Αντιδρά η ΚΕΔΕ στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας

Αντιδρά η ΚΕΔΕ στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας

Ο κ. Ασκούνης χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας» και σημείωσε ότι «δεν μπορεί τις αστοχίες της κυβέρνησης να τις καλύψει η Δημοτική Αστυνομία».

Την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και στη μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εκφράζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, «ουδέποτε είχε τεθεί τέτοιο θέμα, πολλώ δε μάλλον συζητηθεί με την κυβέρνηση». Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει με επείγον έγγραφο συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον υπουργό Εσωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, για την οποία «η ΚΕΔΕ έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να αντιμετωπισθούν οι λειτουργικές ανάγκες των δήμων με ορθολογικό τρόπο». Ήδη, τις επόμενες ώρες, η ΚΕΔΕ προσπαθεί να ορίσει συνάντηση με τους δυο αρμόδιους υπουργούς, Κ. Μητσοτάκη και Ιω. Μιχελάκη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ασκούνης χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας» και σημείωσε ότι «δεν μπορεί τις αστοχίες της κυβέρνησης να τις καλύψει η Δημοτική Αστυνομία».

Πάντως, τις αρμοδιότητες που ασκεί σήμερα η Δημοτική Αστυνομία κάλυπτε -και εν μέρει, συνεχίζει να καλύπτει- η Ελληνική Αστυνομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι έλεγχοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που στο παρελθόν αποτελούσαν αποκλειστική ευθύνη της ΕΛΑΣ. Επίσης, οι έλεγχοι για παρεμπόριο γίνονται από μεικτά κλιμάκια Ελληνικής και Δημοτικής Αστυνομίας, με την τελική ευθύνη να βαρύνει την ΕΛΑΣ. Το ίδιο ισχύει για τους ελέγχους στα τουριστικά νησιά κ.α. Κατά πληροφορίες από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το αντικείμενο αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι τόσο μεγάλο, ώστε μπορεί κάλλιστα να απορροφήσει και τους εργαζόμενους στη Δημοτική Αστυνομία. Το αποτέλεσμα, λένε, θα είναι καλύτερη κάλυψη του ευρύτατου αντικειμένου της αστυνόμευσης.

Με παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντέδρασε, καταρχήν, η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Λουκέτο - εξπρές στις δημοτικές αστυνομίες

SHARE:

24Media Network