Χαρδαλιάς: “Γέφυρα Ασφάλειας” από Δευτέρα-Τήρηση στο ακέραιο των μέτρων έως την Κυριακή

Χαρδαλιάς: “Γέφυρα Ασφάλειας” από Δευτέρα-Τήρηση στο ακέραιο των μέτρων έως την Κυριακή
Νίκος Χαρδαλιάς Eurokinissi

Για ακόμη μία φορά τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας την ανάγκη, η πολίτες να τηρήσουν στο ακέραιο τα μέτρα έως και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς και υπενθύμισε πως παραμένουν σε ισχύ μέχρι τότε μέτρα και πρόστιμα

Για πολλοστή φορά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε κατά την διάρκεια και της σημερινής συνέντευξης τύπου για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στη χώρα μας, πως τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως και την Κυριακή, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του τριημέρου της Πρωτομαγιάς και το ίδιο στο ακέραιο παραμένουν και θα παραμείνουν έως τότε οι αυστηροί έλεγχοι και η επιβολή τσουχτερών προστίμων στους παραβάτες.

«Όπως επισημάναμε και χθες στη συνέντευξη τύπου τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε στην πρώτη φάση με τη συμβολή όλων, μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε με πολύ προσεκτικά βήματα στο επόμενο στάδιο της προσπάθειάς μας. Το στάδιο αυτό προβλέπει άρση περιορισμών ανά διαστήματα και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική υπευθυνότητα γιατί τώρα θα κυκλοφορούμε περισσότερο και θα ερχόμαστε σε μεγαλύτερη επαφή με τους συμπολίτες μας. Η κυκλοφορία του ιού μειώθηκε αλλά και πάλι κατηγορηματικά θέλω να τονίσω και να προειδοποιήσω ότι ο ιός παραμένει εδώ και δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε δεδομένη και αποτελεσματική θεραπεία ακόμα. Ούτε μπορεί δίπλα από κάθε πολίτη να υπάρχει ένας αστυνομικός είτε οποιοδήποτε στέλεχος του ελεγκτικού μηχανισμού του κράτους. Για αυτό και η ατομική ευθύνη είναι το μεγάλο μας όπλο. Ενημερώσαμε νωρίς για το επόμενο βήμα για να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι.

Ωστόσο μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης άρα μέχρι τότε, απαιτείται έντυπο και sms για κάθε αναγκαία μετακίνηση. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι συγκεντρώσεις ανθρώπων όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων μας. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς και θα συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, ότι θα σεβαστούν τη συλλογική προσπάθεια και τον αγώνα γιατρών, νοσηλευτών και όλων εκείνων που κάνουμε τα πάντα για την αποφυγή της διασποράς του ιού και για τη θεραπεία των συνανθρώπων μας που νοσούν.

Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μας. Δεν επιτρέπεται να πάμε ούτε στο εξοχικό ούτε στο χωριό. Η μετακίνησή μας είναι δυνατή για πολύ συγκεκριμένους λόγους και μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Όπως είδατε τα σχέδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας, γιατί όπως έχουμε πει, η σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι σταματάει η μετάδοση του ιού και αυτό πρέπει να γίνει πέρα ως πέρα αντιληπτό. Ας είναι ξεκάθαρο ότι και κρούσματα θα έχουμε και νοσηλείες και δυστυχώς συνανθρώπους μας που θα χάνουν την ζωή τους.

Επίσης κάποιες περιοχές ίσως να χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα αν παρατηρηθούν τοπικές εξάρσεις. Πιθανόν να χρειαστεί αναλόγως των δεδομένων, μέτρα που αίρουμε τώρα, να τα ξαναπάρουμε στη συνέχεια. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και εξετάζουμε μεθοδικά, προσεκτικά, κάθε μας βήμα. Η νέα καθημερινότητα στην οποία μπαίνουμε, απαιτεί σε κάθε χώρο, να τηρούνται αυστηρά οι νέοι κανόνες υγιεινής, όπως επιβάλλεται από την κατάσταση και όπως αναλυτικά συστήνει η επιστημονική μας ομάδα, οι άνθρωποι που και γνωρίζουν και μας συμβουλεύουν σε όλα αυτά τα στάδια της προσπάθειας μας.

Αυστηρή λοιπόν τήρηση της απόστασης για λόγους δικής μας προστασίας και των γύρω μας, αντισηπτικό και πλύσιμο των χεριών, παράλληλα με τα παραπάνω, χρήση καλύμματος ή μάσκας, όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός».

Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν θα φορούν σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ προστατευτικές μάσκες

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μάλιστα, πως «η χρήση προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από το επιβατικό κοινό, επίσης είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και τους πελάτες, τους επισκέπτες, το καταναλωτικό κοινό στα σουπερμάρκετ, στα καταστήματα τροφίμων, στα ταξί, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία καθώς και στα διαγνωστικά εργαστήρια. Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ. Σε κάθε βήμα, σε κάθε αλλαγή των δεδομένων θα υπενθυμίζουμε σε ποιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικό το κάλυμμα προσώπου ή η μάσκα. Όσον αφορά στην διαδικασία άρσης των μέτρων που παρουσιάστηκε χθες, υπάρχουν κάποια επιμέρους ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν. Τις επόμενες δύο ημέρες θα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τίποτα δεν τελείωσε, μέχρι να υπάρξει εμβόλιο ή αποτελεσματικό φάρμακο για τον ιό. Μέχρι τότε, θα ζούμε σε μία νέα καθημερινότητα. Το να βγούμε από το σπίτι μας και να είμαστε ασφαλείς, είναι πιο δύσκολο, είναι πιο σύνθετο, από το να παραμείνουμε στο σπίτι μας. Γι’ αυτό θα επαναλαμβάνουμε συνέχεια τους κανόνες της νέας μας καθημερινότητας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η σταδιακή επαναφορά σε μία νέα καθημερινότητα θα γίνει όσο το δυνατό πιο ανώδυνα και για να μην υπάρξει οποιοδήποτε αναγκαστικό πισωγύρισμα. Μένουμε σπίτι μέχρι την Δευτέρα λοιπόν και στη συνέχεια βγαίνουμε με προσοχή ώστε να μένουμε Ασφαλείς».

Εννέα θετικά κρούσματα ανάμεσα σε 514 επιβάτες που έφτασαν στην χώρα με πτήσεις το τελευταίο διήμερο

Όσον αφορά τα επιχειρησιακά ζητήματα, ο Υφυπουργός τόνισε ότι παρατείνεται μέχρι τις 17 Μαΐου η αναστολή λειτουργίας του εργοταξίου της μονάδας 5, της ΔΕΗ, στην Πτολεμαΐδα.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που γίνονται στις εισερχόμενες στη χώρα πτήσεις, αυτοί συνεχίζονται. Το προηγούμενο διήμερο έφτασαν στην Αθήνα 6 πτήσεις με 514 άτομα. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε τεστ σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, 9 τεστ βγήκαν θετικά, ενώ όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. Οι επιβάτες που τα τεστ τους ήταν αρνητικά και επέλεξαν να ολοκληρώσουν την καραντίνα στην κατοικία τους, ελέγχονται συστηματικά ως προς την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού τους.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε για ακόμη μία φορά, πως «από την Δευτέρα ξεκινάμε να χτίζουμε την «Γέφυρα Ασφάλειας» που ανέφερε ο Πρωθυπουργός και κοινός τόπος ανάμεσα στο τμήμα της πορείας που ολοκληρώνουμε την Κυριακή και αυτό που ξεκινάμε, είναι ένας. Η υπευθυνότητα. Γιατί η υπευθυνότητα και η μέριμνα για το κοινό καλό, απαιτεί τήρηση των περιοριστικών μέτρων μέχρι και την Κυριακή. Η υπευθυνότητα και η μέριμνα για το κοινό καλό απαιτεί και την τήρηση των κανόνων υγιεινής που θα προστατέψουν τη δημόσια υγεία την επόμενη ημέρα».

Ξεπέρασαν τους 58.000 οι παραβάτες των άσκοπων μετακινήσεων

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια, 6 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας. Συγκεκριμένα, 5 στην Κεντρική Μακεδονία και μία στην Αττική.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 5 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.347 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 882 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Πρόσθετα, σημειώθηκαν 430 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Συγκεκριμένα, 194 στην Αττική, 45 στη Θεσσαλονίκη, 40 στην Κρήτη, 40 στην Κεντρική Μακεδονία, 26 στα Ιόνια Νησιά, 16 στη Δυτική Ελλάδα, 15 στην Πελοπόννησο, 14 στη Θεσσαλία, 13 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 10 στο Νότιο Αιγαίο, 7 στη Στερεά Ελλάδα, 4 στην Ήπειρο, 3 στο Βόρειο Αιγαίο και 3 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 58.025 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα