Έμπορος σε Τσίπρα: “Τώρα είναι ο πόλεμος, έξι μήνες ο πόλεμος έφταιγε για τους λογαριασμούς;”

Έμπορος σε Τσίπρα: “Τώρα είναι ο πόλεμος, έξι μήνες ο πόλεμος έφταιγε για τους λογαριασμούς;”
ABonetti_2022

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην αγορά του Αιγάλεω ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με καταναλωτές και καταστηματάρχες για την κατάσταση που επικρατεί και το κύμα της ακρίβειας.

Σε δραματικούς τόνους περιέγραψαν στον Αλέξη Τσίπρα την κατάσταση στην αγορά με την ακρίβεια καταναλωτές και καταστηματάρχες, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην αγορά του Αιγάλεω.

«Από τα Χριστούγεννα και μετά τίποτα. Άντε τώρα είναι ο πόλεμος. Έξι μήνες ο πόλεμος έφταιγε; Μιλάμε για λογαριασμούς που δεν αντέχονται» σημείωσε χαρακτηριστικά έμπορος που διατηρεί μαγαζί στο Αιγάλεω 60 χρόνια. «Όταν ο κόσμος πληρώνει ΔΕΗ, γκάζι, βενζίνη, σούπερμαρκετ, μετά τι να μείνει για εμένα; Είμαι 60 χρόνια στο σημείο. Μνημόνια, πανδημία, πόσο να αντέξουμε;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

ABonetti_2022

Οι καταστηματάρχες της περιοχής έκαναν λόγο για τεράστια πτώση της κίνησης στην αγορά από το Νοέμβριο, η οποία κορυφώθηκε μετά τις γιορτές, με αποτέλεσμα να πέσει κατακόρυφα ο τζίρος. «Καθόλου δουλειά, σαν να μην υπήρξαμε όλο το χειμώνα. Σαν να ήταν κλειστά τα μαγαζιά» τόνισε μία γυναίκα που διατηρεί κατάστημα με γυναικεία ρούχα για να συμπληρώσει «πλέον δεν γελάει κανείς, βοηθήστε μας».

«Τώρα είναι όλοι σε κατάσταση επιβίωσης. Αν κρατήσει ακόμη η κατάσταση αυτή, σε λίγο χρονικό διάστημα θα κλείνουνε ο ένας μετά τον άλλον, αφού είμαστε στον μισό τζίρο» ανέφερε άλλη καταστηματάρχης.

ABonetti_2022

«Μου ζητάνε έκπτωση από λογαριασμό 8 ευρώ. Μετράνε τα ψιλά για να πάρουν κάτι. Ολα ακριβαίνουν. Δεν μιλάμε πλέον για κέρδος, απλά συντηρούμε το κατάστημα για να λέμε ότι δουλεύουμε» τόνισε άλλη ιδιοκτήτρια καταστήματος με είδη δώρων και κοσμήματα και συμπλήρωσε πως «ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, μας κοροϊδεύουν, έχουν και θράσος. Θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά».

ABonetti_2022

Άλλη καταστηματάρχης στηλίτευσε το γεγονός ότι «δεν υπάρχει ενσυναίσθηση παρά μόνο προπαγάνδα», ενώ ιδιοκτήτης καφέ τόνισε προς τον κ. Τσίπρα πως «είναι σαν λοκντάουν με ανοικτά τα μαγαζιά». «Όλα ανεβαίνουν. Η πτώση της κίνησης ξεκίνησε από το τέλος Οκτωβρίου. Όλοι οι μήνες ίδιοι» πρόσθεσε, προεξοφλώντας πως αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή πολλοί δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.

«Ο μισθός μου είναι 1.000 ευρώ και μου ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΗ από 250 ευρώ 680 ευρώ» ανέφερε δημοτικός υπάλληλος, εκφράζοντας την αγωνία πώς θα βγάλει το μήνα.

Τσίπρας: Οι πολίτες 7 μήνες πληρώνουν 1,5 δισ. την ακρίβεια Μητσοτάκη

Μετά την περιοδεία του ο κ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:

«Επτά μήνες τώρα φωνάζουμε, καταγγέλλουμε, ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και καρτέλ στην ενέργεια. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ψέματα, δείχνει ανοχή στα καρτέλ και μας λέει λαϊκιστές. Πριν από ένα μήνα στη Βουλή του ζήτησα να παρέμβει και μου είπε πως δεν υπάρχουν υπερκέρδη. Μετά την απόφαση της Κομισιόν και την οδηγία που έδωσε να φορολογηθούν αυτά τα υπερκέρδη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγκάστηκε χθες να ψελλίσει ότι υπάρχουν κάποια κέρδη αλλά δεν ξέρουμε πού θα τα βρούμε.

ABonetti_2022

Ενάμισι δισ. σε αυτούς τους τελευταίους επτά μήνες. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη που ζει ο ελληνικός λαός, οι πολίτες, οι καταναλωτές που παίρνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Που έχει οδηγήσει σε ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη κατανάλωσης, καθώς ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 7%.

Πολύ φοβάμαι, ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχουν γίνει ακόμα ορατές στην αγορά. Και αυτή τη στιγμή οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρίσκονται στο φάσμα του λουκέτου στις επιχειρήσεις τους. Νοικοκυριά στενάζουν, ο μισθός παραμένει καθηλωμένος.

Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ανόρθωσης της κοινωνίας, στήριξης των μικρών και μεσαίων, αντιμετώπισης αυτού του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας. Αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας της ΔΕΗ με τα γαλάζια παιδιά και τα golden boys που παίρνουν μισθούς από 8.000 ως 28.000 ευρώ, αλλά και των ιδιωτών που θησαυρίζουν στην πλάτη του καταναλωτή.

Είναι προφανές, ότι ένα τέτοιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του που ομνύουν στην αυτορρύθμιση της αγοράς, δεν μπορούν ούτε καν να το φανταστούν, όχι φυσικά να υλοποιήσουν.

Άρα λοιπόν, μόνο μία κυβέρνηση προοδευτική, με κοινωνικό πρόσημο, που έχει στόχο και σχέδιο τη στήριξη της κοινωνίας με ισχυρή παρέμβαση του κράτους στην αγορά, μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Δεν είναι αναγκαίο μονάχα να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα, ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, αλλά πρέπει να μπει τώρα πλαφόν στην χονδρική τιμή πώλησης στην ενέργεια, στη λιανική τιμή δηλαδή στον καταναλωτή και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη. Να στηριχθεί η κοινωνία για να μπορέσουμε να έχουμε προοπτική ως χώρα και ως λαός».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα