Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίου τσιγάρων

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίου τσιγάρων

Οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει την εγκληματική οργάνωση από τον Σεπτέμβριο του 2018- Δραστηριοποιούνταν σε διεθνικό επίπεδο στην παρασκευή τσιγάρων με επιγραφές επώνυμων εταιρειών.

Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας παρασκεύαζαν και διακινούσαν λαθραία καπνικά προϊόντα, στη χώρα μας και στο εξωτερικό.

Σε αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες, εντοπίστηκε σε περιοχή της Εύβοιας παράνομο εργαστήριο καπνικών προϊόντων όπου συνελήφθησαν 11 άτομα, από τα οποία δύο ημεδαποί και 9 αλλοδαποί.

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίου τσιγάρων

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα και συγκεκριμένα για λαθρεμπορία βιομηχανοποιημένων καπνών, των οποίων οι δασμοί και οι λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το δημόσιο υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ.

Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο ημεδαποί και τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι αναζητούνται.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει και ενταχθεί στην εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2018 και δραστηριοποιούνταν σε διεθνικό επίπεδο στην παρασκευή τσιγάρων με επιγραφές διάφορων επώνυμων εταιρειών.

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίου τσιγάρων

Για την επίτευξη του σκοπού τους είχαν μισθώσει χώρο 1.200 τ.μ. σε περιοχή της Εύβοιας, όπου δημιούργησαν το πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο, υπό στοιχεία ανύπαρκτης επιχείρησης, στην οποία διαχειριστής ήταν ένας από τους αναζητούμενους αλλοδαπούς.

Από την έρευνα στο παράνομο εργαστήριο, βρέθηκε κατάλληλα εξοπλισμένη γραμμή μηχανημάτων για την παραγωγή τσιγάρων και την τυποποίηση αυτών, κοιτώνες για τους εργάτες καθώς και αποθηκευτικός χώρος για τις πρώτες ύλες και τα τσιγάρα που παρήγαγαν.

Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παρασκευής – συσκευασίας τσιγάρων, 2.400.000 τσιγάρα, 14 τόνοι επεξεργασμένου καπνού, πλήθος υλικών (χάρτινα περιτυλίγματα, ρολά αλουμινόχαρτου, διάφανη ταινία – ζελατίνα, χάρτινες ταινίες χρώματος λευκό και πορτοκαλί) που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πακέτων τσιγάρων, μεταλλική δεξαμενή για την ανάδευση καπνού, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, 3 φορτηγά και 3 αυτοκίνητα.

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίου τσιγάρων

Χαρακτηριστικό της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι εξειδικεύονταν στην παραγωγή τσιγάρων τύπου «slim», τα οποία λόγω του μεγέθους τους απαιτούν ειδικευμένες γνώσεις για την παραγωγή τους.

Επιπλέον, για να μην γίνεται αντιληπτή η δραστηριότητά τους, «προσλαμβάνονταν» χειριστές μηχανημάτων από το εξωτερικό, στους οποίους μάλιστα απαγορευόταν να προαυλίζονται και να έχουν κινητά τηλέφωνα. Ο χώρος ηλεκτροδοτούνταν από γεννήτρια και επιτηρούνταν περιμετρικά από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης ενώ στους τοίχους των εγκαταστάσεων είχαν τοποθετηθεί ειδικά στρώματα μόνωσης, ώστε να μην ακούγεται θόρυβος από τα μηχανήματα.

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα παρασκευής και λαθρεμπορίου τσιγάρων

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή τέτοιου εργαστηρίου απαιτείται ιδιαίτερη τεχνική κατάρτιση και επιστημονικές γνώσεις, ενώ από την ύπαρξη ξένων επώνυμων ετικετών προκύπτει ότι το εμπόρευμα προοριζόταν για το εξωτερικό. Μάλιστα, μόνο οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από τα ευρήματα ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αστυνομία
SHARE:

24Media Network