Η ιρανική “I.R.G.C. Quds Force” πίσω από την απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος στην εβραϊκή συναγωγή

Η ιρανική “I.R.G.C. Quds Force” πίσω από την απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος στην εβραϊκή συναγωγή
Το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή Eurokinissi

Εβραϊκή συναγωγή στην Αθήνα είχε βάλει στόχο η ιρανική οργάνωση "I.R.G.C. Quds Force" πίσω βρίσκεται πό την απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος. Τα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ.

Η ιρανική «I.R.G.C. Quds Force» βρίσκεται πίσω από την απόπειρα του τρομοκρατικού χτυπήματος στην εβραϊκή συναγωγή «Chabad of Athens» και το εβραϊκό εστιατόριο «GOSTIJO» που συστεγάζονται επί της οδού Αισώπου 10 στου Ψυρρή.

Ο Πακιστανός «Αρχηγός» που στρατολόγησε τους δύο ομοεθνείς τους 27 και 29 ετών στην Ελλάδα, προέρχεται από το χωριό Σαργκόντα του Πακιστάν όπως και οι στρατολογημένοι και μάλιστα προέρχεται από μία φατρία που στην περιοχή θεωρείται ο φόβος και ο τρόμος, είναι εξτρεμιστές και υπεύθυνοι για δολοφονίες όπως και εκείνος, με την διαφορά ότι εκείνος έχει καταφέρει να διαφύγει και να ζήσει στο Ιράν, ενώ αρκετά μέλη της οικογένειάς του και της φατρίας του βρίσκονται σε φυλακές του Πακιστάν για την ποινική και εξτρεμιστική δραστηριότητα.

Η «I.R.G.C. Quds Force» δεν είναι μία τυχαία ομάδα, είναι στρατιωτικό-επιχειρησιακό παρακλάδι των «Φρουρών της Επανάστασης» που έχει εκπαιδεύσει και εξοπλίσει την Χεζμπολάχ, την Χαμάς, τους Ταλιμπάν και αρκετές άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις σε Ιράκ, Συρία και Υεμένη και είναι ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια την έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΥΠ, συνήθως οι «στρατολόγοι» όπως ο Πακιστανός «Αρχηγός», προσπαθούν να στρατολογήσουν Πακιστανούς, Αζέρους και άλλους μουσουλμάνους και τα άτομα που επιλέγουν να προσεγγίσουν είναι φιλοχρήματα και χωρίς ηθικούς ή άλλους φραγμούς.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, φαίνεται πως οι δύο συλληφθέντες από τις ελληνικές Αρχές Ασφαλείας είναι άτομα που έχουν αυτό ακριβώς το προφίλ.

Πέρυσι η Mossad είχε εγκαίρως αντιληφθεί προπαρασκευαστικές ενέργειες της συγκεκριμένης ομάδας που σχεδίαζαν χτύπημα σε βάρος Ισραηλινών στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη και στην Κύπρο και τότε το Ισραήλ είχε εκδώσει σχετικές ταξιδιωτικές οδηγίες.

Αυτή την φορά ο στόχος ήταν στην Αθήνα και πάλι ισραηλινών και εβραϊκών συμφερόντων καθώς ο στόχος της συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης είναι οι πολίτες του Ισραήλ και οι Εβραίοι να μην νιώθουν πουθενά ασφαλείς. Στην περίπτωση βεβαίως της Ελλάδας, φρόντισε η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική να τους διαψεύσει πλήρως, ύστερα από στενή συνεργασία βεβαίως με την Mossad σε πληροφοριακό επίπεδο.

Ο Αρχηγός τους ηρεμούσε τάζοντάς τους άμεση διαφυγή στο Ιράν και πως θα τους άνοιγε εστιατόρια

Ο Πακιστανός Αρχηγός ήταν ιδιαίτερα πιεστικός προς τους δύο στρατολογημένους νεαρούς και όπως έχει προκύψει από τις ανακτημένες τηλεπικοινωνίες τους, μιλώντας στην διάλεκτο Ούρντου, τους ζητούσε να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες για την συναγωγή και το εστιατόριο στου Ψυρρή με όσο το δυνατό μεγαλύτερο αντίκτυπο και να φωτογραφίσουν μάλιστα τα θύματά τους και τις πληγές τους για να επιβεβαιώσει το χτύπημα και να τους πληρώσει 16.000 ευρώ το κάθε επιβεβαιωμένο θύμα…

Οι δύο Πακιστανοί που είχαν εισέλθει παρανόμως στη χώρα πριν τέσσερα και πέντε χρόνια αντίστοιχα και παρανόμως διαβιούσαν σε αυτή, με συνεχή αιτήματα για άσυλο που απορρίπτονταν, διαβιούσαν περιστασιακά πότε στην Αττική και πότε στην Επαρχία και εργάζονταν επίσης περιστασιακά σε αγροτικές εργασίες όπως στην περίπτωση της Ζακύνθου και της Σπάρτης και πότε σε οικοδομές και εστιατόρια.

