Χίος: Μόνοι τους προετοιμάζονται οι μετανάστες για το χειμώνα

Από το ΚΥΤ της Χίου
Από το ΚΥΤ της Χίου ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΤΣΟΥ

Αν και σχετικά πιο ανεκτή σε σχέση με τα νησιά της Σάμου και της Λέσβου, η κατάσταση στη Χίο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες δεν παύει να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι λεπτομέρειες.

Εχει φτάσει σε τόσο δύσκολο σημείο η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, που στη Χίο, σε σχέση πάντα με τα υπόλοιπα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως οριακά ανεκτή.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν τα προβλήματα. Κάθε άλλο, θα έλεγε κανείς. Στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ υπήρχαν την πρώτη του μήνα 5033 μετανάστες και πρόσφυγες ενώ ο χώρος δεν μπορεί -θεωρητικά-να φιλοξενήσει περισσότερα από 1014 άτομα. Στο σύνολο του νησιού είχαν καταγραφεί (πάντα την πρώτη του μήνα) 5338 μετανάστες και πρόσφυγες.

Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού "αντιμετωπίζεται" όπως στη Λέσβο και στη Σάμο. Με σκηνές και παραπήγματα τα οποία δεν προσφέρουν παρά προσωρινή ανακούφιση στους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.

Είναι δε, χαρακτηριστικό, ότι ενόψει του χειμώνα που καταφθάνει στο νησί, οι πρόσφυγες και μετανάστες προετοιμάζονται ουσιαστικά μόνοι τους κατασκευάζοντας αυτοσχέδιες κλειδαριές αλλά και οχυρωματικά έργα για να προστατεύσουν τις σκηνές από το νερό και τη λάσπη.

Από το ΚΥΤ της Χίου
Από το ΚΥΤ της Χίου ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΤΣΟΥ

Οι υπεύθυνοι του ΚΥΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίζουν ότι ουσιαστική αποσυμφόρηση δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν σταματήσουν οι αφίξεις οι οποίες συνεχίζονται καθημερινά, έστω και με μειωμένο ρυθμό.

Η τοπική κοινωνία αντιδρά με εντελώς αρνητικό τρόπο στη συνύπαρξη της με τους μετανάστες. Μόλις τη Δευτέρα οι κάτοικοι του χωριού Χαλκειός έκαναν κινητοποίηση και ζήτησαν να κλείσει το ΚΥΤ του νησιού που βρίσκεται στον τόπο τους.

Υπάρχουν τέλος και αυτοί που οργώνουν τα χωράφια τους έτσι ώστε να μην βρίσκουν καταφύγιο σ'' αυτά μετανάστες και πρόσφυγες που "περισσεύουν" και δεν χωρούν στο ΚΥΤ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό
SHARE: