ΕΛΤΑ: Η σπουδή της κυβέρνησης “μυρίζει” ιδιωτικοποίηση – Τι φοβούνται οι εργαζόμενοι

ΕΛΤΑ: Η σπουδή της κυβέρνησης “μυρίζει” ιδιωτικοποίηση – Τι φοβούνται οι εργαζόμενοι
Εικόνα από ελληνικό ταχυδρομείο Eurokinissi

Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα ΕΛΤΑ προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για τους τελικούς στόχους και μεγάλη ανασφάλεια στους εργαζόμενους.

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ μετά την κατάθεση της τροπολογίας Σταϊκούρα και Πιερρακάκη για τον ανασχηματισμό της επιχείρησης, σχέδιο που προβλέπει, εκτός των άλλων, και μείωση προσωπικού κατά 2000 άτομα (με εθελούσια έξοδο).

Οι εργαζόμενοι (5800 σ’ όλη την Ελλάδα, οι μισοί από αυτούς που είχε η επιχείρηση το 2009) χαρακτηρίζουν πρώτα από όλα προσχηματική τη ρύθμιση περί εθελουσίας εξόδου και κάνουν λόγο για απολύσεις οι οποίες φορούν το μανδύα της εθελούσιας.

Επίσης αναφέρουν ότι τα ΕΛΤΑ θα πρέπει να διατηρήσουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα προσφέροντας φθηνές υπηρεσίες στους πολίτες ανά τη χώρα κάτι, που όπως υποστηρίζουν, δεν διασφαλίζεται με το νέο καθεστώς που οραματίζεται η κυβέρνηση.

Το βαθύτερο όμως ερώτημα έχει να κάνει με τη γενικότερη κυβερνητική πρόθεση στον τομέα των ταχυμεταφορών. Τι ακριβώς επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση μειώνοντας, ας πούμε, το μισθολογικό κόστος;

Είναι σαφές ότι οι μισθοί στα ΕΛΤΑ κάθε άλλο παρά υψηλοί είναι. Υπάλληλος που προσλήφθηκε το 2006 εισπράττει το 2020 το…ιλιγγιώδες ποσό των 830 ευρώ το μήνα.

Αυτό το ποσό όμως είναι μεγαλύτερο από τους μισθούς με τους οποίους κινούνται οι ιδιωτικές εταιρίες του χώρου, οι εργαζόμενοι των οποίων είναι πολύ χαμηλά αμειβόμενοι. Και το ερώτημα έρχεται αβίαστα: Τέτοιους μισθούς θέλει για τους νεοπροσλαμβανόμενους στα ΕΛΤΑ η κυβέρνηση;

Εχεί, επίσης, ιδιαίτερη αξία να αναφέρουμε και το εξής. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους η εταιρία αύξησε μετά από αρκετά χρόνια, και εν μέσω πανδημίας, τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών περισσότερο από 50%.

Προφανώς ο κόσμος που εργάζεται στα ΕΛΤΑ έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι το κυβερνητικό σχέδιο τους ετοιμάζει ένα ιδιωτικό “κοστούμι” με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά τους και τις αποδοχές τους.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα