Χαρδαλιάς: “Κλείνει η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή τα βράδια λόγω συνωστισμού”

Χαρδαλιάς: “Κλείνει η πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή τα βράδια λόγω συνωστισμού”
Η πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή Eurokinissi

Για τη σημασία της σταδιακής άρσης των μέτρων μίλησε σε υψηλούς τόνους ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Οι αποφάσεις για την Αγ. Παρασκευή.

Την άμεση αντίδραση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, προκάλεσαν οι εικόνες των τελευταίων 24ωρων, με τα επεισόδια με ομάδες νεαρών που συνωστίζονταν στην Πλατεία Αγίου Ιωάννου, στην Αγία Παρασκευή, τις εικόνες έξω από μπαράκια σε Αθήνα και περιφέρεια και γενικότερα την αυξανόμενη τάση παραβατικότητας των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ως άμεση απάντηση, προχώρησε στο πλήρες κλείσιμο της Πλατείας Αγίας Ιωάννου από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, καθημερινά και μέχρι λήψη άλλης απόφασης, ενώ προειδοποίησε τόσο τους ιδιοκτήτες μπαρ και καταστημάτων εστίασης όσο και όλους τους πολίτες στην επικράτεια, πως από την δική τους συμμόρφωση και συμπεριφορά θα κριθεί το αν θα υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση των περιοριστικών μέτρων ή θα αναγκαστεί η Πολιτεία να λάβει νέα μέτρα, με ισχύ για όλη την χώρα.

Αρχίζοντας την σημερινή του ενημέρωση ο Υφυπουργός ανέφερε πως νομίζει ότι «όλοι έχουμε αντιληφθεί ότι η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων αποτελεί συλλογική προσπάθεια. Μας αφορά όλους, ακριβώς όπως και εξίσου επώδυνη και δύσκολη ήταν η πρώτη φάση. Μπορεί να έχουν αλλάξει τα επιμέρους στοιχεία, δεν έχει διαφοροποιηθεί όμως η ουσία, δεν έχει αλλάξει το καθημερινό μας στοίχημα και αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής» και τόνισε τα εξής:

«Η έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες και βασικά στο πόσο σωστά θα εφαρμόσουμε όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά τις οδηγίες των ειδικών. Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται, γιατί όπως επαναλαμβάνουμε διαρκώς, τα δεδομένα μπορούν να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή και το θετικό αποτέλεσμα που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής, μπορεί εύκολα να ανατραπεί. Και το λέω αυτό και σε σχέση με την κατάσταση στην οποία αναφέρθηκα χθες και αφορά στην «take-away» λειτουργία καφέ-μπαρ και στην διάθεση ποτών, καθώς και στον συγχρωτισμό που παρατηρήθηκε με την έναρξη της δεύτερης φάσης προσπάθειας της φάσης αποκλιμάκωσης των μέτρων».

Έξι παραβάτες ιδιοκτήτες μπαρ, συλλήψεις και άσκηση διώξεων

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε ελέγχους σε όλη τη χώρα χθες το βράδυ κατά τις οποίες βεβαιώθηκαν παραβάσεις, έγιναν συλλήψεις και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες διώξεις σε 6 περιπτώσεις και δη σε τρεις περιπτώσεις στη Λάρισα, μία στη Λαμία, μία στο κέντρο της Αθήνας και μία στην Κηφισιά.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε καθημερινή βάση και καλούμε άπαντες τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες. Η συμπεριφορά τους θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία και ταυτόχρονα προσβάλει και προκαλεί τόσο το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας που αυτά τα πρώτα 24ωρα επιδεικνύει μοναδική πειθαρχία εφαρμόζοντας τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής, κρατώντας αποστάσεις και αποφεύγοντας τον άσκοπο συγχρωτισμό όσο και τους συναδέλφους τους στον κλάδο εστίασης που καθολικά και υπεύθυνα ακολουθούν τις οδηγίες και παρά την τεράστια οικονομική και όχι μόνο πίεση, αντιλαμβάνονται την ανάγκη, την στρατηγική και περιμένουν την άρση της απαγόρευσης, ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια».

Ο πετροπόλεμος έκλεισε την Πλατεία Αγίου Ιωάννου-Αυστηρή προειδοποίηση για νέα μέτρα με καθολική ισχύ

«Τα όσα διαδραματίστηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες στην Αγία Παρασκευή δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση και κόπωση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους δεκάδες που δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης, αγνοούν τους επιστήμονες υγείας και τις συμβουλές τους, περιφρονούν τις οδηγίες και τις προειδοποιήσεις του κράτους για τους κινδύνους του συγχρωτισμού, ιδιαίτερα όταν δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης και προστασίας και κυρίως αδιαφορούν για τις ευθύνες τους απέναντι στις ευπαθείς ομάδες και για τις συνέπειες των άσκοπων, μαζικών και χωρίς μέτρα συγκεντρώσεων.

Την Δευτέρα αγνόησαν τις συστάσεις και τις παραινέσεις των αστυνομικών. Χθες Τρίτη επιδόθηκαν σε ακρότητες και πετροπόλεμο απέναντι στα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού. Ως εκ τούτου, η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες και ο σεβασμός στην προσπάθειά της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας που τηρεί τα μέτρα και ακολουθεί τις οδηγίες, επιβάλει την λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα.

Σας ενημερώνω ότι εδώ και αρκετά λεπτά, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται στον χώρο και με απόφασή μας και σε συνεννόηση με τη δημοτική Αρχή της Αγίας Παρασκευής, η Πλατεία Αγίου Ιωάννου εκ των οδών Αγίου Ιωάννου, Ελβετίας και Τασσοπούλου θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί και μέχρι νεοτέρας.

Καλούμε και παρακαλούμε άπαντες σε όλη την επικράτεια, να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάγκη σωματικής άσκησης, εκτόνωσης, μετακίνησης, ακόμη και συνάντησης με οικείους και φίλους, επιβάλλεται για λόγους Δημόσιας Υγείας να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες και τις οδηγίες που ήδη έχουμε ανακοινώσει και βασίζονται στις εισηγήσεις της επιτροπής των έμπειρων λοιμωξιολόγων μας και οι οποίοι συστήνουν την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, συγκεντρώσεων και συγχρωτισμού.

Ο ιός είναι ακόμη εδώ, ο κίνδυνος τεράστιος. Η βούληση μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου ξεκάθαρη, για αυτόν τον λόγο και δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε μέτρα υπερτοπικής εμβέλειας και ισχύος όπου και εφόσον συνεχιστούν τέτοιου είδους απαράδεκτες καταστάσεις.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, τις επόμενες ημέρες, τις επόμενες εβδομάδες παραμένουμε υπεύθυνοι, οικοδομούμε τη νέα μας καθημερινότητα και σε αυτό το στάδιο της προσπάθειας μας, κάθε επιλογή μας είναι σημαντική, κάθε απόφαση μας, επηρεάζει τις εξελίξεις είτε απομακρύνοντας είτε φέρνοντας πιο κοντά τις επόμενες φάσεις αποκλιμάκωσης των μέτρων. Το ποια θα είναι η συνέχεια της προσπάθειας μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς.

Στο χέρι μας είναι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας, με τις επιλογές μας, τις 42 ημέρες της πρώτης φάσης. Στο χέρι μας είναι να εφαρμοστεί το σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων χωρίς πισωγυρίσματα, χωρίς καθυστερήσεις. Στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε να είμαστε νικητές όταν ο πόλεμος τελειώσει, γι’ αυτό και βγαίνουμε με σύνεση, βγαίνουμε με υπευθυνότητα, τηρούμε τα μέτρα, παραμένουμε ασφαλείς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα