Δεκαπενθήμερο πληρωμών για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις

Δεκαπενθήμερο πληρωμών για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις
Χρήματα Shutterstock

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για το επίδομα των 800 ευρώ αλλά και των ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις περιέγραψε ο υπουργός οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός οικονομικών μιλώντας στον στο Real FM. είπε ότι την Τρίτη αναμένεται να πληρωθεί το επίδομα των 800 ευρώ στο δεύτερο κύμα εργαζομένων που αριθμεί 105 875 εργαζόμενους για αιτήσεις που έγιναν μετά το Πάσχα.

Υπάρχει υψηλή πιθανότητα μέχρι και την Πέμπτη ή διαφορετικά ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να πληρωθεί το επίδομα των 800 ευρώ και στους 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 5 έως και 20 εργαζόμενους.

Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η καταβολή τοη επιδόματος των 600 ευρώ και στους 190 .000 επιστήμονες εκ των οποίων οι 180.353 έχουν κάνει μέχρι τώρα τις σχετικές αιτήσεις.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να πληρωθεί σε περίπου 90.000 από τις 138.000 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση και η επιστρεπτέα προκαταβολή με κριτήρια την μείωση του τζίρου που είχαν λόγω της κρίσης και τον αριθμό των εργαζομένων .

Ο υπουργός οικονομικών επανέλαβε ότι στην επόμενη φάση το επίδομα των 800 ευρώ δεν θα είναι πλέον οριζόντιο, καθώς οι επιχειρήσεις με την έναρξη λειτουργίας τους θα αρχίζουν να αίρουν τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων τους. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι και στο επόμενο διάστημα το κράτος θα στηρίζει εργαζομένους που είτε θα βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας, είτε θα βρίσκονται σε εκ περιτροπής εργασίας.

Τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα περιμένει την ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας SURE για την στήριξη της απασχόλησης που εγκρίθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής από την οποία αναμένει ένα μερίδιο ύψους 1,5 δις ευρώ για να αποτρέψει απολύσεις το επόμενο διάστημα.

Επανέλαβε επίσης ότι μόλις λήξει η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας ευνοϊκής ρύθμισης για να πληρωθούν οι συσσωρευμένες έως τότε υποχρεώσεις, τρέχουσες ή και ρυθμισμένες .

Έρχονται 10 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις είπε ότι το επόμενο διάστημα θα έρχονται χαμηλότοκα δάνεια και ενισχύσεις συνολικού ύψους 10 δις ευρώ . Ειδικότερα τόνισε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή θα επαναληφθεί και το Μάϊο διοχετεύοντας στην αγορά ρευστότητα 1 δις ευρώ .

Ξεκινά σύντομα το μέτρο της κάλυψης των τόκων για ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια με προϋπολογισμό 1,2 δις ευρώ

Επίσης θα ξεκινήσεις σύντομα το πρόγραμμα εγγυοδοσίας για την παροχή δανείων με αρχικό ποσό τα 2 δις ευρώ τα οποία μέσω της μόχλευσης από τις εμπορικές τράπεζες θα μπορεί να φτάσει τα 7 δις ευρώ και θα δοθεί κυρίως για κεφάλαιο κίνησης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα