Στο ‘μικροσκόπιο’ του Ειδικού Δικαστηρίου το usb της λίστα Λαγκάρντ

Στο ‘μικροσκόπιο’ του Ειδικού Δικαστηρίου το usb της λίστα Λαγκάρντ
ΑΘΗΝΑ-ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ// ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.(Eurokinissi-ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ) Eurokinissi

Καταθέτει ο αστυνόμος Απόστολος Δελτσίδης, εξειδικευμένος στα ψηφιακά πειστήρια, ο οποίος εξέτασε το περιβόητο usb της λίστα Λαγκάρντ

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ανέλυσε διεξοδικά ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο αστυνόμος Απόστολος Δελτσίδης, εξειδικευμένος στα ψηφιακά πειστήρια.

Ο συντάκτης των εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης για το usb και το cd, στα οποία αποθηκεύθηκε τη λίστα Λαγκάρντ με διαφορά τριών αρχείων και περιλαμβάνονταιι στη δικογραφία, αναφέρθηκε αναλυτικά στα ευρήματα της έρευνά του.

Μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας ανέφερε ότι από την εξέταση των δύο συσκευών προέκυψαν:

– Σε συνδυαμό με υπολογιστή που κατασχέθηκε και εξετάστηκε, και το usb φάνηκε ότι τα αρχεία του δεύτερου προτού δημιουργηθούν, υπήρχαν σε άλλο αποθηκευτικό μέσο, που επίσης ήταν usb. 

Από τα μεταδεδομένα του usb προκύπτει ότι τέσσερις χρήστες ανέγνωσαν τη διετία 2011 – 2012 αρχεία της λίστας Λαγκάρντ: “ο ίδιος χρήστης άνοιξε και ανέγνωσε αρχεία τρεις φορές από το Σεπτέμβριο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2011. Ο δεύτερος χρήστης άνοιξε και ανέγνωσε από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2012 επτά αρχεία και ο τρίτος άνοι τον Ιούλιο του 2011 τρία αρχεία. Τέλος, ο χρήστης με τον κωδικό “Σοφία” (σ.σ. πρόκειται για τη γραμματέα του Ευαγγ. Βενιζέλου όπως η ίδια έχει υποστηρίξει) ανέγνωσε δύο αρχεία την 1η και στις 2 Οκτωβρίου του 2012.

– Τα 2001 αρχεία ανοιχθηκαν και δεν αποθηκεύθηκαν σε δύο διαφορετικά στάδια 2010 προτού φτάσουν στην Ελλάδα

Κρυφό αρχείο στη λίστα

Κατά την εξέταση του μάρτυρα Δελτσίδη, η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου εισηγήθηκε στο δικαστήριο την κατάσχεση του υπολογιστή του χρήστη “Σοφία” (σ.σ. κωδικός της γραμματέα Βενιζέλου) προκειμένου να διεξαχθεί συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη για ένα Πκρυφό αρχείο” που εντοπίστηκε στο usb, φέρεται να έχει τροποποιηθεί, αλλά παραμένει άγνωστο αν περιείχε κάτι σημαντικό για την υπόθεση ή όχι. 

Όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός, έτσι θα φανεί τί έκρυβε το αρχείο πριν γίνει κρυφό και τί τροποποίηση έχει γίνει σε αυτό”. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σχετικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα