Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Τα λάθη των δολοφόνων και τα σενάρια της ΕΛ.ΑΣ.

Άγνωστοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο μέσα στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού στα Εξάρχεια,(ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΕΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ) Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017
Άγνωστοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον δικηγόρο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο μέσα στο γραφείο του στην οδό Ασκληπιού στα Εξάρχεια,(ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΕΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ) Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 EUROKINISSI

Του έκλεισαν ραντεβού από κινητό τηλέφωνο το πρωί της ίδια ημέρας. Το θύμα κατά την συνάντησή του κράτησε κάποιες ιδιόχειρες σημειώσεις που δημιουργούν μία αφετηρία ερευνών. Οι δράστες κάθισαν αρκετή ώρα στο γραφείο και έπιασαν πολλά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να αφήσουν αποτυπώματα και γενετικό υλικό

Βήμα-βήμα οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής προσπαθούν να ξετυλίξουν το νήμα της στυγερής δολοφονίας σε βάρος του 52χρονου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και να φτάσουν στον εντοπισμό των δραστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες επικαλέστηκαν μια αφορμή για μία δήθεν υπόθεσή τους και έκλεισαν ραντεβού με το θύμα, τηλεφωνώντας στον ίδιο από κινητό τηλέφωνο το πρωί της ίδιας ημέρας και κλείνοντας το ραντεβού στο γραφείο του με το πρόσχημα πάντα του επείγοντος για περίπου μισή ώρα μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης.

Όταν πήγαν εκεί και μάλιστα με ακάλυπτα τα πρόσωπά τους για να μην τραβήξουν υποψίες, χτύπησαν το κουδούνι, ανέβηκαν στον 1ο όροφο και κάθισαν αρχικά στον χώρο υποδοχής.

Σύμφωνα με την περιγραφή του αυτόπτη μάρτυρα και οι δύο είναι περίπου 30 ετών, ο ένας περίπου 1,80 ύψος με τζιν παντελόνι και άσπρο μπουφάν και ο άλλος πιο κοντός, 1,70 ύψος με τζιν παντελόνι και μπεζ μπλούζα. Και οι δύο είχαν καστανό κοντό μαλλί και από την ομιλία με τα σπαστά ελληνικά τους και την γενικότερη φυσιογνωμία τους παρέπεμπαν, πάντα με την επιφύλαξη μίας περιγραφής, σε Αλβανούς. Ωστόσο, από τις Αρχές εξετάζουν την πιθανότητα να πρόκειται για άτομα με προέλευση από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Έξω από το γραφείο του δολοφονημένου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, στα Εξάρχεια, έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σιωπηλή διαμαρτυρία ως ένδρειξη πένθους. Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Έξω από το γραφείο του δολοφονημένου δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, στα Εξάρχεια, έκανε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σιωπηλή διαμαρτυρία ως ένδρειξη πένθους. Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Στον χώρο του γραφείου του θύματος εισήλθαν μαζί με τον συνεργάτη του που μπήκε και βγήκε διαδοχικά 2-3 φορές γιατί χτυπούσαν και τα τηλέφωνα και στο τέλος του ζήτησαν οι δράστες να περάσει έξω για να μιλήσουν ιδιαιτέρως με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Λίγο αργότερα, ο μάρτυρας ανέφερε ότι άκουσε για την ακρίβεια έναν οξύ ήχο, έναν κρότο χωρίς να μπορέσει να τον προσδιορίσει με ακρίβεια ως πυροβολισμό και τότε είδε τους δράστες να φεύγουν τρέχοντας και μέσα στο γραφείο είδε το θύμα πεσμένο στο πάτωμα και αιμόφυρτο, με αποτέλεσμα να καλέσει την Αστυνομία σε κατάσταση σοκ.

Ο θόρυβος αυτός, ο οξύς αυτός ήχος δικαιολογείται είτε εάν οι δράστες χρησιμοποίησαν σιγαστήρα είτε από την ίδια την χρήση ενός όπλου μικρού διαμετρήματος όπως είναι το 25αρι ή το 22αρι που ούτως ή άλλως παράγουν έναν οξύ ήχο λόγω της περιορισμένης πυρίτιδας στο επίσης μικρού διαμετρήματος πυρομαχικό.

Οι ιδιόχειρες σημειώσεις του Μ. Ζαφειρόπουλου δείχνουν μία κατεύθυνση στις έρευνες

Καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τους εκτελεστές του το θύμα, θεωρώντας επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια ότι συνομιλούσε με πελάτες, κρατούσε κάποιες ιδιόχειρες σημειώσεις τις οποίες δεν πήραν μαζί τους οι δράστες και ίσως ανοίγουν για την Αρχές μία κατεύθυνση στις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Συνοπτικά, τα λάθη τους πολλά, αφού υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας και πληρέστατη περιγραφή, πλήθος αποτυπωμάτων τους αφού έπιασαν πολλά αντικείμενα και ενδεχομένως γενετικό του υλικό και μία κλήση από κινητό τηλέφωνο που ακόμα και αν είναι «πακιστανικό» νούμερο μπορεί να δώσει κάποια πολύτιμα και αξιοποιήσιμα στοιχεία στις Αρχές για τον έγκαιρο εντοπισμό τους, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν έχουν διαφύγει μέχρι τώρα από την χώρα.

Ενδεχομένως, από την άλλη να μην τους ενδιέφερε για όλα αυτά τα «λάθη» που έκαναν ακόμα και με την πολύωρη παραμονή σε έναν χώρο κατά παράβαση των συνηθειών των εκτελεστών που λειτουργούν αιφνίδια, γιατί πολύ απλά ίσως να είχαν σίγουρη την διαφυγή τους εκτός χώρας…

Το σενάριο των προσωπικών διαφορών κερδίζει έδαφος

Από την αξιοποίηση πληροφοριών και την ανάλυση στοιχείων, οι Αρχές σταδιακά εγκαταλείπουν το σενάριο των εκτελεστών, αφού δεν υπήρχε λόγος να ρισκάρουν τόσο πολύ και κατά πάγια τακτική τους απλά θα του έστηναν μία ενέδρα και θα τον εκτελούσαν. Επίσης εάν ήταν εκτελεστές η βολή στο κεφάλι πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη.

Επίσης, το σενάριο της διαφωνίας στο γραφείο που θα είχε σαν αποτέλεσμα την δολοφονία του είναι ακόμα πιο αδύναμο, αφού πολύ απλά κανείς δεν θα πήγαινε οπλισμένος σε έναν δικηγόρο, για την περίπτωση που θα διαφωνούσε μαζί του να τον εκτελέσει και άρα μένει ένα τρίτο σενάριο με τα συνοδά στοιχεία να το ενισχύουν συνεχώς.

Το σενάριο δηλαδή της προσωπικής διαφοράς και του ξεκαθαρίσματος αυτής για λογαριασμό τρίτου, αφού εάν εμφανιζόταν π.χ. το πρόσωπο με το οποίο υπήρχε η διαφορά θα τον αναγνώριζε το θύμα και δεν θα άνοιγε την πόρτα. Αντιθέτως αυτούς έδειξε να μην τους γνωρίζει , οπότε ενδέχεται να πήγαν στο γραφείο του και να τον πυροβόλησαν για λογαριασμό τρίτου.

Το κίνητρο δεν φαίνεται να προέρχεται από τις υποθέσεις που είχε χειριστεί ως δικηγόρος το θύμα, άρα η λογική ότι το κίνητρο ήταν προσωπικό κερδίζει συνεχώς έδαφος και ενδεχομένως μέσω αυτού να οδηγηθούν και στον εντοπισμό φυσικών και ηθικών αυτουργών οι Αρχές.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία και την πορεία των ερευνών των Αρχών, εάν οι δράστες χρησιμοποίησαν πιστόλι και όχι περίστροφο, τότε φρόντισαν να πάρουν μαζί τους τον κάλυκα.

Πρόσθετα, εξετάζεται ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής του και έχει  ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου… Οι Αρχές αναζητούν από την ευρύτερη γειτονιά τυχόν βιντεοληπτικό υλικό από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, μήπως τυχόν μπορέσουν να εντοπίσουν σε κάποιο καρέ τους δράστες.

Οι έρευνες προς αναζήτηση τυχόν βιντεοληπτικού υλικού φτάνουν μέχρι και την Λ. Αλεξάνδρας, αφού κανείς δεν γνωρίζει μέχρι τώρα το μέσο διαφυγής των δραστών ούτε την διαδρομή που ακολούθησαν. Από τα κτίρια και τα γειτονικά σπίτια πάντως δεν φαίνεται να έχουν εντοπιστεί και έτσι επικεντρώνονται πλέον οι Αρχές στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά τώρα που έχουν πληρέστατη περιγραφή των δραστών.

Το πόρισμα της νεκροψίας - νεκροτομής

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε και η νεκροψία-νεκροτομή στο θύμα από τον ιατροδικαστή κ. Γιώργο Ντιλέρνια.

Ο θάνατος οφείλεται σε τυφλό τραύμα που προκλήθηκε στο στέρνο του θώρακα από βολίδα πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος που εισήλθε αριστερά στις πύλες του πνεύμονα προκαλώντας εκτεταμένη αιμορραγία, στη συνέχεια εισήλθε στο συκώτι και προκάλεσε πολτοποίηση. Στη συνέχεια,  η βολίδα προκάλεσε αιμορραγία στο νεφρό, έπληξε την αορτή, προκάλεσε κάταγμα στο 8ο πλευρό και σφηνώθηκε στην πλάτη απ’ όπου και αφαιρέθηκε…

Όλο αυτό μεταφράζεται σε μία σειρά εποστρακισμών της μικρού διαμετρήματος σφαίρας στα ζωτικά όργανα του θύματος, που προκάλεσαν εκτεταμένη αιμορραγία, που προκάλεσε με την σειρά της απώλεια αισθήσεων και θάνατο, ύστερα από ένα έως δύο λεπτά και όχι ακαριαίο θάνατο.

Επίσης, διαπιστώθηκε πως η βολίδα είχε μια κίνηση προς τα κάτω μόλις εισήλθε στο σώμα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που υποδεικνύει την γωνία βολής από πάνω προς τα κάτω. Δηλαδή, το θύμα είτε ήταν καθιστό και ο δράστης όρθιος, είτε ο δράστης όρθιος και εκείνη την στιγμή σηκωνόταν από την καρέκλα το θύμα π.χ. για να χαιρετήσει τον δράστη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ζαφειρόπουλος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ποιος ήταν ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος

Ύστατο χαίρε με λουλούδια στο γραφείο του Μ. Ζαφειρόπουλου

ΔΣΑ: Αποχή για μία εβδομάδα σε ένδειξη πένθους

SHARE:

24Media Network