Εμβόλιο κορονοϊού: Η Moderna επιβεβαίωσε 94% αποτελεσματικότητα

Εμβόλιο κορονοϊού: Η Moderna επιβεβαίωσε 94% αποτελεσματικότητα
Shutterstock

Η Moderna ανακοίνωσε ότι πέτυχε 94% αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Θα καταθέσει αίτηση για επείγουσα έγκριση.

Τα τελικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 επιβεβαιώνουν ότι έχει 94% αποτελεσματικότητα και κανένας από όσους εμβολιάστηκαν δεν παρουσίασε κάποια βαριά ασθένεια, λέει η εταιρεία, ξεκινώντας τη διαδικασία έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο.

Η αμερικανική εταιρεία ξεκινάει να υποβάλλει τα δεδομένα της στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου για άδεια έκτακτης ανάγκης.

Ακόμα, αναμένει από τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ να εξετάσει το αίτημά της, κατά τη συνεδρίασή της στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε η Moderna.

Ποιοι και πότε θα λάβουν το εμβόλιο

Το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε 7 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου – 5 εκατομμύρια την ημέρα που η Moderna ανακοίνωσε το ενδιάμεσο αποτέλεσμα της αποτελεσματικότητας 94,5% και άλλα 2 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η προμήθεια του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο. Η Moderna, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη, έχει λάβει 2,48 δις. δολάρια σε ομοσπονδιακά κεφάλαια των ΗΠΑ και αποτέλεσε βασικό μέρος της διοίκησης του Τραμπ.

Αν και έχει κάνει συμφωνίες σε όλο τον κόσμο, πρώτες θα αποκτήσουν πρόσβαση οι ΗΠΑ. Η Moderna δήλωσε ότι αναμένεται να έχει 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της έτοιμες για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τον Αύγουστο, εξάλλου, αγόρασαν 100 εκατομμύρια δόσεις με προαιρετική επιλογή για 400 εκατομμύρια επιπλέον. Η Moderna λέει ότι είναι σε καλό δρόμο να κατασκευάσει 500 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δόσεις για παγκόσμια διανομή το 2021, σύμφωνα με τον Guardian.

Όπως η Pfizer / BioNTech, η Moderna έχει χρησιμοποιήσει νέα τεχνολογία mRNA για την ανάπτυξη του εμβολίου της που περιλαμβάνει τον γενετικό κώδικα του ιού και όχι οποιοδήποτε θανάσιμο ή εξασθενημένο μέρος του. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν αξιοσημείωτα και πολύ παρόμοια αποτελέσματα. Η τελική ανάλυση δεδομένων της Pfizer έδωσε στο εμβόλιό της 95% αποτελεσματικότητα.

Κόστος εμβολίου

Η Moderna γίνεται η τρίτη εταιρεία που διαβιβάζει τα δεδομένα της προς έγκριση, μετά την Pfizer και μετά την AstraZeneca. Το εμβόλιο της Moderna λέγεται ότι θα διατηρείται για ένα μήνα σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου μόλις βγει από τον καταψύκτη, αλλά το κόστος θα είναι απαγορευτικό σε πολλά μέρη του κόσμου. Τον Αύγουστο, η εταιρεία δήλωσε ότι θα χρεώνει 32 έως 37 $ την δόση. Το εμβόλιο της Οξφόρδης θα κοστίσει λιγότερο από 3 £/ δόση.

Ποσοστό θνητότητας και παρενέργειες

Η ανάλυση φάσης 3 της Moderna περιελάμβανε 30.000 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο στις ΗΠΑ, εκ των οποίων το 196 νόσησαν. Τριάντα άνθρωποι αρρώστησαν σοβαρά και ένας πέθανε, αλλά κανένας από αυτούς δεν είχε λάβει το εμβόλιο της Moderna. Οι δοκιμές περιελάμβαναν σημαντικό αριθμό ατόμων σε ευάλωτες ομάδες, με 7.000 άτομα άνω των 65 ετών και περισσότερα από 5.000 νεότερα άτομα με χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η σοβαρή παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις.

Η εταιρεία είπε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες. Οι πιο συνηθισμένες ήταν πόνος στα χέρια, πονοκέφαλοι και κόπωση. Τα πλήρη δεδομένα της δοκιμής δεν έχουν κυκλοφορήσει, αλλά θα δημοσιευθούν εν ευθέτω χρόνο, δήλωσε η Moderna.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα