Η Ντραγκέτα δεν έγινε το ίδιο διάσημη με την Κόζα Νόστρα, αλλά είναι πιο πλούσια

Η Ντραγκέτα δεν έγινε το ίδιο διάσημη με την Κόζα Νόστρα, αλλά είναι πιο πλούσια
Το 'μακελειό του Duisburg', το 2007 ήταν η πρώτη φορά που μέλη της Ndrangheta συνελήφθησαν να δρουν εκτός Ιταλίας. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, διώκονται και Γερμανοί για το ρόλο που έπαιξαν σε 'δουλειές' των μαφιόζων. @2021 AP Photo/Frank Augstein

Η Ndrangheta υπάρχει όσο υπάρχει η Ιταλία. Τα ετήσια έσοδα του πιο πλούσιου συνδικάτου εγκλήματος που δρα σε όλες τις ηπείρους, είναι 53 δισεκατομμύρια ευρώ. Τι συνέβη και πρωταγωνιστεί στη μεγαλύτερη δίωξη εναντίον της μαφίας.

Η Ιταλία ασχολείται από το Γενάρη με τη δίκη που έχει το δικό της όνομα. Η ‘rinascita’ (βλ. αναγέννηση) είναι η μεγαλύτερη δίωξη εναντίον της μαφίας, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχουν 900 μάρτυρες και περισσότεροι από 350 κατηγορούμενοι. Μεταξύ τους είναι αξιωματούχοι και πολιτικοί όχι μόνο της γείτονας, αλλά και πολλών άλλων χωρών. Όπως έγραψε η Guardian αυτές τις μέρες εξετάζεται ο ρόλος επιχειρήσεων της Μεγάλης Βρετανίας στο ‘ξέπλυμα’ χρημάτων της Ndrangheta, δηλαδή του συνδικάτου του εγκλήματος που στήριξε την επιτυχία του στη σύνδεση του υποκόσμου με την ανώτερη τάξη. Όπου ‘ανώτερη τάξη’ εννοούν το Λονδίνο.

Η πρώτη ακρόαση της δίκης της ndrangheta έγινε στις 13/1 του 2021, με τους κατηγορουμένους να εμφανίζονται μέσω zoom. @2021 AP Photo/Gianfranco Stara

 

Σε αξιολόγηση του 2013 για το οργανωμένο έγκλημα στη γειτονική μπότα, η Ndrangheta -με έδρα στην Καλαβρία- είχε μπει στο ίδιο γκρουπ ‘δυναμικότητας’ με την Cosa Nostra της Σικελίας, την Camorra της Νάπολι και τη Sacra Corona Unita της Απούλια. Όλα τα συνδικάτα παραμένουν ενεργά μέχρι σήμερα.

Fact: Όπως αναφέρει το France 24 σύμφωνα με την εγκληματολόγο Anna Sergi του Πανεπιστημίου του Essex το όνομα ‘Ndrangheta’ έχει ελληνικές ρίζες. Προέρχεται δηλαδή, από τη λέξη ανδραγαθία. Εκ του ανδραγαθήματος που είναι το ηρωικό κατόρθωμα και η επίτευξη στόχου που προϋποθέτει ανδρεία. 

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η Ndrangheta υπάρχει στην Ιταλία από την ενοποίηση του 1861. Η δεύτερη και πιο επιτυχημένη περίοδος άρχισε τη δεκαετία του ’50 και αφορούσε τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων, ανθρώπων, τους εκβιασμούς, το ‘ξέπλυμα’ χρήματος και εμπορικές συμφωνίες, όπως και άλλες με το δημόσιο.

Το 2013 η Ndrangheta είχε συμπληρώσει μόλις τρία χρόνια ως ‘mafia type association’, κατά τον ιταλικό νόμο που προέκυψε το 1982. Είχε εκτιμηθεί πως τα ετήσια έσοδα της ήταν 53 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Research Institute εξήγησε πως οικονομικά ήταν πιο ισχυρή από τα McDonald’s και την Deutsche Bank, μαζί. Σίγουρα ήταν πιο πλούσια στο είδος της.

Επιχειρήσεις του Forbes 500 θα ζήλευαν το πλάνο της Ndrangheta

H αξιολόγηση ανέφερε ότι “η Ndrangheta αναρριχάται με συνέπεια στην ιεραρχία του διεθνούς εγκλήματος, τις τελευταίες δεκαετίες και ανήκει στις πιο επικίνδυνες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρείται τεράστια απειλή όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες όπου δρα, συμπεριλαμβανομένων των Αλβανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία, Κροατία, Ολλανδία, Μάλτα, Σλοβακία, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Καναδάς, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη και Αυστραλία. Η εξέλιξη της δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Cosa Nostra, καθώς είναι αδιαμφισβήτητες οι ρίζες της στην ύπαιθρο, όπου παραμένει η ‘καρδιά’ της δύναμης της”.

Την ίδια ώρα, ο δικαστής Roberto Di Bella, της προϋπηρεσίας των 30 χρόνων σε θέματα σχετικά με την εν λόγω οργάνωση, έλεγε πως “είναι ίσως η πιο ισχυρή εγκληματική οργάνωση στον κόσμο. Σίγουρα είναι η πιο διάχυτη, με παρουσία και στις πέντε ηπείρους”.

Η Ndrangheta δημιούργησε την περιουσία της τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, μέσω λύτρων από απαγωγές που έκανε στη Βόρεια Ιταλία. Ακολούθως επένδυε αυτά τα χρήματα στη διακίνηση ναρκωτικών, που παραμένει η κύρια πηγή εσόδων της. Όλα τα κέρδη επενδύονται με τρόπο που θα ζήλευαν επιχειρήσεις.

Ένας από τους λόγους που γνώρισε τεράστια ανάπτυξη η Ndrangheta ήταν η Cosa Nostra: με όσα έκανε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 είχε υποχρεώσει την κυβέρνηση της Ιταλίας να επικεντρώσει πάνω της και άφησε τους υπόλοιπους μαφιόζους να δρουν σχεδόν ανεξέλεγκτοι. Υπό αυτήν τη μεγάλη πίεση, η Cosa Nostra μείωσε τις ‘δουλειές’ και η Ndrangheta έσπευσε να καλύψει τα κενά. Κατόπιν παρουσιάστηκε μια αλλαγή στην αγορά των ναρκωτικών ουσιών που διατάραξε τις ισορροπίες.

Η Cosa Nostra είχε επιλέξει την ηρωίνη ως κύριο ‘προϊόν’ διακίνησης και άφησε τη -λιγότερο πολυτελή- κοκαΐνη στη Ndrangheta, που τελικά είχε μεγαλύτερη ζήτηση. Έως ότου διαπιστώσει το λάθος, ο ‘αναπληρωματικός’ παίκτης είχε δημιουργήσει απευθείας επαφές με τους παραγωγούς και αυτονομήθηκε. Τη συνέχεια ανέλαβαν οι μετανάστες της Καλαβρίας σε όλον τον κόσμο.

Όταν οι αρχές διαπίστωσαν τη δυναμική της νέας εγκληματικής οργάνωσης (που πια είχε περάσει και σε άλλες πόλεις και σε άλλες αγορές) και ασχολήθηκε μαζί της, διαπίστωσε πως διαθέτει την πιο αδιαπέραστη δομή omerta. Ήταν ο λόγος που η οργάνωση αυτή στηριζόταν σε δεσμούς αίματος (μειώνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί ‘καρφί’, γιατί μετά την πληρώνει όλη η φαμίλια), με τα ‘αρχηγεία’ να είναι στα βουνά -όπου ζουν τα ‘κεφάλια’ ως ερημίτες γιατί εκεί μπορούν να κρυφτούν καλύτερα. Βάσει αυτών των δεδομένων είχαν επιλεγεί από τους Μεξικανούς και Κολομβιανούς εμπόρους ναρκωτικών.

Fact: στην Ndrangheta υπάρχουν 100 οικογένειες, με τα μέλη να φτάνουν στα 5.000. Είναι χωρισμένα σε 86 γκρουπ. Αν βάλουμε και αυτά που υπάρχουν εκτός Καλαβρίας, είναι 10.000.

Ο τρόπος που έγινε η επέκταση της Ndrangheta ονομάστηκε ‘αποικισμός’: σε κάθε περιοχή που ‘έμπαινε’ δημιουργούσε το τέλειο αντίγραφο της βασικής δομής και ακολουθούσε μακροπρόθεσμη στρατηγική διείσδυσης στις κοινωνίες και τις οικονομίες. Δεν ασχολείτο μόνο με παράνομες δραστηριότητες, αλλά με ό,τι αφορούσε την οικονομία της περιοχής στην οποία ‘πατούσε’. Η συγκεκριμένη τακτική ήταν σε πλήρη αντίθεση αυτήν των ανταγωνιστών που ‘κρατούσαν’ τις βασικές δομές στις ‘έδρες’ τους και λειτουργούσαν με απεσταλμένους εκτός των ‘συνόρων’ τους. Αυτοί δούλευαν μόνο επί της συγκεκριμένης δουλειάς που τους είχε ανατεθεί.

Το κύριο πρόσωπο σε όλην αυτήν την επιτυχία ήταν ο (γεννημένος στις 15/8 του 1934) Guiseppe Morabito, ο οποίος καταζητείτο -διαπλανητικά- από το 1992 όταν συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών έως το Φλεβάρη του 2004 που συνελήφθη.

Ήταν το κυρίαρχο πρόσωπο στο δεύτερο ‘εμφύλιο’ της Ndrangheta (1985-1991). Η αιτία για την εσωτερική διαμάχη ήταν το συμβόλαιο για την κατασκευή γέφυρας μεταξύ της Καλάμπρια και της Σικελίας. Η αφορμή για το ξέσπασμα ήταν ο γάμος της Giuseppina Condello, αδελφή ηγέτη μιας φατρίας με τον Antonio Imerti, ηγέτη άλλης ‘ομάδας’. Ο τότε επικεφαλής, Paolo De Stefano φοβήθηκε πως αυτή η ένωση μπορεί να τον απειλήσει και άρχισαν οι εχθροπραξίες -με αποτυχημένη βομβιστική επίθεση εναντίον του Imerti. Εννέα χρόνια μετά δεν υπήρχε νικητής. Συσκέφθηκαν οι ηγέτες όλων των φατριών (παγκοσμίως), έβαλε ‘πλάτη’ και η Cosa Nostra και αποκαταστάθηκε η ειρήνη. Ο Morabito ήταν ο προεδρεύων όλων των διαβουλεύσεων και εκ των μελών της Camera di Controllo που θα διασφάλιζε ότι δεν θα ξαναχώριζε η ‘οικογένεια’. Επιπροσθέτως, ήλεγχε απόλυτα το νέο ηγέτη.

Πώς άρχισε η διεθνής έρευνα

Εκ των βασικών χαρακτηριστικών στη δράση της Ndrangheta ήταν η χρήση αλόγιστης βίας. Στα θύματα της ήταν και πολλά παιδιά -αφού δεν ‘ένιωθε’ μπροστά στο στόχο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής συνέβη εκτός συνόρων και έγινε η απαρχή διεθνούς αστυνομικής έρευνας. Ως ‘μακελειό του Duisburg’ έχει καταγραφεί το περιστατικό που συνέβη στη Γερμανία, στις 15/8 του 2007. Έξι μέλη της οργάνωσης δολοφονήθηκαν μπροστά από μια πιτσαρία. Επρόκειτο για βεντέτα δυο ‘δυνατών’ πατριών που είχε στοιχίσει τη ζωή 16 ανθρώπων. Το 2014 ασχολήθηκε και το FBI (μετά τη δολοφονία τρίχρονου παιδιού), ενώ τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου τους αποκήρυξε ο Πάπας Φραγκίσκος. Στο μεσοδιάστημα είχαν γίνει πολλές συλλήψεις μελών. Κανείς δεν ‘έσπασε’ τον όρκο τιμής. Ή τουλάχιστον αυτό πίστευαν όλοι.

Στις 12/12 του 2017 συνελήφθησαν 48 μέλη για εκβιασμούς, εγκληματικές βλάβες, δόλιες μεταφορές περιουσιακών στοιχείων και παράνομη κατοχή όπλων. Οι 4 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και οι 44 καταδικάστηκαν σε κάθειρξη. Είχε καταδικαστεί και ο δυο φορές Δήμαρχος της Καλάμπρια, μαζί με άλλα μέλη του Δήμου. Η Ndrangheta φαινόταν να ελέγχει ό,τι αφορούσε την περιοχή -από τα δημόσια έργα, τα ακίνητα, τα τρόφιμα έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ δούλευε σε απόλυτη συνεργασία με καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού.

Στις 9/1 του 2018 η κοινή έρευνα της Ιταλίας και της Γερμανίας είχαν ως αποτέλεσμα άλλες 169 συλλήψεις ανθρώπων που σχετίζονταν με τη Ndrangheta -επί γερμανικού εδάφους-, ενώ κατασχέθηκαν 50.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ιδιοκτήτες γερμανικών εστιατορίων, καταστημάτων με παγωτά, ξενοδοχείων και εστιατορίων με πίτσα ήταν υποχρεωμένοι να αγοράζουν τις πρώτες ύλες για φαγητά και άλλα προϊόντα από τη Νότιο Ιταλία. Επίσης, είχαν τον έλεγχο φούρνων, αμπελώνων, ελαιώνων, γραφείων κηδειών, πλυντηρίων, ναυπηγείων και εργοστασίων ανακύκλωσης πλαστικού. Παρεμπιπτόντως, υπήρχαν και κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας, εκβιασμούς, παράνομη κατοχή όπλων και ξέπλυμα χρήματος. Ο εκ των ηγετών της οργάνωσης, Giuseppe Farao ήταν μεν στη φυλακή, αλλά ήλεγχε από εκεί τα πάντα μέσω εντολών που έδινε στους γιους του.

Ο Εισαγγελέας Nicola Gratteri, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας που άρχισε το 2016. @2021 AP Photo/Riccardo De Luca

Ο Ιταλός εισαγγελέας Nicola Gratteri, ο οποίος μεγάλωσε στη Καλαβρία και ηγήθηκε της έρευνας ου ξεκίνησε το 2016 -έγινε σε περισσότερες από 11 περιοχές- είχε δηλώσει πως αυτές οι συλλήψεις ήταν το πιο σημαντικό βήμα, εναντίον της Ndrangheta, την τελευταία 20ετια. Ήταν και η μεγαλύτερη επιχείρηση εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, από τη δίκη της Cosa Nostra που ‘κράτησε’ από το 1986 έως το 1992 και είχε 475 κατηγορούμενους. Για την Ndrangheta επιστρατεύτηκαν οι Cacciatori, που ελληνικά σημαίνει ‘κυνηγοί’ και είναι επίλεκτη ομάδα της αστυνομίας. Στα ντοκουμέντα υπάρχουν 24.000 ηχογραφημένες -με κοριό- συζητήσεις.

Η πρώτη δικάσιμος ορίστηκε για το Γενάρη. Αφορούσε 900 μάρτυρες και περισσότερους από 350 κατηγορούμενους -με τη λίστα να περιλαμβάνει και πολιτικούς διαφορετικών χωρών. Στη δικαστική αίθουσα που χωρά 1000 άτομα δημιουργήθηκαν κλουβιά για τους κατηγορουμένους. Όλη η προσοχή είναι στραμμένη στον Εmanuele Manusco, γιο ενός εκ των ‘αφεντικών’ της οργάνωσης ο οποίος δέχθηκε να συνεργαστεί με την αστυνομία. Ο λόγος ήταν η 30 μηνών κόρη του, την οποία κρατούσε όμηρο η σύντροφος του (παραμένει πιστή στη μαφία), προκειμένου να κρατήσει το δικό του στόμα κλειστό. Ο Manusco έχει επικηρυχθεί για 1.000.000 ευρώ.

“Αποφάσισα να συνεργαστώ, ώστε να γλιτώσει εκείνη από την προδιαγεγραμμένη, γεμάτη έγκλημα, ζωή της”, εξήγησε στο γράμμα που είχε στείλει στις αρχές. Μεταξύ όσων είχε να πει ήταν και για τη γυναίκα που είχε σκοτώσει η οργάνωση και έκανε τη σορό τροφή για τα γουρούνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα