Χαρδαλιάς: Να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά

Χαρδαλιάς: Να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά
Ο Νίκος Χαρδαλιάς Eurokinissi

"Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου, όπως και τα πρόστιμα" επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Φανερός ήταν ο εκνευρισμός του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκου Χαρδαλιά, κατά την σαββατιάτικη (25/04) συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις γύρω από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, εξαιτίας της αυξημένης κίνησης που παρατηρήθηκε και των άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ίσως λόγω και του καλού καιρού.

Μεταξύ άλλων τοποθέτησε στην σφαίρα της φαντασίας ορισμένων τα διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν για το ποια μέτρα θα αρθούν και πώς και είπε πως όταν αποφασιστούν αυτά, θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας:

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν απολύτως, όπως ισχύουν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα και είμαι αναγκασμένος να το τονίσω, μία και το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά στα δύο μητροπολιτικά κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Θέλω ξανά να τονίσω ότι τα μέτρα αυτά θα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου και το λέω, ώστε να μην ετοιμάζονται κάποιοι και να μην κάνει κανείς σκέψη, για εκδρομές την Πρωτομαγιά. Η μετάδοση του ιού μπορεί να είχε εστιάσει πλέον σε συγκεκριμένους χώρους, όμως ο ιός είναι εδώ».

«Μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε και χτυπάει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και πριν. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι η ίδια όπως την ξέραμε και πρέπει αυτό να είναι αντιληπτό σε όλους. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς, με πρώτο μέλημα την προστασία της υγείας της δικής μας και των συνανθρώπων μας. Καθημερινά ακούτε πληροφορίες για το τι ανοίγει και πότε ανοίγει. Θα ήθελα να επισημάνω ότι πολλά από αυτά ανήκουν στη σφαίρα φαντασίας ή απολύτων εικασιών. Θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση τις πρώτες μέρες της ερχόμενης εβδομάδας».

«Όλοι θα ξέρουν έγκαιρα και έγκυρα τι θα γίνει και πως. Η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο, μελετώντας όλα τα δεδομένα. Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, τα αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα που πήραμε νωρίς, είχαν εξαιρετικό αποτέλεσμα χάρη στην υπευθυνότητα που έδειξε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών σε συνεργασία με το κράτος. Ένα αποτέλεσμα που έκανε την Ελλάδα θετικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο και μας επιτρέπει τώρα να συζητάμε για το πέρασμα στην επόμενη φάση, αλλά προσοχή, η επόμενη φάση θα είναι η σταδιακή επιστροφή όχι στη συνήθη πραγματικότητα, αλλά σε μία νέα καθημερινότητα. Και πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό προς όλους και για όλους. Θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση στο ακέραιο της κοινωνικής ευθύνης, επειδή η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Θα έχουμε και κρούσματα και νοσηλείες σε νοσοκομεία, θα χάνουμε δυστυχώς και συνανθρώπους μας. Θα υπάρχουν εστίες αναζωπύρωσης, μέτρα υγιεινής που τηρούμε τώρα, θα συνεχίσουμε να τα τηρούμε για πολύ καιρό και θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η μη τήρηση αυτών των μέτρων υγιεινής δεν θα μπορεί να είναι αποδεκτή για κανέναν».

«Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι εξελίξεις που έχουν σχέση με την υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε. Πιθανόν κάπου να χρειάζεται μέτρα που θα αρθούν, σε δεύτερη φάση να τα ξαναπάρουμε, κάποιες περιοχές μπορεί να ξαναμπούν σε καραντίνα. Η εκτίμηση και η αξιολόγηση της κατάστασης θα είναι συνεχής. Το βασικό μέλημα παραμένει σταθερό. Η προστασία της υγείας των πολιτών και της ανθρώπινης ζωής και μόνο».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Κλιμάκιο επιθεωρητών στην κλινική “Ταξιάρχες” στο Περιστέρι

Αναφορικά με την κλινική στο Περιστέρι, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της αναζήτησης ποινικών ευθυνών. Την Πέμπτη 25 Απριλίου, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης μετέβη στην κλινική για μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και τον σχεδιασμό του ελέγχου από την Αρχή Διαφάνειας. Χθες Παρασκευή, κλιμάκιο επιθεωρητών-ελεγκτών πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία στους χώρους της κλινικής και ειδικότερα στη μονάδα τεχνητού νεφρού. Εξέτασε στελέχη της διοίκησης της κλινικής, κατέγραψε τα αρχικά ευρήματα και γύρισε στη διοίκηση της κλινικής φύλλο ελέγχου για την αναζήτηση των απαραίτητων στοιχείων και τεκμηρίων.

Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και θα λειτουργήσει υποβοηθητικά του έργου των εισαγγελικών λειτουργών, αλλά και των εμπλεκομένων διοικητικών Αρχών. Η Αρχή σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας προγραμματίζει οριζόντιους προληπτικούς ελέγχους σε ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών Υγείας, κλινικές, μονάδες αιμοκάθαρσης, αλλά και Πρόνοιας, όπως γηροκομεία, σε όλη την επικράτεια, αλλά και σε υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη των παραπάνω ελέγχων.

Αντικείμενο των ελέγχων είναι η τήρηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων και μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού με επιτόπιες αυτοψίες, εξετάσεις προσώπων και επισκόπηση εγγράφων. Δεν θα γίνει καμία έκπτωση σε κανέναν, τόνισε ο Υφυπουργός.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις πτήσεις εξωτερικού

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι των επιβαινόντων στις πτήσεις εξωτερικού. Χθες έφτασαν στη χώρα μας 4 πτήσεις με 220 άτομα. Ένα μόνο τεστ βγήκε θετικό, ενώ όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά. Σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθείται, οι επιβάτες των οποίων, το τεστ βγήκε αρνητικό, έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν από τα ξενοδοχεία φιλοξενίας τους και να ολοκληρώσουν την καραντίνα τους στα σπίτια τους, όπου και ελέγχονται ως προς την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού τους.

Παρατείνονται οι περιορισμοί κίνησης στα Ιωάννινα – Άρση των πρόσθετων μέτρων στη Μύκονο

Μετά από επικοινωνία της Πολιτικής Προστασίας με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον δήμαρχο Ιωαννίνων παρατείνεται ο περιορισμός της κίνησης πολιτών σε σημεία του δήμου Ιωαννίνων μέχρι και τις 5 Μαΐου, με ελαφρά τροποποίηση των ωρών κίνησης. Πιο συγκεκριμένα, ο περιορισμός κινήσεις ισχύει για την περίοδο παράτασης του μέτρου από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Παράλληλα, σε συνεννόηση της Πολιτικής Προστασίας με τον δήμαρχο Μυκόνου από την Τρίτη 28 Απριλίου, αίρονται οι περιοριστικοί όροι για το νησί της Μυκόνου και θα ισχύσουν οι γενικοί περιοριστικοί όροι μετακινήσεις που ισχύουν σε όλη την επικράτεια.

Απολογισμός του Κέντρου Ιχνηλατήσεων

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων προχώρησε και σε έναν σύντομο απολογισμό του έργου του Κέντρου Ιχνηλατήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην προσπάθεια περιορισμού εξάπλωσης του ιού. Μέχρι χθες 1.117 θετικά κρούσματα ιχνηλατήθηκαν και προέκυψαν 2.986 στενές επαφές στενές. Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο οι στενές επαφές ενημερώνονται και παραμένουν σε 14ημερη καραντίνα κατά τη διάρκεια της οποίας ελέγχονται τακτικά ως προς την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού τους.

Πάνω από 330 παραβάσεις άσκοπων μετακινήσεων μόνο σήμερα

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από τις 6 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια, 26 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας. Συγκεκριμένα, 9 στη Θεσσαλία, 7 στην Κεντρική Μακεδονία, 6 στην Αττική, 3 στη Θεσσαλονίκη και ένας στη Δυτική Μακεδονία.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 12 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 1.160 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 743 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Πρόσθετα, σημειώθηκαν 338 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ.

Συγκεκριμένα, 96 στην Αττική, 44 στην Κρήτη, 40 στην Κεντρική Μακεδονία, 27 στα Ιόνια Νησιά, 26 στη Δυτική Ελλάδα, 24 στη Θεσσαλονίκη, 23 στην Πελοπόννησο, 14 στη Στερεά Ελλάδα, 12 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 11 στην Ήπειρο, 10 στο Βόρειο Αιγαίο, 9 στο Νότιο Αιγαίο και 2 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 52.115 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα