Το θρίλερ με τον ύποπτο ως τζιχαντιστή που συνέλαβαν οι Ούγγροι και ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ.

Το θρίλερ με τον ύποπτο ως τζιχαντιστή που συνέλαβαν οι Ούγγροι και ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ.
Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής, Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Οι ελληνικές Αρχές τονίζουν ότι όταν του δόθηκε άσυλο από την χώρα μας δεν υπήρχαν πληροφορίες για ύποπτη δράση - Στο μεταξύ είχε διαφύγει στην Ευρώπη και συνελήφθη για trafficking και κατάρτιση πλαστών εγγράφων και όχι για τρομοκρατία.

Ένα μάλλον περίεργο παιχνίδι φαίνεται να παίζουν οι ουγγρικές Αρχές σε βάρος των ελληνικών Αρχών, αφήνοντας να εννοηθεί πλημμελή άσκηση των καθηκόντων των ελληνικών Υπηρεσιών έναντι των προσφύγων κάτι που θεωρούν οι ελληνικές Αρχές ότι λίγο έως πολύ πηγάζει από την πολιτική πραγματικότητα που επικρατεί στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., το συγκεκριμένο άτομο που οι Ούγγροι αναφέρουν ως υψηλόβαθμο τζιχαντιστή από την Συρία και δήμιο, είχε εισέλθει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Λέρο, στις 14 Ιουλίου 2016.

Η αναζήτηση για τα στοιχεία του που έγινε από τους ξένους “Guest Officers” της Europol στη Λέρο, δεν έδειξε το παραμικρό στην βάση δεδομένων της Europol, όπως δεν προέκυψε σε βάρος του τίποτα εκείνη την εποχή από τον αντίστοιχο έλεγχο στην βάση δεδομένων της Interpol, αλλά και της εθνικής βάσης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με λίγα λόγια δηλαδή από την λίστα υπόπτων που εκείνη την εποχή είχαν στη διάθεσή τους οι ελληνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς διωκτικές Αρχές που ανανεώνουν τις βάσεις τους συνεχώς μέσω της διεθνούς συνεργασίας, δεν είχαν το συγκεκριμένο άτομο ως ύποπτο για τρομοκρατική δράση.

Κατόπιν αυτών, το αίτημα του για παροχή ασύλου ως πολιτικού πρόσφυγα εξετάστηκε θετικά και του αποδόθηκε από την Υπηρεσία Ασύλου της χώρας μας καθεστώς ασύλου στις 24 Οκτωβρίου 2017.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τον Ιούλιο του 2018 πλέον, οι ελληνικές Αρχές έλαβαν σχετική πληροφόρηση για το συγκεκριμένο άτομο πως ενδεχομένως εμπλέκεται σε τρομοκρατική δραστηριότητα και συμμετοχή στον ISIS, ενημέρωσαν ως όφειλαν όλες τις διεθνείς συνεργαζόμενες βάσεις δεδομένων και αμέσως αιτήθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου της χώρας την άρση του καθεστώτος ασύλου που του είχε δοθεί.

Ο ίδιος στο μεταξύ είχε καταφέρει να διαφύγει στο εξωτερικό και εντέλει συνελήφθη από τις Αρχές της Ουγγαρίας, όχι για τρομοκρατία, αλλά για διακίνηση ανθρώπων και κατάρτιση πλαστών εγγράφων. Για το σκέλος της τρομοκρατίας θεωρείται ύποπτος, ωστόσο οι ελληνικές Αρχές δεν φαίνεται να έχουν χειριστεί κάτι λάθος στην συγκεκριμένη περίπτωση, αφού χειρίστηκαν το αίτημά του ανάλογα με την πληροφόρηση που υπήρχε την δεδομένη χρονική στιγμής από τις διωκτικές αρχές σε διεθνές και όχι σε αμιγώς εθνικό επίπεδο.

Τέλος, για τους ισχυρισμούς του στην Δικαιοσύνη της Ουγγαρίας ότι συνεργάζεται ως δήθεν πληροφοριοδότης των ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών, αυτό προφανώς δεν μπορεί να απαντηθεί με κανέναν επίσημο τρόπο και από καμία επίσημη Αρχή της Ελλάδας.

Ωστόσο, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ελληνικών Αρχών επισημαίνουν και τονίζουν ότι προχώρησαν στην διαδικασία άρσης του καθεστώτος ασύλου που του είχε δοθεί, αμέσως μόλις έλαβαν σχετικές πληροφορίες που τον καθιστούσαν ύποπτο για τρομοκρατική δραστηριότητα, κάτι που επίσης καθιστά αυτόματα παράνομη την παραμονή του οπουδήποτε στον πλανήτη…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα