Αντίδραση ΕΔΕ στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης

Στιγμιότυπο από την αίθουσα του Εφετείου Αθηνών.
Στιγμιότυπο από την αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. EUROKINISSI

Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τη διάταξη που αφορά στην απόσπαση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών και προβλέπεται στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Την αντίδραση της στη δυνατότητα απόσπασης εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών στην αντιπροεδρία της Κυβερνησης, ως αποκλειστικής απασχολησης για έναν χρόνο, όπως προβλέπεται στην τροπολογια του Υπουργείου Δικαιοσύνης εκφράζει η Ένωση Δικαστων και Εισαγγελέων.

Υποστηρίζει πως πρόκειται για καινοφανή και αδικαιολόγητη κίνηση, καθώς «μέχρι σήμερα επιτρέπονταν αποσπάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για υποβοήθηση του νομοθετικού έργου». Συμφωνα με την τροπολογία εν ενεργεια δικαστες μπορούν να αποσπαστουν στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβερνησης με σκοπό την υποβοήθηση του νομοθετικού έργου και την συνδρομή τους στην εκπαίδευση των νέων δικαστών.

ADVERTISING

Η ανακοίνωση της ΕΔΕ έχει ως εξης:

Για την Τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Με το άρθρο 5 της τροπολογίας που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο σχέδιο Νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες, τροποποιείται η παράγραφος 6 του άρθρου 51 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και δίνεται πλέον η δυνατότητα απόσπασης δικαστικών λειτουργών και στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Η διάταξη είναι καινοφανής και αδιανόητη. Μέχρι σήμερα επιτρέπονταν αποσπάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για υποβοήθηση του νομοθετικού έργου. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογητική βάση για απόσπαση στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ο οποίος δεν έχει τέτοια καθήκοντα. Σε μια περίοδο που οι Δικαστικές Ενώσεις είναι αποκλεισμένες από την Κυβέρνηση και δεν γνωρίζουν τις αλλαγές που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, την ίδια στιγμή που ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εξαγγέλλει αλλαγές στην αξιολόγηση των Δικαστικών Λειτουργών έχοντας ήδη διατυπώσει από καιρό τις θέσεις του για την εισαγωγή του θεσμού του Δικαστή επί θητεία, τη μείωση του αριθμού Δικαστών και Δικαστηρίων και την επετηρίδα, η παραπάνω τροπολογία μας προετοιμάζει για τον σχεδιασμό που γίνεται ερήμην μας. Είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και ενημερώνουμε διαρκώς την Διεθνή Ένωση Δικαστών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: εισαγγελείς, Δικαιοσύνη
SHARE:

24Media Network