Εξοπλιστικά: Ένοχοι οι Σμπώκος, Κάντας και Λεονταρίτης για τις μίζες

Εξοπλιστικά: Ένοχοι οι Σμπώκος, Κάντας και Λεονταρίτης για τις μίζες
Συνελήφθη στο σπίτι του το απόγευμα της Τρίτης 2 Οκτωβρίου 2012 ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος. [ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ] (EUROKINISSI) Eurokinissi

Ποινές κάθειρξης από 20 έτη έως ισόβια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση των εξοπλιστικών του προγράμματος "Ερμής". Τι ζήτησε ο συνήγορος του Σμπώκου

Βαρύτατες ποινές για την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος Ερμής επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδικάζοντας τους τρεις κατηγορούμενος σε ποινές από 20 έτη έως ισόβια κάθειρξη.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους κατηγορούμενους επιβάλλοντας τις εξής ποινές:

– Ισόβια κάθειρξη για τον Ι. Σμπώκο, πρώην διευθυντή Εξοπλισμών που κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απιστία, σε ισόβια ποινή κάθειρξης,

– Συνολική ποινή κάθειρξης 33 ετών (εκτιτέα τα 25 χρόνια) για τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντ. Κάντα για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

– Ποινή κάθειρξης 20 ετών για τον Ν. Λεονταρίτη, πρώην στέλεχος του ΥΠΕΘΑ, για την πράξη της άμεσης συνέργειας σε απιστία

Το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά μόνο στον Αντ. Κάντα (ειλικρινούς μεταμέλειας) και στον Ν. Λεονταρίτη, ενώ έκρινε ότι αντίστοιχη ευεργετική διάταξη δεν θα πρέπει να οριστεί για τον ήδη κρατούμενο για άλλη υπόθεση, Ιω. Σμπώκο.

Κατά τη συζήτηση για την αναστολή των ποινών, η υπεράσπιση του Ιω. Σμπώκου ζήτησε να ανασταλεί η ισόβια κάθειρξη, επισημαίνοντας οικογενειακά προβλήματα.

“Να δοθεί η αναστολή προκειμένου ο Ιω. Σμπώκος να μπορεί να λάβει πενθήμερη άδεια στα πλαίσια του νόμου” ζήτησε χαρακτηριστικά ο συνήγορός του.

Ο υπερασπιστής του Αντ. Κάντα, Ιω. Ματζουράνης, αναφέρθηκε στον εντολέα του υπογραμμίζοντας: “Ο κ. Κάντας είναι σήμερα 74 ετών και με βάση το νομο, έχει ακομη 3,5 χρόνια να εκτίσει. Ο εντολέας μου δεν είναι ύποπτος φυγής. Ένας άνθρωπος που σκέφτεται τη φυγή δεν επιστρέφει 4 εκατ. που δεν ήξερε κανείς”.

Πρόσθεσε δε, πως “μία πλευρά της Δικαιοσύνης τον χρησιμοποιεί ως αποδεικτικό στοιχείο για μία σειρά υποθέσεων που καταθέτει ως μάρτυρας και μία άλλη πλευρά θα τον κρίνει ύποπτο φυγής και ότι είναι πιθανον να διαπράξει νέα αδικήματα. Άρα όποιος μιλάει, πάει φυλακή ή όποιος μιλάει τυγχάνει ευεργετικής μεταχείρισης. Ποιό μήνυμα θέλετε να στείλετε; Αν στείλετε τον Αντ. Κάντα φυλακή, οι κατηγορούμενοι άλλων υποθέσεων γιατί να μιλήσουν; Εχει πρακτικη και ουσιαστική σημασία να στείλετε ένα μήνυμα”.

Η εισαγγελέας πάντως εισηγήθηκε την αναστολή των ποινών για τους Κάντα και Λεονταρίτη, όχι όμως και για τον Ιω. Σμπωκο.

Η υπόθεση αφορά σε ποσό ύψους 500.000 ευρώ που φέρονται να έλαβε από τον Πρ. Μαυρίδη ο Αντ. Κάντας για τα συστήματα τηλεπικοινωνιών του στρατού «Ερμής 2».

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Ιω. Σμπώκου για να το δοθεί αναστολή, χαρακτηρίζοντας του ως “μη νομιμο”.

Αντίθετα, έκανε δεκτά τα αιτήματα των Κάντα και Λεονταρίτη και χορήγησε αναστολη στην έφεσή τους. Στους δύο καταδικασθέντες επέβαλε τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής τους τρεις και δύο φορές το μήνα αντίστοιχα, και απαγόρευσης εξοδου από τη χώρα. Τέλος, επέβαλε τη στερηση των πολιτικών δικαιωμάτων για μία δεκαετία.

Αποζημίωση υπέρ του ελληνικού δημοσίου 

Αποζημίωση 25 εκ. ευρώ αλληλεγγύως  και είς ολοκλήρου για τη ζημιά που υπέστη και 500.000 ευρώ χρηματική ικανοποίηση  για την ηθική βλάβη που υπέστη για έκαστο  εκ των τριών κατηγορουμένων (Σμπώκου, Κάντα, Λεονταρίτη) επιδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση του προγράμματος τηλεπικοινωνιών ΕΡΜΗΣ 2.

Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή το ελληνικό δημόσιο έχει υποστεί ζημιά 25 εκ ευρώ (8 δις δραχμών). Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι οι κατηγορούμενοι με τις πράξεις του έπληξαν το κύρος του ελληνικού δημοσίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα