Αποστολή ενισχύσεων στην Λέσβο με 4 διμοιρίες των ΜΑΤ

Από την επεισοδιακή πορεία προσφύγων και μεταναστών από το ΚΥΤ της Μόρια προς την Μυτιλήνη.
Από την επεισοδιακή πορεία προσφύγων και μεταναστών από το ΚΥΤ της Μόρια προς την Μυτιλήνη. EUROKINISSI

Στο νησί της Λέσβου έφτασαν 4 διμοιρίες των ΜΑΤ από Αθήνα προς ενίσχυση των συναδέλφων τους για τον καλύτερο έλεγχο των παράτυπων μεταναστών και με στόχο να αντιμετωπιστούν νέες πιθανές εντάσεις

Υπ’ ατμόν βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. για όσα εξελίσσονται στο νησί της Λέσβου και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να μεταδοθούν και σε άλλα νησιά με αντίστοιχα προβλήματα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εν τω μεταξύ διαμαρτυρία από περίπου 60 κατοίκους της Μόριας έξω από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αν και υπάρχει διάχυτη αίσθηση ότι ορισμένες ΜΚΟ μπορεί να έχουν ύποπτο ρόλο ως προς μία πιθανή υποκίνηση των εντάσεων, αυτό ακόμα δεν έχει αποδειχτεί αλλά αποτελεί μέρος της προανάκρισης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα χθεσινά επεισόδια και σίγουρα είναι κάτι που αναμένεται να λύσει το νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση για το «ξεσκαρτάρισμα» των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται γύρω από το μεταναστευτικό.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η προανάκριση για το αν θα ταυτοποιηθούν άτομα που συμμετείχαν στα επεισόδια. Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην Λέσβο και στην Μόρια χθες το πρωί και το απόγευμα, τη νύχτα άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε ακατοίκητο κτίριο εντός του χωριού και στα 500 μέτρα από το ΚΥΤ Μόριας, κάτι που επίσης αποτελεί μέρος της έρευνας που γίνεται για να διαπιστωθούν οι εμπρηστές.

Αν και το πρωί βρήκε το νησί σε μία σχετική ηρεμία, η κατάσταση θεωρείται γενικά έκρυθμη και για αυτόν τον λόγο έγινε αποστολή ενισχύσεων στο νησί από την Αθήνα, με τέσσερις επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ προς ενίσχυση των συναδέλφων τους, για τον καλύτερο έλεγχο των παράτυπων μεταναστών που προκαλούν επεισόδια, αλλά και για την αποφυγή γενίκευσης των εντάσεων, ειδικά όταν και οι κάτοικοι της Μόριας και γενικά του νησιού έχουν αρχίσει να εξοργίζονται με την εικόνα που επικρατεί στον τόπο τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου ζητά να εξετάσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να κηρυχθούν τα νησιά αυτά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται πάντως ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αντίστοιχες εντάσεις στο νησί με τους παράτυπους μετανάστες και σίγουρα οι Αρχές παρακολουθούν το ζήτημα με ψυχραιμία.

Υπό εξέταση βρίσκεται και ένα περιστατικό από τα χθεσινά επεισόδια, όπου έχει καταγραφεί σε κάμερες ΜΜΕ η κίνηση μίας Αφγανής, η οποία έχει αρπάξει την μάσκα ενός αστυνομικού και έχει βάλει το άλλο της χέρι στην λαβή του όπλου του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει αναφορά απόπειρας αρπαγής οπλισμού, ωστόσο εξετάζονται τα πλάνα για να διαπιστωθεί αν απλά ήταν κίνηση πάνω στην πάλη ή κίνηση με σχετική πρόθεση. Αν διαπιστωθεί το τελευταίο τότε θα υπάρξει και απόδοση σχετικών κατηγοριών.

Αναφορικά με όσα συνέβησαν χθες, το απόγευμα ομάδα περίπου 200 ατόμων μέσα από την δομή κινήθηκαν προς το χωριό και εμποδίστηκαν από κατοίκους και αστυνομικές δυνάμεις.

Οι παράτυποι μετανάστες επέστρεψαν στον χώρο του ΚΥΤ όπου για αρκετή ώρα κινούνταν εντός της με την κατάσταση να παραμένει έκρυθμή και τις αστυνομικές δυνάμεις να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Από τα πρωινά επεισόδια χθες, έχουν γίνει αρκετές προσαγωγές ατόμων που εξετάζονται αν συμμετείχαν στα επεισόδια. Ομάδα περίπου 2.000 παράτυπων μεταναστών στην πλειονότητά τους Αφγανοί, ξεκίνησαν λίγο πριν τις 11 το πρωί πορεία από την Μόρια προς το κέντρο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι με το πάγιο αίτημά τους για βελτίωση συνθηκών, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και μεταφοράς τους από το νησί στην ενδοχώρα.

Περίπου 400 από αυτούς κατάφεραν να παρακάμψουν τα μπλόκα της Αστυνομίας και μέσα από λόφους όπου έβαλαν φωτιές και στενά να φτάσουν στο κέντρο της πόλης όπου επιχείρησαν να στήσουν σκηνές έξω από το δημοτικό θέατρο.

Την ίδια ώρα περίπου 900 από αυτούς βρίσκονταν στα 2 χλμ. από την πόλη στον δρόμο που συνδέει την πόλη με την Μόρια στο ύψος του Καρά Τεπέ και συγκρούονταν με τις αστυνομικές δυνάμεις, πετώντας εναντίον τους πέτρες και διάφορα αντικείμενα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση χημικών, μέχρι που τους απώθησαν πίσω στο ΚΥΤ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία, Μεταναστευτικό, Μετανάστες
SHARE: