Χωρίς δικαίωμα εμβολιασμού οι άνθρωποι δίχως χαρτιά στην Ελλάδα

Χωρίς δικαίωμα εμβολιασμού οι άνθρωποι δίχως χαρτιά στην Ελλάδα
Εμβολιασμοί προσφύγων στην Ελλάδα AP

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων με θέμα την ένταξη στην ελληνική κοινωνία. Τα προβλήματα στη "σκιά" της υγειονομικής κρίσης.

Το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής με θέμα “τα πλεονεκτήματα της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία”.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών αυτή την περίοδο, είναι το ζήτημα των εμβολιασμών που αποτελεί συνολικό ζητούμενο για το χτίσιμο του “τείχους” προστασίας απέναντι στην πανδημία.

Το NEWS 24/7 έθεσε λοιπόν το ερώτημα του τι γίνεται με τη πρόσβαση των ανθρώπων χωρίς – ακόμη- νομιμοποιητικά έγγραφα στον εμβολιασμό, και πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή.

“Έχει γίνει μια πρώτη συνάντηση με το υπουργείο υγείας. Είναι εύκολο για κάποιον που έχει τα χαρτιά του για να κάνει εμβόλιο, το ίδιο και για όσους είναι στα camp. Όμως είναι ακόμη πολύ δύσκολο για όσους δεν έχουν χαρτιά”, είπε ο Ζαν Ντιντιέ εκ μέρους του Φόρουμ.

“Ακόμη δυστυχώς δεν υπάρχει μια λύση γιατί για να μπορέσει να ταυτοποιηθεί θα πρέπει να υπάρχει κάποιο έστω προσωρινό έγγραφο, πράγμα αδύνατο για όποιον έχει χάσει όλα τα χαρτιά του. Η δημόσια υγεία αφορά τους πάντες και έτσι θα έπρεπε να προσεγγίζεται το όλο ζήτημα χωρίς την υπάρχουσα γραφειοκρατία”, συμπλήρωσε ο Γιονούς Μουχαμμαντί.

“Θέσαμε το ζήτημα με επιστολή μας, ότι κάτι πρέπει να γίνει για αυτούς τους ανθρώπους, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη κάποια απάντηση ή αντίδραση από πλευράς των αρχών για το αίτημά μας” κατέληξε.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απηύθυνε έκκληση για συντονισμένη διεθνή δράση και αλληλεγγύη ώστε να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση στους εμβολιασμούς για τον COVID-19 για όλους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και άλλων αναγκαστικά εκτοπισμένων και ανιθαγενών ατόμων, ανεξάρτητα από τα έγγραφά τους. Στη λογική αυτή άλλωστε κινούνται χώρες όπως το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Σημειώνεται πως, όπως έλεγε στα τέλη Μαρτίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, οι δομές φιλοξενίας δεν αντιμετωπίζουν “θέμα νοσηρότητας ή εξάπλωσης του κορονοϊού”, γι’ αυτό υπάλληλοι και διαμένοντες προγραμματίστηκε να εμβολιαστούν “με τη σειρά τους, βάσει ηλικίας, όπως και ο γενικός πληθυσμός”. Από αρχές Ιουνίου τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ άρχισαν τους εμβολιασμούς στις δομές με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ωστόσο όπως γίνεται κατανοητό, το ζήτημα όσων δεν έχουν ακόμη έγγραφα παραμένει χαμένο στην ελληνική γραφειοκρατία χωρίς να έχει βρεθεί μια, έστω, προσωρινή λύση. Παράδειγμα, είναι οι χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα (6.000 – 7.000 άνθρωποι).

Όπως σημείωσε άλλωστε ο Γιονούς Μουχαμμαντί, απαντώντας στο NEWS 24/7, το Φόρουμ έχει στείλει επίσημο αίτημα στην ΕΛΣΤΑΤ για να υπάρξει πλήρης καταγραφή όσων διαβιούν στη χώρα αυτή τη στιγμή, χωρίς χαρτιά.

Το ζήτημα του δυσλειτουργικού συστήματος απόδοσης ΑΜΚΑ το οποίο μπλοκάρει την πρόσβαση σε εμβόλια και self-tests για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και τη δημόσια υγεία εν γένει, είχε θέσει και η οργάνωση Generation 2.0 RED.

Συγκεκριμένα, για να καταλάβει κανείς τη διάσταση του ζητήματος, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Generation 2.0 RED:

“Τον Μάρτιο του 2021, με τον Ν. 4782/2021 θεσμοθετείται η χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ). Το κράτος μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει μόνο σε σπασμωδικές κινήσεις, χωρίς να αποκαθίσταται το τεράστιο κενό που έχει δημιουργηθεί. Τον Μάρτιο του 2021, με τον Ν. 4782/2021 θεσμοθετείται η χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ). Στην πράξη όμως, για να αιτηθεί ένα άτομο αυτόν τον αριθμό πρέπει να κατέχει εκτός του διαβατηρίου και τουλάχιστον κάποιο άλλο ταυτοποιητικό έγγραφο, το οποίο να διασταυρώνεται από τα μητρώα φορέων του δημοσίου τομέα. Τον Μάιο του 2021, με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται ειδικότερες κατηγορίες δικαιούχων έκδοσης ΠΑΜΚΑ, δηλαδή αιτούντες άσυλο και ασυνόδευτοι ανήλικοι χωρίς Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) καθώς και οι κρατούμενοι πολίτες τρίτων χωρών σε Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ).

Με αυτές τις δύο ρυθμίσεις η διαδικασία γίνεται πιο περίπλοκη και δεν εξασφαλίζεται το κύριο ζητούμενο που είναι ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού, η δημιουργία τείχους ανοσίας και εν τέλει η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς νομικό καθεστώς αποκλείονται αυτομάτως από τη διαδικασία του εμβολιασμού, γεγονός που μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην πορεία της πανδημίας. 

Σε όλη την χώρα υπάρχουν μετανάστες, που ενώ δεν έχουν νομικό καθεστώς, εργάζονται και αποτελούν ενεργό κομμάτι της κοινωνίας. Ας δούμε εδώ το ιδιαίτερο παράδειγμα της μεγάλης συγκέντρωσης εργατών γης στη Μανωλάδα, τις συνθήκες της οποίας παρακολουθεί το Generation 2.0 RED μέσω του Manolada Watch. Εκεί οι μετανάστες εργάτες γης υπολογίζονται σε 6.000-7.000, ενώ ο ντόπιος πληθυσμός είναι κάτω των 1.000 ατόμων. Η μεγάλη πλειονότητα των εργατών γης δεν έχουν κάποια άδεια διαμονής ούτε απασχολούνται με εργόσημο. Πώς θα μπορέσουν να εμβολιαστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, ώστε να εξασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια του συνόλου της τοπικής κοινωνίας;”.

Ακόμη, ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου του Φόρουμ ως προβληματική σε σχέση με την ένταξη, είναι η διακοπή του οικονομικού επιδόματος για όσους αιτούντες άσυλο δεν μένουν σε δομές ευθύνης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ή σε φορείς που συνεργάζονται με αυτό. Όλα αυτά σε συσχέτιση με την έλλειψη συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής ένταξης στη χώρα. Όπως είπαν οι άνθρωποι του Φόρουμ, αυτή η εθνική στρατηγική θα έπρεπε να αφορά-περιλαμβάνει όλες τις οργανώσεις και τις κοινότητες που ασχολούνται με το προσφυγικό, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό πλαίσιο ένταξης με ουσιαστικά αποτελέσματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η συνέντευξη του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων διοργανώθηκε με την υποστήριξη του ελληνικού τμήματος του ιδρύματος Rosa – Luxemburg – Stiftung.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα