Ειρηνική η πορεία για το Πολυτεχνείο – Για πρώτη φορά στην πρεσβεία του Ισραήλ

Ειρηνική η πορεία για το Πολυτεχνείο – Για πρώτη φορά στην πρεσβεία του Ισραήλ
ΑΘΗΝΑ-17-11-2012-ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ(EUROKINISSI) Eurokinissi

Πως εξελίχθηκε η πορεία για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου (Vids)

Ειρηνικά ολοκληρώθηκε η μαζική πορεία για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου. Πάνω από 20.000 οι διαδηλωτές.

Μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία κατέληξε λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ η πορεία με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 39η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Δείτε πως κάλυψε την πορεία το NEWS247 με την πρωτοποριακή live πλατφόρμα του.

Η μαζική πορεία συνέχισε για πρώτη φορά προς την πρεσβεία του Ισραήλ, μετά την διαμαρτυρία μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Αφορμή, οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη.

Ο μεγάλος όγκος της πορείας ξεκίνησε από την Πλατεία Κλαυθμώνος και από την Σταδίου υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με την επιτήρηση πάνω από 7.000 αστυνομικών.

Τα δύο ρεύματα της Λ. Αλεξάνδρας παρέμειναν κλειστά και η διέλευση επιτρεπόταν μόνο στους πεζούς, ενώ κλειστή παρέμεινε η Κηφισίας και η Πατησίων.

Από νωρίς το ΚΚΕ είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει πορεία μέχρι την Ισραηλινή πρεσβεία.

Μέρος της πορείας μαζί με το μπλοκ του ΚΚΕ συνέχισε οργανωμένα προς την πρεσβεία του Ισραήλ διαμαρτυρόμενο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει, για να ανοίξουν αργότερα, το τρίγωνο των Αμπελοκήπων ώστε να μην συνεχιστεί η πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, οι προσαγωγές έφτασαν στις 77.

Φραγμός και διαβουλεύσεις

Ο φραγμός από αστυνομικές κλούβες είχε στηθεί στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Λ.Αλεξάνδρας.

Διαδηλωτές συνομιλούσαν για αρκετή ώρα επί τόπου με τις αστυνομικές δυνάμεις προσπαθώντας να ανοίξουν το δρόμο. Στο σημείο βρέθηκε και εισαγγελέας.

Το ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, καθώς έχει ανακοινώσει από την Παρασκευή ότι θα συνεχίσει την πορεία του προς την πρεσβεία του Ισραήλ στον Φάρο Ψυχικού.

Μιλώντας στους διαδηλωτές ο βουλευτής του Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε την αστυνομία και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επειδή άφησε να διαρρεύσει η πληροφορία ότι η πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία θα επιτραπεί μόνο στο ΚΚΕ.

“Πρέπει να περάσει όλη η πορεία” δήλωσε ο κ. Παφίλης και συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ θα παραμείνει στο σημείο περιμένοντας να αλλάξει θέση η κυβέρνηση.

Μετά από λίγη ώρα ο φραγμός της αστυνομίας αποσύρθηκε από τη συμβολή των οδών Κηφισίας και Αλεξάνδρας ενώ φρούριο ήταν η Ισραηλινή πρεσβεία (Ψυχικό) με περίπου 3.000 διαδηλωτές να ανηφορίζουν προς την Λ. Κηφισίας, διαδηλώνοντας ειρηνικά για τις επιθέσεις στη Γάζα.

Μέρος της πορείας συνέχισε προς την πρεσβεία του Ισραήλ διαμαρτυρόμενο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει, για να ανοίξουν αργότερα, το τρίγωνο των Αμπελοκήπων ώστε να μην συνεχιστεί την πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές έκαψαν σημαία του Ισραήλ έξω από την ισραηλινή πρεσβεία.

Επεισόδια στα Εξάρχεια

Λίγο πριν τις 21.00 το βράδυ, επεισόδια σημειώθηκαν στα Εξάρχεια ανάμεσα σε δυνάμεις της αστυνομίας και αντιεξουσιαστές που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών στην πλατεία και στα γύρω στενά όπου είχαν καταφύγει οι αντιεξουσιαστές.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σε Βόλο και Πάτρα όπου πραγματοποιήθηκαν επίσης μαζικές πορείες.

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Ολοκληρώθηκαν, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες, που πραγματοποιήθηκαν και φέτος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από νωρίς το απόγευμα, αλλά η παρουσία των αστυνομικών ήταν διακριτική και δεν χρειάστηκε να επέμβουν. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία πραγματοποιήθηκαν τρεις προσαγωγές, για προληπτικούς λόγους, ενώ οι διαδηλωτές κατέληξαν στην πλατεία Σιντριβανιού, όπου διαλύθηκαν.

Μηνύματα με αφορμή την επέτειο

Η κατάθεση στεφάνων στον χώρο του Πολυτεχνείου, από εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών φορέων, κοινωνικών οργανώσεων και πολιτών, συνεχίστηκαν έως το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ στα μηνύματα της επετείου αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας.

“Η Πολιτεία εκφράζει, και σήμερα, τον θαυμασμό της στην ηρωική πράξη της νεολαίας κατά του Απριλιανού καθεστώτος. Σε δύσκολα χρόνια βρήκαν τη δύναμη και άνοιξαν το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας, με γενναιότητα και αυθορμητισμό”, αναφέρει στην ημερήσια διαταγή του προς το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαϊωάννου κατέθεσε το πρωί του Σαββάτου στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Στεφάνι κατέθεσε σήμερα και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας.

“Το μνημονιακό κατεστημένο επενδύει στη λήθη και, συνεπικουρούμενο από την ακροδεξιά, προσπαθεί να ξανααφηγηθεί την ιστορία των τελευταίων σαράντα χρόνων στη χώρα μας. Προφανής στόχος: να την παραχαράξει, προκειμένου να ξεμπερδέψει με τη μεταπολίτευση[…] Μάταιος κόπος. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν πρόκειται να σβήσει. Διότι υπενθυμίζει στη νέα γενιά ότι μόνο ένα δρόμο έχει ο λαός για να νικά: το δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, το δρόμο της εξέγερσης απέναντι σε κάθε τυραννία”, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και της νεολαίας του κόμματος με επικεφαλής τη Δώρα Καλλιπολίτη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, επίσης κατέθεσε στεφάνι.

“Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο. Μήνυμα για την ενότητα του λαού και την προστασία της δημοκρατίας”, δήλωσε η κ. Καλλιπολίτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα