Χαρδαλιάς: "Κανονικά τα μέτρα το Πάσχα. Έχουμε δρόμο για άρση τους"

Ο Νίκος Χαρδαλιάς
Ο Νίκος Χαρδαλιάς EUROKINISSI

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επανέλαβε ότι οι μετακινήσεις τις επόμενες μέρες επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και όχι για επισκέψεις.

Για την συζήτηση και τα ερωτήματα που υπάρχουν ως προς το τι θα ισχύει την ημέρα του Πάσχα, ξεκίνησε την τοποθέτησή του κατά την συνέντευξη τύπου την Τετάρτη (15/04) για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας, ότι απλά «ισχύει ότι και τις υπόλοιπες ημέρες».

Πιο αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

«Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε ημέρες, δεν ξέρει ούτε από γιορτές ούτε αν είναι Πάσχα ή όχι. Ισχύουν λοιπόν όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει στο ακέραιο. Να το επαναλάβω ακόμα μία φορά. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους στους οποίους δεν περιλαμβάνονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα».

«Τέτοιος λόγος μετακίνησης δεν υπάρχει και ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα όπως και τα πρόστιμα για τις υπαίθριες συγκεντρώσεις. Ρωτούν συνεχώς κάποιοι αν θα στείλουμε την Αστυνομία. Νομίζω ότι ως κοινωνία έχουμε δείξει μεγάλη ωριμότητα γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι αφήνουμε στην άκρη τις συνήθειες μας προκειμένου να υπερασπίσουμε ένα υπέρτατο αγαθό, που δεν είναι άλλο από την υγεία. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο και σίγουρα δεν έχουμε ανάγκη να μας το πει η Αστυνομία, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει εκεί που παραβιάζονται οι νόμοι του ελληνικού Κράτους».

Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι προφανώς μπορούμε να πάμε στον φούρνο και το ζαχαροπλαστείο, αλλά το στοίχημα της ημέρας είναι ένα. «Να μην θέσουμε σε κίνδυνο την ζωή μας και την ζωή των ηλικιωμένων που όπως δείχνουν καθημερινά οι στατιστικές είναι οι πλέον ευάλωτοι».

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την σταδιακή άρση μέτρων: «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Η όποια άρση θα ξεκινήσει σταδιακά όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων. Τα δεδομένα που συγκεντρώνουμε καθημερινά λοιπόν, θα μας δείξουν τι πρέπει να κάνουμε και κυρίως πότε πρέπει να το κάνουμε. Η κυβέρνηση προφανώς και προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο μελετώντας όλα τα δεδομένα καθημερινά. Τα μέτρα όμως ισχύουν έως τις 27 Απριλίου και το μόνο μας μέλημα πρέπει να είναι το πώς θα τα τηρήσουμε ευλαβικά. Αυτό και μόνο. Υπομονή λοιπόν ώστε να κερδίσουμε αυτή την μάχη οριστικά, γιατί τα αισιόδοξα σημάδια που βλέπουμε αν χαλαρώσουμε μπορούν εύκολα, πολύ εύκολα πιστέψτε με, να ανατραπούν».

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις αφίξεις πτήσεων

Ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι των πτήσεων που φτάνουν στη χώρα μας. Χθες έφτασαν από το εξωτερικό τρεις πτήσεις, μία τακτική πτήση από Παρίσι και δύο πτήσεις επαναπατρισμού από Λάρνακα και Ρώμη με 215 επιβάτες συνολικά. Όλοι οι επιβάτες έμειναν σε ξενοδοχεία, υποβλήθηκαν σε τεστ και τα αποτελέσματά τους σήμερα ήταν όλα αρνητικά. Σήμερα έφτασαν 41 άτομα από το Κατάρ, 134 από την Λάρνακα, 107 από τις Βρυξέλλες, όλοι ελέγχθηκαν και οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία της Αττικής όπου θα παραμείνουν μέχρι αύριο και θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα των τεστ.

Πρόσθετα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην απόπειρα δύο αλλοδαπών να σπάσουν την καραντίνα. Πρόκειται για άτομα που προέρχονται από το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» και διαμένουν σε ξενοδοχείο των Νοτίων Προαστίων. Είναι αρνητικοί, αλλά είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα. Αυτοί συνελήφθησαν, τους επιβλήθηκε το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, ενώ ενημερώθηκαν για τα περαιτέρω και οι πρεσβείες των χωρών τους.

Σε εξέλιξη οι έλεγχοι σε όλους τους οικισμούς Ρομά της Θεσσαλίας

Σε εξέλιξη εν τω μεταξύ παραμένει στην Θεσσαλία ένα οργανωμένο επιχειρησιακό σχέδιο σε συνέχεια των ιχνηλατήσεων των επαφών των κρουσμάτων της Νέας Σμύρνης. Αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται μαζικά και ταυτόχρονα 1.200 έλεγχοι στο σύνολο των οικισμών των Ρομά της Θεσσαλίας. Στην δημοτική ενότητα της Λάρισας, στη Νέα Σμύρνη, στον Τύρναβο και στα Φάρσαλα, στην Μαγνησία, στο Αλιβέρι Νέας Ιωνίας, στην Αγία Παρασκευή και στην Νεάπολη, στην Καρδίτσα, στην Μαύρικα και στην περιοχή των Σοφάδων στον παλαιό οικισμό Νέας Ζωής και στα Τρίκαλα, στο Κηπάκι, στον Πύργο και στο Καλαμάκι.

Παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 27 Απριλίου ο περιορισμός κίνησης πολιτών στην παραλία του Βόλου, καθώς και στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας και συγκεκριμένα στην περιοχή Νότιο Πάρκο και στην περιοχή Πλαζ Αγυιάς. Επίσης, αποφασίστηκε ο περιορισμός κίνησης πολιτών και ως προς τον αιγιαλό πεζοδρόμιο καθώς και η προσωρινή απαγόρευση πρόσβασης εντός των λιμενικών εγκαταστάσεων (Θεατράκι, Μαρίνα και Πάρκινγκ) και συγκεκριμένα από την βόρεια πύλη του λιμανιού, το Θεατράκι δηλαδή, ως την περιοχή Πλαζ στην οδό Κανελλοπούλου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, τίθεται σε ισχύ από σήμερα και μέχρι τις 27 Απριλίου. Θα ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί της επόμενης και καθ’ όλο το 24ωρο τα Σαββατοκύριακα.

Τέλος λόγω μη τήρησης των προβλεπόμενων κανόνων δημόσιας υγείας, αναστέλλεται για 10 ημέρες η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς Πτολεμαΐδας, του Δήμου Εορδαίας.

Πάνω 400 παραβάσεις για έξοδο στις Εθνικές Οδούς και 236 αφαιρέσεις πινακίδων

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια, 26 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας.

Συγκεκριμένα, 12 στην Αττική, 9 στην Κεντρική Μακεδονία, 4 στη Στερεά Ελλάδα και ένας στη Θεσσαλία.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 23 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 407 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 236 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Πρόσθετα, σημειώθηκαν 669 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

Συγκεκριμένα, 286 στην Αττική, 65 στην Κρήτη, 50 στην Πελοπόννησο, 42 στα Ιόνια Νησιά, 41 στο Βόρειο Αιγαίο, 41 στη Δυτική Ελλάδα, 28 στη Θεσσαλία, 26 στην Κεντρική Μακεδονία, 25 στη Θεσσαλονίκη, 22 στο Νότιο Αιγαίο, 18 στη Στερεά Ελλάδα, 16 στην Ήπειρο, 6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 3 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 40.703 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19, Νίκος Χαρδαλιάς, Πάσχα
SHARE: