

Στο Χαμηλό παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες που πέρασαν τη νύχτα δίπλα στην όχθη του χειμάρρου, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, σε σκηνές που έστησαν πρόχειρα ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι την Καθαρά Δευτέρα  μοιράστηκε στην Ειδομένη, αγνώστου προέλευσης φυλλάδιο, με πληροφορίες γραμμένες στα αραβικά, που "ξεσήκωσε" τους πρόσφυγες και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, πέρασαν στο Χαμηλό

Εντύπωση προκάλεσε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild που συσχέτιζε τη διανομή του εν λόγω φυλλαδίου με τον πρώην υπουργό Εργασίας της Γερμανίας, Νόρμπερτ Μπλουμ, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε και διέμεινε σε σκηνή με τους πρόσφυγες της Ειδομένης, κάτι που διέψευσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Ειδομένη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έλληνες φωτορεπόρτερ που συνελήφθησαν στην ΠΓΔΜ μιλούν στο NEWS 247

Κ. Φίλης στο NEWS 247: Πρόσφυγες σε 'γκρίζα' ζώνη μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ. 'Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα επιστρέψουν'

Ειδομένη: Σκοπιανοί αστυνομικοί αναγκάζουν τους πρόσφυγες να φύγουν από το Χαμηλό

SHARE: