Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία του Τραμ από Φλοίσβο μέχρι ΣΕΦ

Αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία του Τραμ από Φλοίσβο μέχρι ΣΕΦ

Θέμα ημερών είναι η επιστροφή του Τραμ στο Φάληρο. Στην τελική ευθεία και η επέκταση προς Πειραιά.

Μετά τις πρώτες “εργοταξιακές” δοκιμές συρμών Τραμ από το Τροκαντερό μέχρι το ΣΕΦ, αναμένονται τα κανονικά δοκιμαστικά δρομολόγια που θα πιστοποιήσουν την δυνατότητα να ξεκινήσει και πάλι η εμπορική λειτουργία του Τραμ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα πρώτα τεστ της γραμμής, όπως αναμενόταν υπήρξαν κάποια θέματα με την τηλεματική και την σηματοδότηση, τα οποία όμως δεν αποτελούν σημαντικό εμπόδιο και αναμένεται να αντιμετωπιστούν. Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα θα ηλεκτροδοτηθούν και οι στάσεις στο τμήμα Μπάτης-ΣΕΦ.

Επόμενο βήμα είναι να δώσει εντολή η ΣΤΑΣΥ να ξεκινήσουν τα συχνά δοκιμαστικά δρομολόγια τα οποία, τα Τραμ χωρίς επιβάτες θα διατρέχουν για κάποιες μέρες τις νέες γραμμές προκειμένου να διαπιστωθούν μικροπροβλήματα ή παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και να ολοκληρωθεί το έργο.

Την ερχόμενη εβδομάδα η επαναλειτουργία της γραμμής

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα το Τραμ θα επιστρέψει στο Φάληρο με τα δρομολόγια της ΣΤΑΣΥ να τερματίζουν και πάλι στο ΣΕΦ. Είναι ακόμα ένα κομμάτι του παζλ για την πλήρη επαναφορά του “διαμελισμένου” δικτύου του Τραμ. Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου το Τραμ ξεκίνησε και πάλι μετά από 2 χρόνια τα δρομολόγια από το Νέο Κόσμο μέχρι το Σύνταγμα.

Η διακοπή της γραμμής από το Φλοίσβο (στάση Μπάτης) μέχρι το ΣΕΦ έγινε στις 16 Μαρτίου 2020. Ο λόγος ήταν τα έργα μετακίνησης της διπλής γραμμής και κάποιων στάσεων στο τμήμα αυτό λόγω της ευρύτερης εργολαβίας για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Τα έργα αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν σε διάστημα δύο μηνών αλλά τελικά διήρκησαν για όλο το υπόλοιπο του έτους.

Στην τελική ευθεία και η επέκταση προς Πειραιά

Αυτό που απομένει πλέον είναι η λειτουργία της επέκτασης προς Πειραιά. Συμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η μερική κατεδάφιση του κτιρίου που είχε πιάσει φωτιά και το οποίο βρίσκεται δίπλα στις γραμμές επί της Ομηρίδου Σκυλίτση, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο. Είναι μία πολλαπλή συνεργασία μεταξύ φορέων. Ο Δήμος Πειραιά, ανέλαβε το έργο και στη συνέχεια η Αττικό Μετρο θα παραδώσει την γραμμή στη ΣΤΑΣΥ με τη σειρά της να μπορέσει σύντομα να λειτουργήσει την επέκταση.

Το πιθανότερο σενάριο είναι μέσα στον Φεβρουάριο να γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια (και η εμπορική λειτουργία) για ένα έργο που έφτασε να έχει ιστορία 9 ετών. Η σύμβαση για την κατασκευή της μονής κυκλικής γραμμής των 5,4χλμ υπεγράφη το μακρινό 2013 με αρχικό στόχο την λειτουργία δύο χρόνια αργότερα.

Η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που δημιούργησαν μία πολλή κακή εικόνα για το Τραμ, είναι εν πολλοίς μέρος της πολιτικής προώθησης των μέσων σταθερής τροχιάς από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με το Τραμ να μπαίνει ξανά στην ατζέντα των αστικών συγκοινωνιών μετά από χρόνια.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα