Χιλιάδες μετανάστες και ένταση στη μεθόριο του Έβρου - Ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας

Μετανάστες απέναντι σε αστυνομικούς στα ελληνικά σύνορα
Μετανάστες απέναντι σε αστυνομικούς στα ελληνικά σύνορα AP

Συνεχίζονται οι προσπάθειες μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα, μέσω του Έβρου, χωρίς καμία ενόχληση από τις αρχές της Τουρκίας. Μπλόκο από ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του στρατού.

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν από το απόγευμα της Παρασκευής στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής ενώ από την τουρκική πλευρά των συνόρων εξακολουθούν να συρρέουν ομάδες μεταναστών/προσφύγων με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει 66 συλλήψεις, κατά την προσπάθεια περίπου 4000 μεταναστών να περάσουν τα σύνορα. Ένταση επικράτεί και το πρωί του Σαββάτου.

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής.
Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής. AP

Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ όπου χθες επιχειρήθηκε «εισβολή» ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού. Κάποιες προσπάθειες τη νύχτα ομάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν στο ελληνικό έδαφος αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις φρούρησης που σε μια περίπτωση έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών. Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής.
Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής. AP

Με το φως της ημέρας έγιναν αντιληπτοί να κινούνται προς τα σύνορα εκατοντάδες μετανάστες-πρόσφυγες, και ανενόχλητοι από τις δυνάμεις ασφαλείας της γείτονος, να προσεγγίζουν, με μεταφορικά μέσα και πεζή, τα σύνορα του Έβρου για να καταλήξουν εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή να καθηλωθούν στην τουρκική όχθη του Έβρου.

Αφγανός μετανάστης υπό κράτηση
Αφγανός μετανάστης υπό κράτηση AP

Ο εντοπισμός τους από τις περιπόλους Ελλήνων συνοριοφυλάκων ανδρών της FRONTEX και στρατιωτικών με τη συνδρομή και ελικοπτέρων και στη διάρκεια της νύχτας με τη χρήση θερμικών καμερών από ξηράς και από τους αυξημένους ελέγχους του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, αποτρέπει την είσοδό τους.

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου AP

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι μετανάστες παρέμεναν στην τουρκική πλευρά της συνοριογραμμής, εκτεθειμένοι στην ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στον Έβρο.

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής.
Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής. AP

"Θα προστατευθούν τα σύνορα"

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά το τέλος της εστάλη αυστηρό μήνυμα προς όσους επιχειρούν παραβίαση των ελληνικών συνόρων.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Πέτσας, "η Ελλάδα δέχθηκε μια οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων της. Απετράπησαν περισσότερες απο4000 παράνομες είσοδοι. Οι 66 που πέρασαν κρατούνται. Δεν έχουν σχέση με τον πόλεμο στη Συρία. Ο πρωθυπουργός συγχαίρει τα στελέχη της ΕΛΑΣ και του στρατού για τις προσπάθειές τους. Ενισχύουμε τις δυνάμεις μας σε στρατό και θάλασσα. Στον Έβρο και τα νησιά. Η κυβέρνηση ειναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας".

Μητσοτάκης: Δεν θα επιτραπεί καμία παράνομη είσοδος

«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσθέτει, ότι «η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων». «Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεταναστευτικό, Αστυνομία, Έβρος, Τουρκία, Μετανάστες
SHARE:

24Media Network