Στην Αττική ζούσαν κυρίως σε δύο διαμερίσματα στους Αγίους Αναργύρους όπου φιλοξενούνταν από άλλους ομοεθνείς τους και έκαναν συχνές συναντήσεις με ομοεθνείς τους και στην Ομόνοια.

Για να τους ηρεμήσει ο Αρχηγός, πέρα από τις μεγάλες οικονομικές απολαβές που τους έταζε για τα επιτυχή τρομοκρατικά χτυπήματα, τους υποσχόταν πως είχε ήδη φροντίσει για την άμεση διαφυγή τους στο Ιράν αμέσως μετά το χτύπημα και πως θα τους άνοιγε μάλιστα εστιατόριο στο Ιράν και θα τους είχε να ζουν σαν «βασιλιάδες».

Με παρόμοιο τρόπο προκύπτει από συνομιλίες και από φυσικές παρακολουθήσεις, πως οι δύο συλληφθέντες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να στρατολογήσουν άλλους ομοεθνείς τους με τους οποίους συνομιλούσαν.

Σημειώνεται ότι για την συγκεκριμένη υπόθεση οι 12 προσαχθέντες ομοεθνείς τους, έχουν αφεθεί ελεύθεροι, κρατούνται όμως για διοικητική απέλαση και έτσι οι Αρχές εξετάζουν και αναλύουν ενδελεχώς τα ψηφιακά ευρήματα που έχουν στην διάθεσή τους για να διαπιστώσουν με απόλυτη ακρίβεια αν κάποιοι από αυτούς είχαν υποκύψει και είχαν δεχθεί εν τέλει να στρατολογηθούν.

Ο Αρχηγός επίσης, ζητούσε από τους δύο στρατολογημένους ομοεθνείς και συγχωριανούς του το τρομοκρατικό χτύπημα να γίνει είτε με όπλα, είτε με βόμβα είτε εφόσον δεν έβρισκαν άλλο μέσο να βάλουν φωτιά και ανατινάξουν το κτίριο με φιάλες προπανίου.

Ο Αρχηγός απαιτούσε ανάμεσα στα θύματα να είναι οπωσδήποτε και ο Ραβίνος της συναγωγής

Σε περίπτωση που δεν κατάφερναν ούτε την βομβιστική ενέργεια και τον εμπρησμό, τους είχε ζητήσει να απαγάγουν σημαίνοντα πρόσωπα της εβραϊκής κοινότητας που δεν είχε ωστόσο κατονομάσει ακόμα και είτε να κανόνιζε την διαφυγή τους στο Ιράν και την κράτησή τους εκεί είτε να τον εκτελούσαν και να του έστελναν το βίντεο της εκτέλεσης.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούσε το χτύπημα να γινόταν σε ημέρα με όσο το δυνατό περισσότερα θύματα και οπωσδήποτε να ήταν ανάμεσά τους ο Ραβίνος και αν ήταν δυνατό και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της εβραϊκής κοινότητας.

Αν και αυτό δεν προκύπτει από την έως τώρα έρευνα με βεβαιότητα, είναι πιθανό το χτύπημα να συνέβαινε κατά την διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα, που για την φετινή χρονιά είναι ανάμεσα στις ημερομηνίες 5-13 Απριλίου και σίγουρα οι χώροι αυτοί θα συγκέντρωναν περισσότερο κόσμο που αυτός ήταν και ο στόχος. Σύμφωνα άλλωστε με ανθρώπους της συναγωγής και του εστιατορίου τους χώρους επισκέπτονται καθημερινά 50-80 άτομα.

Είναι το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα από ισλαμιστές που απετράπη

Αν και κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί τζιχαντιστές στη χώρα μας, κανείς έως τώρα δεν είχε συλληφθεί με σκοπό ή λίγο πριν προκαλέσει τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα και είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια αστυνομική επιχείρηση γίνεται με σκοπό την αποτροπή τέτοιου είδους χτυπήματος στη χώρα.

Παρότι όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει γενικά μία παρακολούθηση ατόμων και περιοχών, όπως και συλλήψεων τζιχαντιστών για δράση κυρίως στη Συρία, από τον περασμένο Αύγουστο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική, συλλέγοντας πληροφορίες και από συνεργαζόμενες Υπηρεσίες συμμαχικών χωρών, ενεργοποιήθηκαν πιο έντονα στον εντοπισμό παρακλαδιών που είχαν πυρήνα ξένη χώρα, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Από τον περασμένο Νοέμβριο άρχισαν να έρχονται πιο κοντά στα συγκεκριμένα άτομα και ειδικά από τον περασμένο μήνα είχαν ταυτοποιηθεί πλήρως και είχαν τεθεί κάτω υπό στενή φυσική παρακολούθηση, αλλά και παρακολούθηση των συνομιλιών τους.

Οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του Ανακριτή στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα