Εύβοια: Οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο σε πλοία και ξαπλώστρες

Εύβοια: Οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο σε πλοία και ξαπλώστρες
Οι κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο σε πλοία και ξαπλώστρες Eurokinissi

Ακόμη μία δραματική νύχτα βίωσε το βόρειο τμήμα της Εύβοιας με τη φωτιά να καίει ανεξέλεγκτα. Χωρίς ρεύμα και νερό πολλές περιοχές.Δείτε πλάνα από drone.

Εικόνες απόλυτης θλίψης στη βόρεια Εύβοια με δεκάδες ανθρώπους να έχουν καταφύγει στις παραλίες απειλούμενοι από το τερατώδες πύρινο μέτωπο.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στο Πευκί Ευβοίας με κατοίκους να περνούν τη νύχτα σε ferry boat στην παραλία, σε καρέκλες και σε ξαπλώστες μαζί με βαλίτσες και τα ζώα τους.

Συνολικά 350 άνθρωποι κατέφυγαν στις παραλίες αφήνοντας τις εστίες τους ενώ φοβούνται για το τι θα βρουν όταν επιστρέψουν πίσω μετά τη φωτιά. Δεκάδες άνθρωποι προσπάθησαν να κοιμηθούν σε λίγα στρώματα και κάποιες καρέκλες στο πλοίο και αναμένουν μια ενημέρωση.

Εφιάλτης δίχως τέλος στην Εύβοια Eurokinissi

 

Το πρωί της Δευτέρας ξημέρωσε με τους κατοίκους να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση και αγωνία και τα ferry boat να είναι άλλωστε σε ετοιμότητα και στην Αιδηψό.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ένταση των ανέμων έπεσε ωστόσο ο αέρας έσπρωχνε τη φωτιά προς την Ιστιαία. Το πρωί της Δευτέρας ξημέρωσε με τους κατοίκους να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση και αγωνία και τα ferry boat να είναι σε ετοιμότητα στην Αιδηψό.

Άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στην Εύβοια EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

 

Περιφερειακά από το Πευκί, λίγα μέτρα από τα σπίτια στο Αρτεμίσιο και το Καστρί, δόθηκαν μάχες όταν οι φλόγες πλησίασαν τα χωριά όχι μία αλλά πολλές φορές μέσα στη νύχτα.

Στις Γούβες ολονυκτία η μάχη όταν οι φλόγες απειλούσαν να κάψουν το χωριό. Από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα το πρωί τουλάχιστον τρεις φορές σήμανε συναγερμός στις Γούβες και οι επεμβάσεις μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τον πυρήνα του χωριού.

Οι φωτιές όπως φαίνονται από δορυφόρο ©2021 Maxar Technologies via AP

 

Αγριοβότανο και Ελληνικά δεν γλίτωσαν το νυχτερινό χτυποκάρδι. Οι αναζωπυρώσεις, χωρίς ισχυρούς ανέμους, δημιούργησαν νέα μέτωπα, νέες απειλές, νέες νυχτερινές επεμβάσεις.

Σε Γερακίου και Γαλατσώνα, ολονύχτιο κυνήγι με τις φλόγες καθώς τύλιξαν τα χωριά και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού εθελοντών και πυροσβεστών. Μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Μέχρι τις πρωινές ώρες στην Μονοκαρυά η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία. Από την ώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, χθες το βράδυ, απειλήθηκε πολλές φορές αλλά άντεξε με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος.

Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι τα δύο χωριά που δείχνουν να μπαίνουν στις προτεραιότητες των δυνάμεων καταστολής και από σήμερα το πρωί να επιχειρήσουν εκεί κατά προτεραιότητα τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που είναι στην Β. Εύβοια, «αν περάσει από κει η φωτιά θα βρεθεί μέσα σε ένα συμπαγές δάσος το οποίο είναι δύσκολο να σβήσει και εν τέλει θα φτάσει πάνω από τα Ήλια και την Αιδηψό». Μάλιστα σημειώνουν πως «η δημιουργία περιμετρικά των χωριών ακόμη και πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών τις τελευταίες ώρες απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των ζημιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές».

Μέσα στο Πευκί μπήκαν οι φλόγες 2021 @ AP Photo/Petros Karadjias

 

Έτσι και αυτή την νύχτα, την ώρα που οι φωτιές έτρεχαν γύρω από κατοικημένες περιοχές, με σκαπτικά και χωματουργικά μηχανήματα εργάζονταν για να δημιουργήσουν ζώνες και να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.

Στο νότιο τμήμα συνεχίζει η μεγάλη προσπάθεια για να μην περάσει το μέτωπό της φωτιάς το όρος Καντήλι.

Ο προβληματισμός των επιτελικών στελεχών της Πυροσβεστικής πού βρίσκονται στη Β. Εύβοια είναι αν, λόγω των καπνών, θα μπορέσουν σήμερα το πρωί να πετάξουν τα εναέρια μέσα για να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα σημεία έτσι ώστε να μην επεκταθεί άλλο το μέτωπό της φωτιάς.

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη με πυκνό καπνό δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο καπνός “ταξιδεύει” χιλιόμετρα δυτικά έχοντας καλύψει πλήρως από χθες την Ανατολική Φθιώτιδα αλλά και τη Λαμία φτάνοντας μέχρι το Βελούχι. Σήμερα το πρωί στη Λαμία η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 300 μέτρα.

Τεράστια καταστροφή

Νωρίτερα την Κυριακή, η φωτιά είχε μπει και έκαψε σπίτια στο Πευκί, στην Γερακιού, στις Γούβες, στο Αγριοβότανο και τους Γαλατσάδες, ενώ ταυτόχρονα μαινόταν και το νότιο μέτωπο έξω από το Μαντούδι προς το όρος Καντήλι, και συγκεκριμένα τα Καλύβια και το Τρούπι, με μικρότερους ρυθμούς όμως από το βόρειο μέτωπο λόγω και τον νοτιάδων.

Στις φλόγες η Β.Εύβοια ⓒ 2021 Petros Karadjias/Associated Press

Εικόνες καταστροφής στο Πευκί στην Εύβοια 2021 @ AP Photo/Petros Karadjias

Απόκοσμα πλάνα από τις Γούβες Ευβοίας 2021 @ AP Photo/Petros Karadjias

Τα 650.000 στρέμματα έχει φτάσει η καταστροφή έως τώρα από τις τελευταίες φωτιές

Ενδεικτικό της καταστροφής είναι πως ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα.

Μέσα στο Πευκί μπήκαν οι φλόγες 2021 @ AP Photo/Petros Karadjias

Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έως το μεσημέρι της Κυριακής κάηκαν περίπου 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 650.000 στρέμματα τουλάχιστον. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, η παραπάνω εκτίμηση είναι πολύ πιθανό να μεταβληθεί τις επόμενες ημέρες.

Με διαφορετική ανάλυση από το Copernicus υπολογίζεται για την Εύβοια η μισή έκταση από αυτή που αναφέρει το Αστεροσκοπείο αλλά η ίδια στο σύνολο των καμένων εκτάσεων στη χώρα και αναμένεται τις επόμενες ημέρες ο απολογισμός να πάρει τελική μορφή.

Από νωρίς δόθηκε εντολή για εκκένωση στους οικισμούς Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες και Βουλίκι ζητώντας τους το «112» να κινηθούν προς Ιστιαία. Αντίστοιχα, με μήνυμά του το «112» είχε καλέσει τους κατοίκους Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού να κλείσουν τις καμινάδες, τα παράθυρα και τις πόρτες, ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Στις φλόγες η Εύβοια ⓒ 2021 Petros Karadjias/Associated Press

 

Έως τις 13 Αυγούστου παρατείνεται η απαγόρευση διέλευσης από δάση και άλση

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που τέθηκε σε ισχύ στις 6 Αυγούστου παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Αυγούστου, όπως τόνισε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα