Απατεώνες που προσποιούνταν τους ελεγκτές του ΕΦΕΤ είχαν εξαπατήσει και εκβιάσει πάνω 100 ιδιοκτήτες εστιατορίων

Απατεώνες που προσποιούνταν τους ελεγκτές του ΕΦΕΤ είχαν εξαπατήσει και εκβιάσει πάνω 100 ιδιοκτήτες εστιατορίων

Αρχικά στο Εσωτερικών Υποθέσεων έφτασε καταγγελία από θύμα για επίορκο υπάλληλο του ΕΦΕΤ αλλά σύντομα οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι ήταν απατεώνες

Χειροπέδες πέρασαν οι άντρες της  Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε έξι ιδιώτες (τρεις άνδρες ηλικίας 56, 52 και 44 ετών και τρεις γυναίκες ηλικίας 64, 41 και 35 ετών), σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας - κακουργηματικού χαρακτήρα - για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε συνδυασμό με τα αδικήματα της εκβίασης, της απάτης και της αντιποίησης κατ’ εξακολούθηση.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων, που εκτυλίχτηκαν ταυτόχρονα σήμερα το μεσημέρι, σε περιοχές της Αττικής και ειδικότερα στο Κερατσίνι και στα Άνω Πατήσια, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και στα Χανιά της Κρήτης.

Προηγήθηκε πολύμηνη μεθοδική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της οποίας διακριβώθηκε ότι, τουλάχιστον από τον  Σεπτέμβριο του 2015, είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση, στην οποία εντάχθηκαν σταδιακά όλοι οι συλληφθέντες, με σκοπό να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Ειδικότερα, ο 56χρονος συλληφθείς, που είχε ηγετικό ρόλο, επικοινωνούσε  τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια και προσποιείτο τον υπάλληλο διαφόρων δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών ((ΕΦΕΤ, ΙΚΑ, Τμήμα Υγιεινής, Κτηνιατρική Υπηρεσία κ.α.), χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα.

Μάλιστα, η εμπλοκή του Εσωτερικών Υποθέσεων έχει να κάνει με το ότι η καταγγελία που έγινε στους αστυνομικούς από θύμα, ήταν για επίορκο υπάλληλο του ΕΦΕΤ, ωστόσο σύντομα φάνηκε πως ήταν απατεώνας και μαζί με τους συνεργούς τους προσποιούνταν τους δημόσιους λειτουργούς για να εκβιάζουν τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφετεριών με το πρόσχημα των δήθεν υγειονομικών παραβάσεων.

Στις τηλεφωνικές αυτές επικοινωνίες ο «εγκέφαλος» κα «μαϊμού» ελεγκτής του ΕΦΕΤ απειλούσε τους ιδιοκτήτες με  «ελέγχους» στα καταστήματα τους για βεβαίωση παραβάσεων ή για «καταγγελίες» που επισύρουν υψηλά πρόστιμα, απαιτώντας εκβιαστικά την καταβολή διαφόρων – κατά περίπτωση – χρηματικών ποσών.

Η κατάθεση των χρημάτων πραγματοποιούνταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που τους υποδείκνυε ο «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης και άνηκαν στον ίδιο ή τους συνεργάτες του.

Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 100 συναφείς περιπτώσεις εκβιασμών και εξαπάτησης, ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης και η ενδεχόμενη εμπλοκή άλλων προσώπων. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων.

SHARE: