Έλληνες καλλιτέχνες και ο Manu Chao ζητούν αποφυλάκιση της Ηριάννας

Έλληνες καλλιτέχνες και ο Manu Chao ζητούν αποφυλάκιση της Ηριάννας

Κείμενο αλληλεγγύης στην Ηριάννα υπογράφουν περισσότεροι από 20 Έλληνες μουσικοί. Μεταξύ τους και ο Manu Chao

Η 29χρονη Ηριάννα καταδικάστηκε στις αρχές του Ιουνίου σε ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς αναστολή, για συμμετοχή της στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, με μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο ένα μερικό αποτύπωμα, για το οποίο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αποτελεί άκυρο δείγμα.

Η νεαρή διατηρεί σχέση με “ύποπτο” για συμμετοχή στους “Πυρήνες της Φωτιάς”. Ο σύντροφος της αθωώθηκε από το πρωτόδικο δικαστήριο. Η ίδια όμως καταδικάστηκε σε 13 χρόνια χωρίς αναστολή, χωρίς να υπάρχουν μάρτυρες και χωρίς να αναγνωρίζεται οποιοδήποτε ελαφρυντικό. Μοναδικό “στοιχείο” που επικαλέστηκε η εισαγγελία, ένα μερικώς ταυτοποιημένο δείγμα DNA, το οποίο έχει χαρακτηριστεί “χαμηλής ποσότητας και ποιότητας” από το διορισμένο από την υπεράσπιση πραγματογνώμονα. Μάλιστα, το δείγμα έχει “λήξει” όπως ανέφεραν οι αρχές απαντώντας στην υπεράσπιση που ζήτησε το δείγμα για να συντάξει ο πραγματογνώμονας τη δική του έκθεση. Γενετιστές κατέθεσαν πως για να είναι έγκυρο το δείγμα πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ ποσοτικό πλαφόν.

Ο συνήγορος υπεράσπισης,  Θεόδωρος Μαντάς, από την αρχή άσκησε έφεση κατά της απόφασης, ενώ στη συνέχεια υπέβαλε και αίτημα αναστολής κατά το άρθρο 497ΚΠΔ, το οποίο προσδιορίστηκε να συζητηθεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών στις 17 Ιουλίου. Είναι οι πρώτες νομικές ενέργειες της νεαρής κοπέλας, προκειμένου να βγει από τις Γυναικείες Φυλακές Θήβας και να συνεχίσει τη ζωή της, ολοκληρώνοντας το διδακτορικό της στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, που υποχρεώθηκε να αφήσει στη μέση.

Για την αποφυλάκιση της Ηριάννας έχει ξεκινήσει κίνημα ακαδημαϊκών και καλλιτεχνών. 23 Έλληνες καλλιτέχνες και συγκροτήματα έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους το περασμένο διάστημα και τώρα συνυπογράφουν κείμενο αναφέροντας:

“Η Ηριάννα, όπως λίγο πολύ πλέον όλοι ξέρετε, φυλακίστηκε για 13 χρόνια με αμφιλεγόμενο μερικό δείγμα dna και τη σχέση της με έναν αθώο.

Φυλακίστηκε από κάποιους που δεν δίνουν καμία σημασία στην ανθρώπινη ζωή. Άνθρωποι επικίνδυνοι σε επικίνδυνες θέσεις και εμείς έρμαια των αποφάσεων τους. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν…

Για μας μουσική δεν είναι ο στόχος ή το αποτέλεσμα. Είναι το μέσo στην δική μας προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, να βροντοφωνάξουμε για την αλληλεγγύη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Επειδή λοιπόν υπάρχουν και σημαντικότερα πράγματα απ την μουσική σε αυτόν τον κόσμο σπάμε την σιωπή και την βολική λογική ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να μιλάνε μόνο μέσα απ το έργο τους και φωνάζουμε για την απελευθέρωση της!

Μακάρι οι μελωδίες μας να της κάνουν συντροφιά και να της δίνουν δύναμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ηριάννα είμαστε μαζί σου και θα φροντίσουμε τίποτα να μην ξεχαστεί μέχρι να δικαιωθείς!”.

Υπογράφουν οι:

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

MANU CHAO

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ ΠΙΣΤΙΟΛΗΣ

ΜΑΤΟΥΛΑ ΖΑΜΑΝΗ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

VILLAGERS OF IOANNINA CITY (VIC)

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

ΛΑΡΓΚΟ

ΚΛΕΛΙΑ ΡΕΝΕΣΗ

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΧΑΙΝΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ

ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ

ΦΩΤΗΣ ΣΙΩΤΑΣ

63 HIGH

SOCIAL WASTE

ΣΩΤΗΡΕΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ

ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC

Εδώ θα βρείτε και τη σελίδα στήριξης-ενημέρωσης για την υπόθεση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα