ΕΛΑΣ: Η εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου και ο αρχηγός που “έταζε αμοιβές”

ΕΛΑΣ: Η εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου και ο αρχηγός που “έταζε αμοιβές”
Το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή Eurokinissi

Λεπτομέρειες για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης που, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα έρχονται στη δημοσιότητα. Οι προσπάθειες επέκτασης του δικτύου και οι μεγάλες αμοιβές που έταζε ο "αρχηγός".

Η εβραϊκή συναγωγή «Chabad of Athens» και το εβραϊκό εστιατόριο «GOSTIJO» που συστεγάζονται επί της οδού Αισώπου 10 στου Ψυρρή ήταν ο άμεσος στόχος, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τρομοκρατικής επίθεσης των δύο Πακιστανών, 27 και 29 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες σε ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, στην Σπάρτη και στην Ζάκυνθο αντίστοιχα, που οι δύο νεαροί εργάζονταν αυτή την περίοδο σε ελαιώνες.

Οι δύο νεαροί ζούσαν στη χώρα μας τα τελευταία τέσσερα και πέντε έτη αντίστοιχα, έχουν μείνει και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και εργάζονταν σε περιστασιακές εργασίες, κυρίως αγροτικές και οικοδομικές.

Όλοι οι στρατολογημένοι και ο αρχηγός κατάγονταν από το ίδιο χωριό του Πακιστάν

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι συλληφθέντες κατάγονταν από το ίδιο χωριό του Πακιστάν με τον ομοεθνή τους «Αρχηγό» που ζει στο Ιράν και τους στρατολόγησε, ο οποίος έχει βαρύ ποινικό παρελθόν και έχει αναπτύξει ένα τρομοκρατικό δίκτυο με στρατολογημένους τρομοκράτες ομοεθνείς του, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.

Ως τρομοκρατικό δίκτυο επικεντρώνονται σε ισραηλινών συμφερόντων στόχους και Ισραηλινούς υπηκόους και εβραίους. Ο τρόπος που δρουν είναι είτε με βομβιστικές ενέργειες είτε με την οργάνωση απαγωγών και εκτελέσεων ανθρώπων της συγκεκριμένης προέλευσης, καταγωγής και θρησκείας.

Ο «Αρχηγός» για να τους στρατολογήσει τους, σύμφωνα πάντα με τις ελληνικές Αρχές, είχε τάξει αμοιβές ύψους 15.000 ευρώ για κάθε επιβεβαιωμένο στόχο.

Οι ίδιοι με την σειρά τους προσπάθησαν να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, ανεπιτυχώς όμως, ενώ κατά την αστυνομική επιχείρηση προσήχθησαν και άλλοι ομοεθνείς τους για τους οποίους όμως δεν προέκυψε τίποτα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Συγκεκριμένα, οι δύο συλληφθέντες πριν μεταβούν σε Σπάρτη και Ζάκυνθο αντίστοιχα, για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, νοίκιαζαν και ένα διαμέρισμα στην Ομόνοια όπου κυρίως κατοικούσαν εκεί και σύμφωνα με πληροφορίες, μπαινόβγαιναν πολλοί ομοεθνείς τους και συχνά, όταν εκείνοι βρίσκονταν στην Αθήνα.

Στις κατ’ οίκον έρευνες που ακολούθησαν δεν εντοπίστηκαν τυχόν όπλα και εκρηκτικά παρά μόνο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κινητά που έχουν κατασχεθεί και αναλύονται.

Χαρτογράφησαν τον χώρο της εβραϊκής συναγωγής και του εστιατορίου που θα χτυπούσαν άμεσα

Στην συναγωγή και το εστιατόριο είχαν σκοπό, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΑΣ, να χτυπήσουν άμεσα καθώς βρέθηκαν αποδείξεις κατόπτευσης και χαρτογράφησης του χώρου και εφόσον δεν κατάφερναν να προμηθευτούν όπλα ή εκρηκτικά σκέπτονταν να βάλουν φωτιά όταν θα ήταν γεμάτος ο χώρος από κόσμο και θα χρησιμοποιούσαν και φιάλες υγραερίου για την ανατίναξή του.

Στις συνομιλίες που έχουν ανακτηθεί από τις Αρχές υπάρχουν και στοιχεία και για επικείμενες δολοφονίες και απαγωγές προσώπων ίδιας προέλευσης που είχαν προαποφασίσει, χωρίς όμως να κατονομάσουν τους στόχους τους ή να υπάρχουν στοιχεία επί τους παρόντος ότι είχαν «κλειδώσει» σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Βεβαίως, η έρευνα συνεχίζεται τόσο για να διακριβωθούν τυχόν άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις που σχεδίαζαν όσο και για τον εντοπισμό και την σύλληψη και τυχόν άλλων εμπλεκομένων, αφού θεωρείται αρκετά απίθανο να κατάφερναν να τα πράξουν όλα αυτά μόνο δύο άτομα.

Σημειώνεται ότι, αν και κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί τζιχαντιστές στη χώρα μας, κανείς έως τώρα δεν είχε συλληφθεί με σκοπό ή λίγο πριν προκαλέσει τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα και είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια αστυνομική επιχείρηση γίνεται με σκοπό την αποτροπή τέτοιου είδους χτυπήματος στη χώρα.

Παρότι όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει γενικά μία παρακολούθηση ατόμων και περιοχών, από τον περασμένο Αύγουστο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική συλλέγοντας πληροφορίες και από συνεργαζόμενες Υπηρεσίες συμμαχικών χωρών, ενεργοποιήθηκαν πιο έντονα στον εντοπισμό παρακλαδιών που είχαν πυρήνα ξένη χώρα, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση. Από τον περασμένο Νοέμβριο άρχισαν να έρχονται πιο κοντά στα συγκεκριμένα άτομα και ειδικά από τον περασμένο μήνα είχαν ταυτοποιηθεί πλήρως και είχαν τεθεί κάτω υπό στενή φυσική παρακολούθηση, αλλά και παρακολούθηση των συνομιλιών τους.

Η απόφαση να γίνει τώρα η αστυνομική επιχείρηση έχει να κάνει, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, με τους σκοπούς που εξέφρασαν οι συλληφθέντες για άμεσο χτύπημα στην συναγωγή και το εβραϊκό εστιατόριο.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα και την Παρασκευή θα οδηγηθούν εκ νέου στον Ανακριτή για την απολογία τους.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού δικτύου του ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιείτο στο εξωτερικό, ως ο «εγκέφαλος» του.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή. Οι έρευνες συνεχίζονται».

Θεοδωρικάκος: Σε ετοιμότητα οι αρχές ασφαλείας

«Οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους» διαμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά την γνωστοποίηση της υπόθεσης,

Σε μήνυμά του στο Facebook, ο υπουργός τόνισε:

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα