Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναιρέσεις και κενά στην απολογία του Ρουπακιά – “Λέτε πως φταίει ο Παύλος;” ρώτησε η πάρεδρος

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναιρέσεις και κενά στην απολογία του Ρουπακιά – “Λέτε πως φταίει ο Παύλος;” ρώτησε η πάρεδρος
Στιγμιότυπο από την απολογία του καθ'ομολογίαν δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά Eurokinissi

Με συνοπτικές διαδικασίες και σε τεταμένο κλίμα, εξήλθε της δικαστικής αίθουσας ο Γ. Ρουπακιάς ολοκληρώνοντας την απολογία του. Δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τις τρεις από τις τέσσερις απολογίες του που έχουν προηγηθεί και επιχείρησε να καλύψει τους συγκατηγορουμένους τους. Τι είπε για Μιχαλολιάκο και Λαγό.

Στην πάγια τακτική του να αλλάζει τα όσα έχει αναφέρει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης παρέμεινε ο Γ. Ρουπακιάς κατά τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η ολοκλήρωση της απολογίας του έληξε με τον κατηγορούμενο να φεύγει τρέχοντας από τη δικαστική αίθουσα και τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Ο άνθρωπος, από το χέρι του οποίου έχασε τη ζωή του ο Παύλος Φύσσας, «πήρε πίσω» τα περί «απλής ανθρωποκτονίας», κάνοντας λόγο για ατυχή δήλωση: «Επειδή κάθισα και το σκέφτηκα έξω για αυτό το ατυχές, για την απλή ανθρωποκτονία, θέλω να πω πως το έχω μετανιώσει. Λυπάμαι ειλικρινά, μακάρι να γύριζα τον χρόνο πίσω. Ήταν μία τραγική ανθρωποκτονία…» είπε ο Γ. Ρουπακιάς ωστόσο και η εισαγγελέας της έδρας σχολίασε τη φράση αυτή.

Εισαγγελέας: «Για τη δήλωσή σας ότι είναι απλή ανθρωποκτονία δώσατε μια εξήγηση…»

Κατηγορούμενος: «Έχω κλείσει δύο σπίτια το δικό μου και το δικό του…»

Εισαγγελέας: «Για ποιο λόγο;»

Συνήγορος Ρουπακιά: «Αφήστε τον να ολοκληρώσει…»

Κατηγορούμενος: «Νιώθω μετανιωμένος. Τι να πω; Μακάρι να γύριζα τον χρόνο πίσω…»

Απολογούμενος ο κατηγορούμενος έπεσε σε κενά, αλλά το σημαντικότερο είναι πως για τρίτη φορά αναίρεσε προηγούμενη απολογία του. Συγκεκριμένα, δήλωσε στο δικαστήριο πως δεν αποδέχεται τα όσα ο ίδιος είχε καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, κ. Γεωργουλέα, αν και στο παρελθόν τα έχει επιβεβαιώσει.

Παράλληλα, για πρώτη φορά ο Γ. Ρουπακιάς υποστήριξε πως είχε κληθεί από τον πυρηνάρχη Νίκαιας, Γ. Πατέλη, να παραλάβει κάτι φυλλάδια από τυπογραφείο στο Περιστέρι, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για το επίμαχο κατάστημα, προκειμένου να επιβεβαιωθεί το άλλοθί του.

“Σήμερα μας λέτε ότι φταίει ο Παύλος”

Ο Γ. Ρουπακιάς, ο οποίος επέμεινε ότι ήταν μόνος του στο αυτοκίνητο τη στιγμή του φονικού, ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να δώσει την εικόνα πως ήταν οι κινήσεις του Παύλου Φύσσα που οδήγησαν στα θανατηφόρα χτυπήματα. Επίσης, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ενήργησε όπως ενήργησε για να γίνει «ήρωας στους παραπάνω», λέγοντας «δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα».

Πάρεδρος: «Φαίνεται ότι εκτελέσετε ένα καίριο χτύπημα και επαγγελματικά εκτελεσμένο…»

Κατηγορούμενος: «Έσκυψε και τον χτύπησα…»

Πάρεδρος: «Επειδή υπάρχει και μια μελέτη. Προκύπτει ότι το χτύπημα έγινε από καλό γνωστή και του σημείου και του τρόπου.»

Κατηγορούμενος: «Εγώ τέτοιος γνωστής δεν είμαι…»

Πρόεδρος: «Δεν μπορεί να λέτε ότι από τις κινήσεις του σώματος στράφηκε το μαχαίρι. Να απαντάτε στα πλαίσια της λογικής (…)»

Πάρεδρος: «Δυο μάρτυρες είπαν ότι βγήκατε ατάραχος, πήγατε προς το μέρος του, τον μαχαιρώσατε και τον αγκαλιάσετε. Ούτε ότι σας χτυπούσε, ούτε τίποτα…»

Κατηγορούμενος: «Αυτό που έγινε σας καταθέτω. Έκανε τρία – τέσσερα βήματα, εγώ δεν πρόλαβα να κουνηθώ…»

Πάρεδρος: «Αυτή η κατάθεση έρχεται από μάρτυρα που δεν έχει σχέση με κάποιο χώρο… Σήμερα μας είπατε ότι φταίει ο Παύλος που έσκυψε και πήγε το μαχαίρι στην καρδιά; Γιατί αυτό μας λέτε…»

Κατηγορούμενος: «Έτσι έχουν τα πράγματα όπως τα λέω. Χτύπησα στα πόδια….»

Πάρεδρος: «Προστατευόμενος μάρτυρας έχει καταθέσει ότι τον είχατε στοχοποιήσει…»

Κατηγορούμενος: «Ξέρω και προσωπικά ποιοι είναι οι μάρτυρας αυτοί. Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα…»

Η πολιτική ευθύνη

Ο Γ. Ρουπακιάς επιχείρησε προσφέρει κάλυψη σε όλους τους συγκατηγορούμενούς του, με την πρόεδρο να επισημαίνει χαρακτηριστικά «μ’ αρέσει που ενδιαφέρεστε για όλους τους άλλους κατηγορούμενους».

Αναφορικά με τον Ιω. Λαγό, τόνισε πως δεν είχε σχέσεις μαζί του καθώς και ότι είχε αναφερθεί σε εκείνον μετά την προσαγωγή τους ζητώντας από τον Γ. Πατέλη να μεσολαβήσει για να του βρουν δικηγόρο.

Παράλληλα, ρωτήθηκε και για τη δήλωση του Νικ. Μιχαλολιάκου ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Αναπλ. Εισαγγελέας: «Ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε πολιτική ευθύνη. Τι λέτε για αυτό;»

Κατηγορούμενος: «Αυτό που κατάλαβα, είναι όχι την ευθύνη της ανθρωποκτονίας.»

Πάρεδρος: «Τι σχέση έχει με εσάς;»

Κατηγορούμενος: «Δεν μπορω να καταλάβω…»

Πάρεδρος: «Γιατί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτό που διαπράξατε εσείς;»

Κατηγορούμενος: «Δεν ξέρω. Εγώ υποστηρικτής υπήρξα, ούτε στέλεχος, ούτε τιποτα. Μέχρι τον Πατέλη, πιο πάνω δεν ήξερα.»

“Το έπαιζα ηλίθιος”

Τραγική ήταν και η εξιστόρηση του Γ. Ρουπακιά των όσων έλαβαν χώρα στο Αστυνομικό Τμήμα μετά την προσαγωγή του, όταν βρέθηκε να κρατείται στον ίδιο χώρο με φίλους του Παύλου Φύσσα. Όπως περιέγραψε, κανείς τους δεν γνώριζε ο ένας τον άλλο. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να πίασουν συζήτηση, ενώ ο Γ. Ρουπακιάς τους κέρασε και τσιγάρο, μέχρι που κατάλαβε ποιοι ήταν.

«Γυρίζει ο ένας και με ρώτησε “γιατί είσαι μέσα;”, “πέρναγα και με έπιασαν” απάντησα. Το έπαιζα ηλίθιος». Μου λέει τότε: “Εμάς μας συνέλαβαν γιατί χτύπησαν έναν φίλο μας” και λίγη ώρα μετά χτυπάει το τηλέφωνο και λέει ο Παύλος απεβίωσε. Λιποθύμησε εκείνη την ώρα και τον σήκωσαν. Εγώ βγήκα έξω ζητώντας να πάω στην τουαλέτα, και είπα στον αστυνομικό ότι δεν ξαναμπαίνω εκεί. “Καλά κατάλαβα” μου λέει και με πήγε στον τρίτο όροφο όπου παρέμεινα» περιέγραψε ο κατηγορούμενος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα