Χαρδαλιάς: “Δεν θα επιστρέψουμε στους γνώριμους ρυθμούς-Σταδιακά η άρση μέτρων”

Χαρδαλιάς: “Δεν θα επιστρέψουμε στους γνώριμους ρυθμούς-Σταδιακά η άρση μέτρων”
Ο Νίκος Χαρδαλιάς Eurokinissi

«Στους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές και ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων», τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Τον σταδιακό χαρακτήρα που θα έχει η άρση των μέτρων και την ανάγκη για την πλήρη τήρησή τους έως τουλάχιστον τις 27 Απριλίου, τόνισε για ακόμη μία φορά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά την διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πετύχει πολλά και κάθε μέρα που περνά μας φέρνει πιο κοντά στο στόχο μας. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί ιδιαίτερα τώρα που όλοι περιμένουμε την έλευση της συζήτησης σύντομα, για την οποία σταδιακή άρση των μέτρων και αυτό γιατί όπως επαναλαμβάνουμε συχνά, ό,τι έχουμε πετύχει μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί και αν κάποιοι λίγοι δύσπιστοι μπορεί να θεωρούσαν ότι είμαστε υπερβολικοί και πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί νομίζω τα καθημερινά γεγονότα τους διαψεύδουν», τόνισε.

Αναφορικά με το Κρανίδι, υπενθύμισε ελήφθησαν 177 δείγματα τα οποία είναι σε φάση επεξεργασίας αυτή τη στιγμή στα εργαστήρια. Αφορούν σε 177 δυνητικές επαφές (high ή low risk) των φιλοξενούμενων στη δομή και μέσα από αυτά τα αποτελέσματα θα κριθεί και η λήψη των όποιων επιπλέον μέτρων, ενώ ο Υφυπουργός απηύθυνε έκκληση προς όλους της κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να παραμείνουν στο σπίτι, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η οποιαδήποτε διασπορά δεν θα είναι εκτεταμένη.

Αναφορικά με τα μέτρα που αφορούν στο σύνολό της την χώρα και το πώς θα γίνει η άρση τους ανέφερε συγκεκριμένα:

«Για ακόμη μία φορά να επαναλάβω ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι σημαίνει ότι λήγουν στις 28 Απριλίου και ότι την επόμενη Τρίτη επιστρέφουμε στους γνώριμους ρυθμούς. Η επιστροφή θα είναι σταδιακή και βέβαια πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα.

Όπως έχουμε πει αρκετές φορές, στους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές και ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων, εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα.

Οδηγός μας ήταν και είναι αποκλειστικά η προστασία της ζωής των πολιτών και σε αυτό δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση και κανένας εφησυχασμός. Αν υπάρχει κάτι που διδάσκει η εμπειρία από το Κρανίδι είναι το πόσο μεταδοτικός είναι αυτός ο ιός και το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να γίνει ζημιά αν χαλαρώσουμε και κυρίως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και οι κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθούμε στο εξής.

Η κυβέρνηση μεθοδικά και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Όπως και για την εφαρμογή των μέτρων έτσι και για την σταδιακή άρση τους να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει έγκαιρη, υπεύθυνη καθημερινή ενημέρωση των πολιτών σε κάθε βήμα».

Ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα Υποθηκοφυλακεία, Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία

Το μόνο μέτρο που αίρεται από την επόμενη εβδομάδα είναι στις 27 Απριλίου όπου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα αλλά και άμισθα. Επίσης ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων. Σημειώνεται ότι για την ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού, η διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα είναι μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Σε διαφορετικές ημερομηνίες η καταβολή των συντάξεων και αυτόν τον μήνα

Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις τράπεζες οι συντάξεις και αυτόν τον μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Συγκεκριμένα, μέρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των Τραπεζών έλαβαν τις συντάξεις τους σήμερα 22 Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι θα τις λάβουν στις 24 Απριλίου. Η πληρωμή γίνεται με βάση τον τελευταίο αριθμό του ΑΜΚΑ τους.

Οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ θα λάβουν τις συντάξεις τους, στις 27 Απριλίου, οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ, του Δημοσίου της ΔΕΗ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στις 29 Απριλίου.

Παραμένουν συστηματικοί οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα για άσκοπες μετακινήσεις

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια, 7 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας. Συγκεκριμένα, 6 στην Αττική και ένας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 7 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.058 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 679 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Πρόσθετα, σημειώθηκαν 386 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

Συγκεκριμένα, 144 στην Αττική, 30 στη Θεσσαλία, 27 στα Ιόνια Νησιά, 27 στη Δυτική Ελλάδα, 24 στην Κρήτη, 23 στη Θεσσαλονίκη, 23 στην Πελοπόννησο, 23 στο Νότιο Αιγαίο, 20 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 17 στο Βόρειο Αιγαίο, 13 στην Κεντρική Μακεδονία, 11 στη Στερεά Ελλάδα, 3 στην Ήπειρο και ένας στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 48.531 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα