Περισσότερες από 500 επιθέσεις σε θρησκευτικούς χώρους το 2017

Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξεράγη έξω από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου
Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξεράγη έξω από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου EUROKINISSI

Το 2017 κατεγράφησαν 556 περιστατικά βίας σε θρησκευτικούς χώρους εκ των οποίων τα 525 αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Το 94% των επιθέσεων φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

Περισσότερες από 500 επιθέσεις σημειώθηκαν το 2017 σε χώρους θρησκευτικής σημασίας, σύμφωνα με σχετική έκθεση που δημοσίευσε για τρίτο συνεχές έτος, το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, το 2017 κατεγράφησαν 556 περιστατικά βίας σε θρησκευτικούς χώρους. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 159% καθώς το 2016 κατεγράφησαν 218 περιστατικά.

ADVERTISING

Από τα 556 περιστατικά τα 525 αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, δηλαδή το 94%, ενώ αρκετά από αυτά φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Δύο περιστατικά αφορούν στην Καθολική Εκκλησία, ένα στην Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, τέσσερα στην Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία, ένα στους Γνήσιους Ορθόδοξους Χριστιανούς (Γ.Ο.Χ – «Παλαιοημερολογίτες») και τέσσερα στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά.

«Τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα και μετά ακολουθούν τα περιστατικά εις βάρος χώρων των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το πρώτο θύμα των επιθέσεων στην πατρίδα μας είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία (όπως είναι γνωστό, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι πάνω από το 95% του πληθυσμού)» αναφέρεται στην έκθεση.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου σημείωσε ότι «η διατήρηση της θρησκευτικής ειρήνης δεν είναι μόνο θέμα κρατικής πολιτικής αλλά και σεβασμού του ιερού, του θρησκεύεσθαι ανεξάρτητα από το πώς επιλέγει να θρησκεύεται ή να μην θρησκεύεται κάποιος. Σε κάθε περίπτωση, η Έκθεση για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας αποδεικνύει την ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό με τον οποίο η παρούσα Κυβέρνηση προσεγγίζει τα θέματα αυτά και προστατεύει την θρησκευτική ελευθερία».

«Θρησκευτική ελευθερία χωρίς Εκκλησίες, Συναγωγές, Τζαμιά ή όπως αλλιώς ονομάζονται οι χώροι λατρείας δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό και κάθε επίθεση σ’ έναν χώρο λατρείας είναι μια επίθεση στην θρησκευτική ελευθερία. Βασική στρατηγική επιλογή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξακολουθεί να είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών με στόχο την ανάδειξη των αρχών της θρησκευτικής ελευθερίας, του διαθρησκειακού διαλόγου και του αλληλοσεβασμού» κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: 

Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έκρηξη βόμβας στο Κολωνάκι: Επέλεξαν τον Άγιο Διονύσιο ως ισχυρό σύμβολο - Οι μαρτυρίες και οι έρευνες της ΕΛΑΣ

Κολωνάκι: Τα καρέ από την έκρηξη βόμβας στον Άγιο Διονύσιο

Κικίλιας για έκρηξη στο Κολωνάκι: "Μας προβληματίζει ο τρόπος που ΣΥΡΖΑ/ΑΝΕΛ, χειρίζονται τα θέματα ασφάλειας της χώρας"

SHARE:

24Media Network