Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται και πώς υπολογίζεται

ΑΤΜ τραπεζικού υποκαταστημάτος
ΑΤΜ τραπεζικού υποκαταστημάτος EUROKINISSI

Πότε καταβάλλεται το δώρο Πάσχα απο τις εν λειτουργία επιχειρήσεις και τι θα γίνει με όσες την έχουν αναστείλει. Δείτε παραδείγματα για τον τρόπο υπολογισμού του.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, καταβάλλεται κανονικά το Δώρο Πάσχα, όπως ακριβώς προβλέπει η εργατική νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ούτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Με βάση την ΠΝΟ της 30ης Μαρτίου:

– Οι επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με απόφαση της δημόσιας αρχής καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες οι οποίοι ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας μπορούν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα μέχρι την 30ή Ιουνίου 2020.

– Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έως την αναστολή της, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, το δώρο Πάσχα καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του το χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή αυτής, ενώ το ποσό του δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από το κράτος

Στις παραπάνω περιπτώσεις το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγούμενη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Παράδειγμα 1: Εργαζόμενος με μικτές αποδοχές 900 ευρώ, αν η αναστολή εργασίας άρχισε στις 20/3/20 το δώρο Πάσχα είναι 312,50 (το υπόλοιπο ποσό 160,16 από 21/3 έως 30/4 καταβάλλετται από το κράτος)

Παράδειγμα 2: Εργαζόμενος με μικτό ημερομίθιο 40 ευρώ, αν η αναστολή της εργασιακής του σχέσης άρχισε στις 20/3/20 το δώρο Πάσχα που οφείλει ο εργοδότης είναι 416,67  (το υπόλοιπο ποσό 213,54 από 21/3 έως 30/4 καταβάλλετται από το κράτος).

Για τους υπολοιπους που συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά ισχύουν τα εξής:

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Πηγή: 

kepea.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πάσχα, Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network