Ομόνοια: Καρέ – καρέ τα βίντεο που οδήγησαν στον θάνατο τον Ζακ Κωστόπουλο

Ομόνοια: Καρέ – καρέ τα βίντεο που οδήγησαν στον θάνατο τον Ζακ Κωστόπουλο

Στη διάθεση των αρχών τα βίντεο από την απόπειρα ληστείας, που κατέληξε στον θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου. Ο νεαρός άνδρας, γνωστός για την ακτιβιστική του δράση για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να βγει από το κοσμηματοπωλείο και δέχτηκε άγρια επίθεση από παρευρισκόμενους, ακόμη κι όταν του είχαν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται τα βίντεο τόσο από κάμερα κλειστού κυκλώματος όσο και από τα κινητά τηλέφωνα των περαστικών με τους αξιωματικούς να εξετάζουν καρέ-καρέ όλα όσα διαδραματίστηκαν στην Παρασκευή (21/9) μέσα και έξω από το κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην Οδό Γλάδστωνος, το οποίο αποπειράθηκε να ληστέψει ο Ζακ Κωστόπουλος, αλλά μεταφέρθηκε νεκρός λίγο αργότερα στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Μετά την αιματηρή απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην πλατεία Κάνιγγος Eurokinissi

 

Πλέον προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου -τις οποίες αναμένεται να φωτίσει η ιατροδικαστική έκθεση- και αυτό διότι στο πρώτο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ο Ζακ Κωστόπουλος να έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο και στην προσπάθειά του να βγει εμφανίζονται δύο άνδρες -ο κοσμηματοπώλης και ένας ακόμη που αναζητείται από τις Αρχές- να του επιτίθενται με κλωτσιές όταν εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία, με άλλους περαστικούς να κοιτάζουν το περιστατικό αμέτοχοι.

Αιματηρή απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην πλατεία Κάνιγγος Eurokinissi

Και δεύτερο βίντεο σοκ

Σε ένα δεύτερο αποκαλυπτικό βίντεο φαίνεται ο άνδρας αφού έχει βγει από τη σπασμένη τζαμαρία και δέχεται τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έχουν σπεύσει στο σημείο να δέχεται και άλλη μία επίθεση με κλωτσιά στην πλάτη από ένα τρίτο άτομο, πριν σηκωθεί -και προφανώς σε κατάσταση αμόκ- κρατώντας ένα κομμάτι γυαλί απειλήσει με αυτό όσους βρίσκονται γύρω του.

Αρχίζει να τρέχει, παραπατάει, πέφτει πάνω σε τραπέζια παρακείμενων καταστημάτων και στη συνέχεια ακινητοποιείται από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Τελικά, εξέπνευσε κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο, ενώ εναντίον του κοσμηματοπώλη ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Τρίτη.

Τα αδικήματα που τον βαραίνουν πλέον είναι αυτά της της θανατηφόρας σωματικής βλάβης (κακούργημα) και της επικίνδυνης σωματικής βλάβης (πλημμέλημα).

Μετά την αιματηρή απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στην πλατεία Κάνιγγος Eurokinissi

Τι υποστηρίζει ο δικηγόρος του

Ο δικηγόρος του, Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Έχουμε ένα θλιβερό περιστατικό για όλους στο οποίο όμως δεν έχει συμμετοχή στο επέλθον αποτέλεσμα ο εντολέας μου. Η πρώτη του ενέργεια ήταν η προσφυγή στην πολιτεία ειδοποιώντας την Αστυνομία. Έπειτα προσπάθησε να εμποδίσει τη διαφυγή του μαζί με άλλους περαστικούς που προσέτρεξαν και στη συνέχεια ο δράστης της κλοπής στην προσπάθεια του να βγει τραυματίστηκε από τα σπασμένα γυαλιά. Μάλιστα ενδεικτικό του ότι ο τραυματισμος αυτος δεν οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα είναι ότι αφού βγήκε και ενώ είχε ήδη έρθει στο σημείο η ομάδα ΔΙΑΣ αλλά και το ΕΚΑΒ σηκώθηκε και επιτέθηκε εναντίον τους απειλώντας τους με ένα κομμάτι σπασμένου γυαλιού».

Γνωστός ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής ο νεκρός

Μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ελλάδα είναι τελικά ο άνδρας που μεταφέρθηκε νεκρός στο νοσοκομείο μετά την απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τον 33χρονο Ζακ Κωστόπουλο ομοφυλόφιλο, οροθετικό και ακτιβιστή που είχε καταγράψει πλούσιο έργο παλεύοντας για τα δικαιώματα των οροθετικών με ομιλίες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, με τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο να αποκαλύπτει την ταυτότητά του με μια συγκινητική ανάρτηση στο facebook.

“Αυτή η ψυχάρα, αυτός ο αλήτης, αυτός ο γλυκός φίλος μας, φτιαγμένος, μπήκε(πρώτη φορά στη ζωή του) να κλέψει το κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια(ναι αυτό που βλέπετε στις ειδήσεις)… Η βασανισμένη, η γενναία, η γλυκιά, η σκληρή ψυχούλα του, στην κρίση του κάθε αναμάρτητου. Δεν θα συνέλθουμε και θα σ αγαπάμε Ζακ μου”, έγραψε ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος αναρτώντας και βίντεο από μία από τις πολλές δημόσιες τοποθετήσεις του για τα δικαιώματα των οροθετικών.

“Ήταν ένα διαμάντι. Ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που τόλμησε να κάνει δημόσια συζητήσεις με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και βαρύτητα για την οροθετικότητα και το στίγμα του HIV” μας είπε σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

Σβίγκου: Έφυγες τόσο άδικα και απάνθρωπα και τόσο μόνος σου

“Δεν υπάρχουν λόγια για το θάνατο του Ζακ. Πολλοί τον γνωρίσαμε μέσα από τα κείμενα και τα shows του και θαυμάσαμε την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα του. Μοιραζόταν τις σκέψεις και τον πόνο του, την αγάπη του για το σκύλο του και τους φίλους του, τους καθημερινούς του αγώνες ενάντια στις διακρίσεις και στον HIV. Και όλα αυτά με ένα απίστευτο θάρρος που αν μη τι άλλο έδειχναν αγάπη για τη ζωή, που την κοιτούσε κατάματα και με τσαμπουκά απέναντι σε όλες της τις δυσκολίες. Έφυγες πολύ νέος, τόσο άδικα και απάνθρωπα και τόσο μόνος σου”, σχολίασε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα