Διαδικτυακή απάτη σε βάρος Ελλήνων για μια θέση εργασίας

Διαδικτυακή απάτη σε βάρος Ελλήνων για μια θέση εργασίας

Δεκάδες θύματα στα δίχτυα "διαδικτυακής συμμορίας". Αποσπούσαν προσωπικά στοιχεία και προκαταβολές, με αντάλλαγμα δουλειά στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Διαβάστε πώς δρούσαν οι εγκέφαλοι

Αυξημένα πλέον είναι τα κρούσματα που αναφέρει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με ιστοσελίδων στο διαδίκτυο, οι οποίες προσφέρουν εργασία στον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα του Λονδίνου, για την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, οι φερόμενοι ως εργοδότες, αφού λάβουν τα προσωπικά στοιχεία των ενδιαφερόμενων, απαντούν θετικά στις αιτήσεις τους, ζητώντας ωστόσο να προκαταβάλλουν μέρος των εξόδων του ταξιδίου και της διαμονής τους.

Μάλιστα ζητούν τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιριών ταχυμεταφοράς χρημάτων (western union, moneygram) και όχι μέσω  τραπεζικών λογαριασμών.

Με αφορμή τέτοια περιστατικά, η ΕΛ.ΑΣ. παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους, μέσω του διαδικτύου, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης.

Ειδικότερα δεν πρέπει να αποστέλλονται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία σε άγνωστα άτομα. Πρέπει να διασταυρώνεται η ύπαρξη των εταιριών, που προσφέρουν τις θέσεις εργασίας και να επικοινωνούν με αυτές, ώστε να επαληθεύουν το περιεχόμενο των αγγελιών .

Επισημαίνεται ότι οι εταιρίες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν απαιτούν την καταβολή χρηματικού ποσού από τον υποψήφιο για θέση εργασίας, προκειμένου να προετοιμάσουν τα απαραίτητα έγγραφα για την παραμονή του στη χώρα, ή να "διασφαλίσουν" τη συγκεκριμένη θέση. 

Έτσι, παρακαλούνται οι πολίτες σε ανάλογες περιπτώσεις να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων

SHARE:

24Media Network