Άρση μέτρων: Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο εντός και εκτός νομού

Άρση μέτρων: Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο εντός και εκτός νομού
Αυτοκίνητα στον δρόμο Eurokinissi

Άνοιξαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Πόσα άτομα επιτρέπονται στα ΙΧ και στα ταξί. Τι ισχύει για τους επιβάτες αυτοκινήτων και πώς ταξιδεύουμε στα νησιά.

Τέλος στο lockdown από σήμερα, Παρασκευή (14/05), καθώς άνοιξαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ καταργήθηκε η αποστολή SMS στο 13033 και 13032.

Ωστόσο, αν και άνοιξαν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, συνεχίζουν να ισχύουν ορισμένα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ.

Πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο

Ειδικότερα, ο μέγιστος αριθμός επιβατών στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης είναι τα τρία άτομα, ενώ στα ταξί είναι δύο επιβάτες, εκτός του οδηγού. Άρα, συνολικά σε κάθε αυτοκίνητο θα μπορούν να βρίσκονται το πολύ μέχρι τρία άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Εξαιρέσεις στον αριθμό επιβατών ανά αυτοκίνητο αποτελούν οι παρακάτω περιπτώσεις:

  • Μεταφορά ανήλικων παιδιών που συνοδεύονται από τους γονείς τους.
  • Ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και χρήζουν βοήθειας.

Πώς ταξιδεύουμε από σήμερα στα νησιά

Από σήμερα απελευθερώνονται και οι υπερτοπικές μετακινήσεις, με τους πολίτες να μπορούν να μεταβούν στα νησιά, αλλά με περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες στα νησιά θα πρέπει να διαθέτουν ή πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση ή αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test/self test 24 ωρών ή βεβαίωση νόσησης από δύο έως και εννέα μήνες μετά την ασθένεια.

Τους ελέγχους για τις βεβαιώσεις θα εκτελούν οι αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας 5 ετών και άνω.

Επισημαίνεται ότι η φόρμα Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ για εισερχόμενους τουρίστες και το αποτέλεσμα του self test θα δηλώνεται στη διαδικτυακή πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

https://www.news247.gr/download/987//483000/fek.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα