Athens Pride 2023: Μεταφέρεται στην πλατεία Κοτζιά λόγω του εκλογικού περιπτέρου της ΝΔ

Athens Pride 2023: Μεταφέρεται στην πλατεία Κοτζιά λόγω του εκλογικού περιπτέρου της ΝΔ
Athens Pride Michael Varaklas/AP Photo

Αλλαγή "τελευταίας στιγμής" για τη διεξαγωγή του Athens Pride 2023 αφού για πρώτη φορά από την αρχή του φεστιβάλ Υπερηφάνειας μεταφέρεται στην πλατεία Κοτζιά λόγω του εκλογικού περιπτέρου της ΝΔ που βρίσκεται στο Σύνταγμα.

“Μια φορά κι έναν καιρό… Δεν ακυρώθηκα… Άλλαξα πλατεία. Πήγα Κοτζιά”.

Η παρουσία του περιπτέρου της Νέας Δημοκατίας στην πλατεία Συντάγματος “εκτόπισε” το Athens Pride 2023 με αποτέλεσμα η τοποθεσία της κεντρικής εκδήλωσης με την οποία κορυφώνονται οι εορτασμοί του φετινού φεστιβάλ Υπερηφάνειας να μεταφέρεται εκτάκτως στην πλατεία Κοτζιά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ, αναφέρουν πως η σύγχυση που δημιουργείται οφείλεται στο εκλογικό περίπτερο της Νέας Δημοκρατίας που είναι στημένο στην πλατεία Συντάγματος και ως εκ τούτου καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή της κεντρικής εκδήλωσης του Σαββάτου (10/06.)

“Για λόγους ασφάλειας, παραγωγής, χωροταξικά θέματα, καθώς και πολιτικής ουδετερότητας του θεσμού του Athens Pride πήραμε την απόφαση να μην ακυρωθεί το Athens Pride 2023, αλλά αντ’ αυτού να μετακινηθεί στη πλατεία Κοτζιά και να πραγματοποιηθεί κανονικά.

Τα περίπτερα και η σκηνή θα λειτουργούν κανονικά στη πλατεία Κοτζιά και η πολύχρωμη πορεία μας θα κατακλύσει τους δρόμους της Αθήνας ξεκινώντας από εκεί, θα περάσει μπροστά από τη Βουλή και θα καταλήξει και πάλι στη Πλατεία Κοτζιά, όπου η βραδιά θα κλείσει με τη συναυλία και το ανοιχτό πάρτι στη πλατεία” καταλήγει η ανακοίνωση.

Η συγκεκριμένη αλλαγή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να αναφέρουν πως ακόμα και η τοποθεσία που λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ Υπερηφάνειας κρύβει συμβολισμούς και μία τέτοια αλλαγή, ιδιαίτερα λόγω εκλογικού περιπτέρου, στερεί από την κοινότητα τους συμβολισμούς αυτούς και περιορίζει τη δυναμική του μηνύματος ορατότητας.

“Το Athens Pride φέτος θα γίνει στην πλατεία Κοτζιά και όχι στο Σύνταγμα. Ο λόγος; Το περίπτερο (γίγας) της Νέας Δημοκρατίας.

Από το 2017 το Athens Pride, το μεγαλύτερο φεστιβάλ υπερηφάνειας της χώρας μας, διεξάγεται στην πλατεία Συντάγματος. Χρειάστηκαν, μάλιστα, αρκετά χρόνια διεκδίκησης προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι εργασίες του Pride. Η παρουσία του, λοιπόν, σε αυτή την πλατεία (Συντάγματος) δημιουργεί σημαντικούς συμβολισμούς καθώς και ένα δυναμικό μήνυμα (ΛΟΑΤΚΙ+) ορατότητας.

Η φετινή μεταφορά του στην πλατεία Κοτζιά – λόγω ενός εκλογικού περιπτέρου – στερεί από την κοινότητα αυτούς τους συμβολισμούς αλλά και περιορίζει τη δυναμική αυτού του μηνύματος.

Για ένα περίπτερο, λοιπόν, χάσαμε την πλατεία. Φοβάμαι να σκεφτώ τι άλλο πρόκειται να χάσουμε.

Όπως και να έχει εμείς θα είστε εκεί. Στην πλατεία Κοτζιά και σε κάθε πλατεία!

Μια φορά κι έναν καιρό… δεν ακυρώθηκα!! Άλλαξα Πλατεία”, αναφέρει ο δημοσιογράφος Βασίλης Θανόπουλος.

Athens Pride 2023: Μια φορά κι έναν καιρό… | Once upon a time…

«Μια φορά κι έναν καιρό… με φώναζαν με το όνομά μου. Μπορούσα να συστηθώ χωρίς συστολή, να δείξω την ταυτότητά μου όπου θέλω και με ανέφεραν με τις σωστές αντωνυμίες και έμφυλες λέξεις.

Μια φορά κι έναν καιρό… μπορούσε ν’ αναγνωριστεί η σχέση μου. Η επιλογή ήταν μόνο δική μου και δεν αφορούσε την ταυτότητα φύλου μου, το φύλο μου ή την έκφρασή του. Γιατί μπορούσα να έχω παιδιά, γάμο και οικογένεια όπως την φανταζόμουν εγώ και όχι όπως την όρισαν άλλοι.

Μια φορά κι έναν καιρό… ήμουν εγώ. Μπορούσα και υπήρχα όπως ακριβώς ήθελα, οι γιατροί δεν επενέβησαν χωρίς την άδειά μου στο σώμα μου, δεν κρύφτηκα ποτέ στο βάθος μιας ντουλάπας και ούτε είχε σχέση η σωματικότητά μου, το φύλο μου ή τα άτομα που αγαπούσα με την αξία μου.

Μια φορά κι έναν καιρό… επέζησα. Δεν με ανάγκασαν να φύγω από έναν κόσμο που ποτέ δεν έκανε χώρο για μένα. Φορούσα ό,τι ήθελα, πήγαινα όπου ήθελα και γύρναγα ό,τι ώρα ήθελα. Οι δείκτες δολοφονίας, αυτοκτονίας και εκφοβισμού δεν ήταν μεγαλύτεροι για άτομα σαν εμένα.

Μια φορά κι έναν καιρό… δε φοβόμουν. Δε φοβόμουν να υπάρξω, να χαρώ, να ζήσω. Δεν φοβόμουν να είμαι εγώ.»

Όπως πάντα, το συγκεκριμένο παραμύθι διαβάζεται μέσα σε κλειστές ντουλάπες, γράφεται σε κρυμμένα ημερολόγια και εκμυστηρεύεται στο πουθενά… μέχρι τώρα. Γιατί τώρα… Τέλος τα παραμύθια.

Στις 10 Ιουνίου θα βγούμε στον δρόμο όπως κάθε χρονιά, για να γιορτάσουμε, να θυμηθούμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας οφείλεται:

Για να έχουμε τις οικογένειές μας στο φως,

για να αγαπάμε ελεύθερα, χωρίς ντροπή,

για να μας ανήκουν τα σώματά μας,

για να αποφασίζουμε εμείς για εμάς,

για να μην δολοφονούμαστε στους δρόμους,

για να μη φοβόμαστε για τη ζωή μας,

για να μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας…

«Μια φορά κι έναν καιρό… διεκδίκησα και πέτυχα».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα