Απεργιακό μπλακ άουτ στις συγκοινωνίες - Οι πορείες κόντρα στο πολυνομοσχέδιο

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου NIKOS LIBERTAS / SOOC

Νέα 24ωρη απεργία σήμερα σε μετρό, τραμ, ηλεκτρικό, λεωφορεία και τρόλεϊ -Στάση εργασίας απ' τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας - Άρση δακτυλίου - Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Ημέρα ταλαιπωρίας θα είναι η σημερινή για το επιβατικό κοινό των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας καθώς οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κατά του πολυνομοσχεδίου, με αιχμή του δόρατος τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της απεργίας.

Συγκεκριμένα, όπως έχει αποφασιστεί, ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί του μετρό, του τραμ και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου όλο το 24ωρο, καθώς επίσης τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

ADVERTISING

«Η κυβέρνηση της "ελπίδας" και των φρούδων υποσχέσεων, η κυβέρνηση που δεν δίστασε να υφαρπάξει την ψήφο του ελληνικού λαού πουλώντας «φούμαρα και μεταξωτές κορδέλες» προχωρά ξανά σε μια πρωτοφανή και ανηλεή επίθεση που ανατρέπει κατακτήσεις όλων των εργαζομένων εδώ και πολλές δεκαετίες, παρεμβαίνοντας ακόμα και στο δικαίωμα για απεργία» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζόμενων και θυγατρικών εταιρειών ΟΑΣΑ.

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν εξάλλου την Δευτέρα, μεταξύ 12 το μεσημέρι και 3 το απόγευμα, και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Κανονικά κινούνται τα τρένα του προαστιακού, ενώ η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη λήξη της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η δίοικηση στη χθεσινή σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας και τον υφυπουργό Εργασίας. 

Ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι οι ναυτεργάτες παραμένουν σε επιφυλακή και θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία τους μετά τις γραπτές προτάσεις και διευκρινίσεις στις δεσμεύσεις των αρμοδίων υπουργών.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν θα επηρεάσουν τα δρομολόγια των τρένων

Μπορεί να ακινητοποιούνται σήμερα όλα τα ΜΜΕ λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων, εντούτοις όλα τα δρομολόγια των τρένων, θα εκτελούνται κανονικά, όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Άρση δακτυλίου

Σε έκτακτη ρύθμιση προχωράει η Τροχαία λόγω των απεργιών. Συγκεκριμένα, λόγω των εξαγγελθεισών απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν ισχύουν για όλη τη σημερινή μέρα τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ).

Επιπλέον επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας Μ.Μ.Μ. (λεωφορειολωρίδες) και από κάθε άλλο όχημα (Ι.Χ.Ε., φορτηγά, λεωφορεία, δίκυκλα κ.λπ.).

Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ

Η ΓΣΕΕ καλεί σε συσπείρωση όλους τους εργαζόμενους και σε μαζική και ενωτική συμμετοχή στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσει την προσεχή Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά κέντρα που ανήκουν στη δύναμή της αλλά και με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας, η Συνομοσπονδία συντονίζει και την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων στο πλαίσιο πανεθνικής δράσης. Για το σκοπό αυτό θα συνεδριάσει άμεσα το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ».

Στο απογευματινό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ έχουν δηλώσει συμμετοχή, τόσο το εργατικό κέντρο Αθήνας, όσο και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ΟΜΕ-ΟΤΕ, Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, ΠOEM, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΠΟΘΑ κλπ) καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία.

Στο δημόσιο τομέα, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018, από τις 12:00 έως τη λήξη ωραρίου και καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30μμ και πορεία προς τη Βουλή. Oμοσπονδίες που ανήκουν στη δύναμη της ΑΔΕΔΥ, όπως η ΟΛΜΕ (καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έχουν κηρύξει και τρίωρη στάση εργασίας τις 3 πρωινές ώρες (από 8.00 π.μ. έως 11.00 π.μ.) που αθροιζόμενες με την τρίωρη της ΑΔΕΔΥ, που ακολουθεί, ισοδυναμούν με 24ωρη απεργία, αφού όλη η πρωινή βάρδια στα σχολεία θα απεργεί. «Tην κήρυξη 4ωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας επιπλέον της στάσης εργασίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.» ανακοίνωσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.

Συνεπώς τη Δευτέρα θα γίνουν σε δύο χρονικές στιγμές συγκεντρώσεις, η πρώτη το μεσημέρι και η δεύτερη το απόγευμα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία σε μεγάλο συλλαλητήριο στις 6μμ στην Ομόνοια.

Η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί στην πλατεία Κολοκοτρώνη (Σταδίου) στις 5.30μμ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Απεργία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ποιές πτήσεις ακυρώνονται και ποιές αλλάζουν ώρα σήμερα

Σε κλοιό κινητοποιήσεων η Θεσσαλονίκη

Άρση δακτυλίου για την Δευτέρα εξαιτίας της απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

SHARE:

24Media Network