Δίκη Χρυσής Αυγής: “Έμειναν οι γιαγιάδες, φύγαμε εμείς”

Δίκη Χρυσής Αυγής: “Έμειναν οι γιαγιάδες, φύγαμε εμείς”
Στιγμιότυπο από τη Δίκη Χρυσής Αυγής την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής η απολογία του φερόμενου Πυρηνάρχη Περάματος, Αναστ. Πανταζή, για την επίθεση κατά των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ το 2013. Επιχείρησε να ρίξει όλες τις ευθύνες στους παθόντες.

Σε μία προσπάθεια να παρουσιάσει τους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ ως τους μόνους υπεύθυνους για τα όσα έλαβαν χώρα το 2013 στο Πέραμα επιδόθηκε ο Αναστ. Πανταζής, ο οποίος απολογήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την επίθεση που είχε λάβει χώρα κατά μελών του ΚΚΕ. Ο φερόμενος ως πυρηνάρχης Περάματος υποστήριξε πως οι παθόντες επιτέθηκαν κατά των χρυσαυγιτών που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση και ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά, αλλά δεν μπόρεσε να εξηγήσει στο δικαστήριο γιατί στην αρχική του απολογία είχε αρνηθεί ακόμα και την παρουσία του στο συμβάν.

Ο Αναστ. Πανταζής ανέφερε ότι οι παθόντες ήταν εκείνοι που επιτέθηκαν «κρατώντας κοντάρια που βάζουν σε κασμά και πάνω είχαν κόκκινες σημαίες ενώ κάποιοι φορούσαν κράνη”, άρχισαν να βρίζουν και έρχονταν προς το μέρος τους. «Είναι επαγγελματίες σε αυτό …» σχολίασε ο κατηγορούμενος, ισχυριζόμενος πως τα αίματα «άναψαν» όταν συγκατηγορούμενος του δέχτηκε πέτρα στο κεφάλι και έπεσε στο έδαφος.

Παράλληλα, επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο πως δεν υπήρχε ομάδα από τη μεριά της Χρυσής Αυγής αφού ανάμεσα στα 15 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί ήταν γυναικόπαιδα, τα οποία ωστόσο σε αντίθεση με τους κατηγορούμενους, δεν έτρεξαν να διαφύγουν.

Πρόεδρος: Μείνανε οι γυναίκες;

Κατηγορούμενος: Ναι, μείνανε, δε θα χτύπαγαν τις γιαγιάδες.

Πρ: Καλά, μείνανε οι γυναίκες και εσείς φύγατε;

Κατηγ: Ε, δε φοβόντουσαν ότι θα τις χτυπήσουν.

Πρ: Εκεί τι είδατε αφού μείνατε;

Κατηγ: Εγώ είδα τα παιδιά του ΚΚΕ να έρχονται κατά πάνω μας. Έφυγα και ούτε καν γύρισα να δω αν κάποιος με κυνηγάει. Εμένα δε με προλάβανε.

Ο Αναστ. Πανταζής υποστήριξε πως συστήθηκε στους παρευρισκόμενους -και έτσι βρέθηκε στο εδώλιο- σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τον καβγά. «Πίστεψα ότι θα τους ηρεμήσω. Ε, επειδή εγώ έχω ήσυχο μυαλό, πίστεψα ότι θα τους αποτρέψω» κατέθεσε, ενώ αρνήθηκε ότι συμμετείχε στην επίθεση λέγοντας: «έφυγα γιατί ένιωσα ότι έπρεπε να φύγω».

Στην έναρξη της απολογία τους, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ρώτησε σχετικά με την αρχική στάση του κατηγορούμενου, να αρνηθεί ότι βρέθηκε στην επίθεση.

Πρόεδρος: Αρχικά απολογούμενος για αυτήν την υπόθεση είχατε παραδεχτεί ότι ήσασταν εκεί;

Κατηγ: Όχι, γιατί είχα τρομάξει με αυτά που είχαν γίνει, τα γεγονότα.

Πρ: Ο λόγος που είπατε ότι δεν ήμουν εκεί; Γιατί το είχατε πει;

Κατηγ: Είχα φοβηθεί γιατί είχαν μαζευτεί πολλά άτομα από το ΚΚ στο Πέραμα και είχα τρομάξει πάρα πολύ.

Πρ: Λέω, απολογούμενος το είπατε αυτό. Τι σας τρόμαξε την ώρα της απολογίας; Τι είχατε δει και σας τρόμαξε;

Κατηγ: Είχα δει ότι φοράγανε κράνη για να κάνουν πέσιμο σε μας, να μας βαρέσουνε.

Πρ: Για ποια σκηνή μιλάτε; Για εκείνο το βράδυ; Αναφέρεστε σε εκείνο το περιστατικό;

Κατηγ: Για του ΠΑΜΕ, ναι, σε αυτό το περιστατικό, δεν ήμουν εκεί που λένε ότι χτυπηθήκανε άνθρωποι κτλ, βριζόντουσαν, εγώ δεν είδα να χτυπιούνται αλλά από την πίσω μεριά έγινε ότι έγινε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα