Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης: Το αξιόπιστο και Αποτελεσματικό Σύστημα Ανακύκλωσης Συσκευασιών στη χώρα μας

Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης: Το αξιόπιστο και Αποτελεσματικό Σύστημα Ανακύκλωσης Συσκευασιών στη χώρα μας

Αφού θέλουμε να μιλάμε για αποτελεσματική ανακύκλωση, τότε ας μιλήσουμε και για ένα αξιόπιστο σύστημα συσκευασιών στη χώρα μας, προσιτό σε κάθε νοικοκυριό, με παρουσία σε κάθε δραστηριότητα της δημόσιας ζωής και με καθοριστική συμβολή στην επίτευξη του Εθνικού Στόχου της χώρας στην Ανακύκλωση Συσκευασιών.

Ακολουθώντας τις περιβαλλοντικές επιταγές της κρίσιμης περιόδου -και της κρίσης- που διανύει ο πλανήτης, οφείλουμε να (υπ)ακούσουμε και στις ανάγκες για λήψη ολοκληρωμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Μαζί και των επιμέρους όπως η μείωση του πλαστικού.

Πολύτιμο εργαλείο αλλά και πλοηγός για τη σωστή ανακύκλωση συσκευασιών στη χώρα μας είναι η ΕΕΑΑ, το αξιόπιστο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης.

Με τους Δήμους της χώρας και τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις να βρίσκονται σταθερά στον πυρήνα της δράσης της, η ΕΕΑΑ έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ανακύκλωση συσκευασιών.

Χάρη στους μπλε κάδους, στους μπλε κώδωνες αλλά και στις ευρύτερες δραστηριότητες της, έχει καθοριστική συμβολή στην επίτευξη του Εθνικού Στόχου της χώρας στην Ανακύκλωση Συσκευασιών αφού από μόνη της έχει καλύψει το 96% του Εθνικού Στόχου Ανακύκλωσης της Ελλάδας. Οι αριθμοί, αδιάψευστοι μάρτυρες: Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και της EUROSTAT ο στόχος της Ελλάδας είναι 511 χιλιάδες τόνοι απόβλητα συσκευασίας εκ των οποίων η ΕΕΑΑ επιτυγχάνει από μόνη της τους 490 χιλιάδες τόνους.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι μπλε κάδοι

Η δράση της ΕΕΑΑ, όμως, δεν περιορίζεται στους μπλε κάδους και κώδωνες. Πρόκειται άλλωστε για το μοναδικό σύστημα που ανακυκλώνει το σύνολο των υλικών συσκευασίας όπως πλαστικό όλων των ειδών (αλουμίνιο, λευκοσίδηρο, γυαλί, χαρτί, χαρτόνι) ενώ αξιοποιεί πλήθος ειδών εξοπλισμού και ποικιλία μεθόδων, ανάλογα κάθε φορά με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες

Χωριστό ρεύμα συλλογής πλαστικού PET σε Σαντορίνη

Την ίδια ώρα, έχει εφαρμόσει εναλλακτικά μοντέλα εξοπλισμού συλλογής σε πολλούς Δήμους που το επιθυμούσαν καθώς και σε συνθήκες που το επέβαλλαν. Σε επιλεγμένους Δήμους της χώρας -κυρίως νησιωτικούς – πραγματοποιείται αποκομιδή πόρτα – πόρτα με σακούλα σε ένα ή περισσότερα ρεύματα, ενώ σε άλλους Δήμους, αναπτύσσεται χωριστή διαλογή χαρτιού ή/και πλαστικού με ειδικό κάδο.

Ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την συλλογή των συσκευασιών χορηγείται από την ΕΕΑΑ με αποτέλεσμα σήμερα να καλύπτει το 97% του πληθυσμού της χώρας με δύο, τρία ή και περισσότερα ρεύματα.

 Χωριστά ρεύματα συλλογής στη Χίο

Ανακύκλωση σε θέατρα, συναυλίες, μαραθώνιους

Την ίδια ώρα, εξίσου σημαντική είναι η συμβολή της ΕΕΑΑ στην εξυπηρέτηση δημόσιων κτηρίων και στο επίπεδο των πολιτιστικών διοργανώσεων (πχ Τεχνόπολη) με την τοποθέτηση εξοπλισμού συλλογής και την εξυπηρέτησή του.

Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τοποθέτησε κάδους ανακύκλωσης στην είσοδο του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για την ανακύκλωση των παραγόμενων ποσοτήτων πλαστικού.

Παράλληλα, υποστηρίζει σε ετήσια βάση τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας όπου παράγεται μεγάλος αριθμός αποβλήτων συσκευασίας (μπουκαλιών ΡΕΤ) αλλά και τον Μαραθώνιο της Θεσσαλονίκης και άλλα σημαντικά events. Οι εθελοντές που είναι επιφορτισμένοι με το έργο συλλογής των άδειων μπουκαλιών εφοδιάζονται με ειδικές ανακυκλώσιμες σακούλες, και παράλληλα τοποθετούνται κάδοι συλλογής στην αφετηρία, στον τερματισμό και σε διάφορα σημεία κατά μήκος της διαδρομής.

Χωριστή συλλογή PET από Μαραθώνιο

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως, κάθε χρόνο, περίπου 35 εκδηλώσεις και συναυλίες που πραγματοποιούνται σε μεγάλους και ανοιχτούς χώρους, όπως πλατείες, στάδια και γήπεδα σε όλη την Ελλάδα εξυπηρετούνται από ειδικούς κάδους συλλογής από την ΕΕΑΑ.

Αυτοί, όμως, δεν είναι οι μοναδικοί χώροι που και θεσμοί που εμπιστεύονται την ΕΕΑΑ λαμβάνοντας σημαντική υποστήριξη στην προσπάθειά τους για ανακύκλωση συσκευασιών, καθώς και εξοπλισμό με τους κατάλληλους κάδους. Το ιστορικό κτήριο της Βουλής των Ελλήνων, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), οι εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στην Σαλαμίνα, κτίρια του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών και βέβαια το κτίριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζονται με ειδικό εξοπλισμό, κάδους και δρομολόγια συλλογής σε τακτική βάση.

Χωριστά ρεύματα συλλογής σε ΓΕΕΘΑ

Κάτι παραπάνω από ένα απλό σύστημα ανακύκλωσης

Αποτελεσματική ανακύκλωση σημαίνει πολλά παραπάνω από έναν μπλε κάδο στον δρόμο. Την ίδια ώρα, λοιπόν, η ΕΕΑΑ προσφέρει πολλά παραπάνω από ένα απλό σύστημα ανακύκλωσης. Είναι το σύστημα ανακύκλωσης, που μέσα από τις δραστηριότητές του όλα αυτά τα χρόνια, έχει καταφέρει να είναι προσιτό σε κάθε νοικοκυριό και ταυτόχρονα σε κάθε δραστηριότητα της δημόσιας ζωής.

Έχοντας εξασφαλίσει την κάλυψη του 96% του Εθνικού Στόχου Ανακύκλωσης, συνεχίζει στον βαθμό που της αναλογεί την ίδια πορεία συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην επίτευξη των εθνικών στόχων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version