Ενδείξεις πλημμελήματος στην υπόθεση της τιμής του φυσικού αερίου

Ενδείξεις πλημμελήματος στην υπόθεση της τιμής του φυσικού αερίου

Η εισαγγελία πρωτοδικών ερευνά το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί αδίκημα, ως προς την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος -σε βαθμό πλημμελήματος- της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης, σχετικά με την υψηλή, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ερευνά εισαγγελέας Πρωτοδικών.

Η υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη, πριν από περίπου τρεις μήνες, με αφορμή δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ", βάση του οποίου η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη συμφωνία μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ και τη διαμορφούμενη τιμή του αερίου.

Την έρευνα είχε αναλάβει η εισαγγελέας Π. Παπανδρέου, η οποία από την αξιολόγηση των στοιχείων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην υπόθεση συντρέχουν ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης.

Έτσι, ο φάκελος με την αναφορά της κ. Παπανδρέου, λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα του αδικήματος, διαβιβάστηκε πριν περίπου έναν μήνα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να μελετήσει τα στοιχεία και να αποφανθεί αν θα προχωρήσει, ή όχι, στην άσκηση ποινικής δίωξης.

Από την έρευνα της κ. Παπανδρέου φαίνεται να προέκυψε ότι η πωλήτρια εταιρεία, που έχει δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά, τιμολογεί ακριβότερα το αέριο, τιμή για την οποία δεν φαίνεται να προκύπτουν ενστάσεις από την ελληνική πλευρά.

Από στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί για την υπόθεση, προκύπτει ότι η τιμή, που πωλείται το αέριο στην Ελλάδα, είναι 12,85 δολάρια ανά MMBTU, ενώ σε άλλες χώρες η τιμή έχει καθοριστεί στα 9 έως 10 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network