“Αυλαία” για την υπόθεση των υποβρυχίων – Είκοσι κρίθηκαν ένοχοι

“Αυλαία” για την υπόθεση των υποβρυχίων – Είκοσι κρίθηκαν ένοχοι
Γερμανικά υποβρύχια thyssenkrupp-marinesystems.com

Είκοσι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για την προμήθεια των υποβρυχίων. Μεταξύ αυτών οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός - Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και Αντώνης Κάντας.

«Τίτλοι τέλους» στην πολύχρονη δίκη για την προμήθεια των υποβρυχίων μπήκαν με την απόφαση επί της ενοχής 20 κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε συνολικά 20 άτομα από τα 27 που κατηγορούνταν, ενώ οι υπόλοιποι κηρύχθηκαν αθώοι. Ύστερα από τρία χρόνια, η ελληνική δικαιοσύνη απέδωσε ευθύνες για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας καθώς και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ήδη η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την καταδίκη για τους «πρωταγωνιστές», εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό και επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο. Για τον πρώτο ανέφερε στην αγόρευσή της πως από τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων, ζητώντας να κριθεί ένοχος και για τα δύο αδικήματα.

Για τον Αλ. Αβατάγγελο πρότεινε ενοχή μόνο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αφού για την πράξη της δωροδοκίας υπάρχει δεδικασμένο στη Γερμανία. Ενοχή «είχε δει» και για: το Γιάννη Μπέλτσιο (μόνο για το αδίκημα της δωροδοκίας), τους τραπεζίτες Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, τον Αντώνη Κάντα και τον Παναγιώτη Ευσταθίου, ζητώντας την αναγνώριση ελαφρυντικών καθώς εισέφεραν στοιχεία στην υπόθεση.

Αναφορικά με τους Σπύρο Τραυλό, Αντώνη Χάγια, Εμμ. Σαρτζετάκη και Αλ. Παπαντωνίου προτάθηκε η απαλλαγή τους. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για τα υποβρύχια είχε υπογραφεί επί υπουργείας Ακη Τσοχατζόπουλου, για την οποία ο πρώην υπουργός έχει καταδικαστεί με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα