Χίλιοι πρόσφυγες στο Ελληνικό σε απεργία πείνας

Χίλιοι πρόσφυγες στο Ελληνικό σε απεργία πείνας

Γιατί εκατοντάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στο Ελληνικό ξεκίνησαν μαζική απεργία πείνας

Με ανακοίνωση της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) γνωστοποιεί πως πάνω από χίλιοι πρόσφυγες προχώρησαν σε μαζική απεργία πείνας στον χώρο "φιλοξενίας" του Ελληνικού, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης τους.

Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν πως το νερό που λαμβάνουν δεν είναι καθαρό, ενώ πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες πάσχουν από διάρροιες και πόνους στο στομάχι. Οι ιατρικές εξετάσεις είναι ανεπαρκείς ενώ δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές. Επίσης, οι δικαιούχοι αιτήματος ασύλου δεν έχουν σύνδεση στο skype για να υποβάλλουν το αίτημα τους, όπως προβλέπεται. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο Ελληνικό αναγκάζονται να πάνε στην παραλία για να πλυθούν μιας και δεν επαρκούν τα ντους εντός του καταυλισμού που έχει στηθεί.

"Χτίζεται σιγά-σιγά ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ με την απειλή σύλληψης από την Αστυνομία αν σε σταματήσει με ληγμένο χαρτί" αναφέρει μεταξύ άλλων η ΚΕΕΡΦΑ. Η ΚΕΕΡΦΑ ζητά επίσης από τη διοίκηση του Ασκληπιείου Βούλας "να πάρει την πρωτοβουλία για να υπάρξει κινητή μονάδα πλήρως εξοπλισμένη στο χώρο του Ελληνικού". Αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό βρίσκονται πάνω από 4.000 άνθρωποι, με τους δημάρχους που εμπλέκονται στον χώρο να καταγγέλλουν πως ο αριθμός είναι κατά πολύ υπεράριθμος σε σχέση με αυτούς που πραγματικά μπορούν να φιλοξενηθούν.

Στη Λέσβο αυτή τη στιγμή βρίσκονται 4.145 πρόσφυγες, ενώ συνολικά στα νησιά βρίσκονται πάνω από 8.000 πρόσφυγες. Στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 2.135 πρόσφυγες (1.000 στην πύλη Ε1 και 1.135 στην Πέτρινη Αποθήκη), ενώ 2.880 έχουν μεταβεί στον Σκαραμαγκά. Συνολικά στην Αττική βρίσκονται 13.981 πρόσφυγες. Στην Ειδομένη παραμένουν 10.172 άτομα, ενώ σε όλη τη χώρα οι πρόσφυγες φτάνουν τους 53.731.

Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ αναλυτικά:

"Μαζική απεργία πείνας προσφύγων  για το άθλιο φαγητό και το νερό στο Ελληνικό

Πάνω από χίλιοι πρόσφυγες προχώρησαν σε διαμαρτυρία με απεργία πείνας την Δευτέρα 10 Μάη. Πρόκειται για τους πρόσφυγες που "στεγάζονται" στις σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Αντιπροσωπεία τους η οποία συναντήθηκε χθες βράδυ με την ΚΕΕΡΦΑ δήλωσε ότι:

"Πολλά παιδιά καταλήγουν σε νοσοκομεία με πολυήμερη παραμονή μετά από πόνους στο στομάχι. Πολλοί πάσχουν από διάρροια. Η ιατρική εξέταση είναι πλήρως ανεπαρκής καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, ούτε οι κατάλληλες υποδομές στο χώρο. Η γεύση του νερού διαφέρει από αυτό που πίνουμε σε άλλα μέρη από τις βρύσες. Αν το βράσεις για τσάι, μένει κάτι σαν λάδι στην επιφάνεια".

Η πραγματικότητα είναι ότι ο χώρος του Ελληνικού έχει μετατραπεί σε άτυπο κέντρο κράτησης αφού οι πιέσεις για "μη απομάκρυνση" από το χώρο σε καθημερινό επίπεδο έχουν πολλαπλασιαστεί.

Χτίζεται σιγά-σιγά ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ με την απειλή σύλληψης από την Αστυνομία αν σε σταματήσει με ληγμένο χαρτί. Όλα έχουν λήξει αφού έχει περάσει ο μήνας από την χορήγηση τους  και ταυτόχρονα απειροελάχιστοι έχουν καταφέρει να πιάσουν γραμμή skype(!) για αίτηση ασύλου!!!

Οι πιέσεις για να μην επισκέπτονται την κοντινή παραλία και κάποια γήπεδα απέναντι από το χώρο του παλιού αεροδρομίου μεγαλώνουν. Είναι κοινό μυστικό ότι ενώ υπάρχουν αναξιοποίητα ντους οι πρόσφυγες οδηγούνται από ανάγκη στην παραλία για πλύσιμο.

Επιτέλους, η ΠΕΔΑ, η περιφέρεια Αττικής χρειάζεται να παρέμβουν για να υπάρξει εξανθρωπισμός της φιλοξενίας στο χώρο του παλιού αεροδρομίου.

Καλούμε τη διοίκηση του Ασκληπιείου Βούλας να πάρει την πρωτοβουλία για να υπάρξει κινητή μονάδα πλήρως εξοπλισμένη στο χώρο του Ελληνικού.

Οι τοπικές δημοτικές αρχές χρειάζεται να αλλάξουν σελίδα και να διεκδικήσουν γενναία χρηματοδότηση και προσωπικό ώστε να αναλάβουν οι ίδιες την σίτιση και την τροφοδοσία με καθαρό νερό  του χώρου. Η στέγαση σε σκηνές χρειάζεσαι να πάρει τέλος. Όσο δεν εγκαθιστούν τους πρόσφυγες σε ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας ας αναλάβουν τις ευθύνες απέναντι σε χιλιάδες μικρά παιδιά, βρέφη, γυναίκες που βρίσκονται εκεί, περιμένοντας  άλλωστε μια διαδικασία ασύλου που δεν ξεκινάει ποτέ".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αυξήθηκαν οι πρόσφυγες στα κέντρα φιλοξενίας της χώρας

SHARE:

24Media Network