Απατεώνας έταζε στο διαδίκτυο δήθεν έγκυρα προγνωστικά για στοίχημα

Απατεώνας έταζε στο διαδίκτυο δήθεν έγκυρα προγνωστικά για στοίχημα

Υποσχόταν "σιγουράκια" στο στοίχημα, με διάφορα προφίλ στο Facebook. Μετά από έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο νεαρός δράστης εντοπίστηκε στο σπίτι του στην Κω όπου και συνελήφθη

Δικογραφία τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκε σε βάρος ενός 27χρονου για απάτη και παράβαση του νόμου για τα παίγνια και τον παράνομο στοιχηματισμό, μέσω διαδικτύου.

Ο δράστης υποσχόταν ψευδώς, έναντι χρηματικής αμοιβής, δήθεν προγνωστικά, για την έκβαση πάσης φύσεως ατομικών ή ομαδικών παιχνιδιών, αλλά κυρίως για αγώνες ποδοσφαίρου

Ειδικότερα, εξειδικευμένο προσωπικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση και αξιολόγηση στοιχείων, πραγματοποίησε ενδελεχή ψηφιακή - διαδικτυακή έρευνα, στο Facebook, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί «χρήστης» που διατηρούσε διάφορα προφίλ υποσχόμενος έναντι αμοιβής, παροχή προγνωστικών αγώνων.

Πιο αναλυτικά, ο δράστης μέσω των παραπάνω προφίλ, είτε διαφήμιζε σε άλλους χρήστες του κοινωνικού δικτύου, είτε τους προσέγγιζε - προσέλκυε, με απώτερο σκοπό να τους παρέχει προγνωστικά για την έκβαση διαφόρων ατομικών ή ομαδικών παιχνιδιών και κυρίως αγώνων ποδοσφαίρου, ενώ απαιτούσε από τους ενδιαφερόμενους την καταβολή χρηματικών ποσών ως αμοιβή.

Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παρήγγειλε τη διενέργεια σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης. Στο πλαίσιο αυτής και μετά από σχετική αλληλογραφία με την διαχειρίστρια εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης καθώς και με τους αρμοδίους παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου, κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση του 27χρονου, ως διαχειριστή των επίμαχων προφίλ καθώς επίσης και ο γεωγραφικός εντοπισμός του.

Κλιμάκιο αστυνομικών, την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποίησε έρευνα παρουσία Δικαστικού Λειτουργού, στην οικία του 27χρονου στην Κω, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής. Από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα που έγινε στον υπολογιστή, προέκυψε η εμπλοκή του 27χρονου στις παραπάνω δραστηριότητες.

Ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις. Τα χρηματικά ποσά που εισέπραξε ο 27χρονος με τον παραπάνω τρόπο, ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ενώ το ακριβές ποσό δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί. Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι τα κατέβαλλαν στο δράστη, χρησιμοποιώντας προπληρωμένες καρτών συναλλαγών που χρησιμοποιούνται για διαδικτυακές αγορές.

Η δικογραφία, που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή του 27χρονου και σε άλλες συναφείς πράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

-Τηλεφωνικά: 111 88

 -Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e–mail στο: [email protected]

-Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios - android : CYBERKID

 -Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR

SHARE:

24Media Network