Ένταση στη Μεσογείων, λόγω συγκέντρωσης Ρομά. Αντιδρούν στην κατεδάφιση του καταυλισμού τους στο Χαλάνδρι

Ένταση στη Μεσογείων, λόγω συγκέντρωσης Ρομά. Αντιδρούν στην κατεδάφιση του καταυλισμού τους στο Χαλάνδρι

Περίπου 40 άτομα, έχουν συγκεντρωθεί στη Λ. Μεσογείων, όπου έχουν ανάψει φωτιές σε λάστιχα και έχουν κλείσει μέρος του κατερχόμενου ρεύματος (Pics+Vid)

Ένταση επικρατεί στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου, λόγω διαμαρτυρίας Ρομά που μένουν στον καταυλισμό του Χαλανδρίου, έπειτα από απόφαση για την κατεδάφιση του καταυλισμού και απομάκρυνσή τους από την περιοχή.

Πριν ακόμα μεταβούν εκεί αστυνομικές δυνάμεις για την εφαρμογή της απόφασης, περίπου 40 άτομα, έχουν συγκεντρωθεί στη Λ. Μεσογείων, όπου έχουν ανάψει φωτιές σε λάστιχα και έχουν κλείσει μέρος του κατερχόμενου ρεύματος, όπου η κυκλοφορία γίνεται με δυσχέρεια.

Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός των Ρομά βρίσκεται στην συγκεκριμένη περιοχή εδώ και 40 χρόνια, αλλά αποφασίστηκε η μετεγκαταστασή τους στα Μέγαρα.

Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, καθώς και ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, συνοδεία εισαγγελέα.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, αντιτάχθηκε στην κατεδάφιση του καταυλισμού, τονίζοντας ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με αυτόν τον αυταρχικό τρόπο και με αυτά τα μέσα».

«Είναι αδιανόητο αυτό που σκέφτεται η αποκεντρωμένη διοίκηση. Να κάνουν στρατιωτική επιχείρηση… Επιχειρούν να μετατρέψουν το Χαλάνδρι σε εμπόλεμη ζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος, σημειώνοντας ότι η μεταφορά των ρομά θα πρέπει να γίνει με έναν βιώσιμο τρόπο.

Υπογραμμίζει ότι η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές.

«Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» επισημαίνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

 

Χωρίς αποτέλεσμα η σύσκεψη στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου, σχετικά με τον καταυλισμό των Ρομά στο Χαλάνδρι, ωστόσο οι συζητήσεις των εμπλεκομένων με την απομάκρυνση των αθιγγάνων από την περιοχή συνεχίζονται, καθώς όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, φαίνεται να αναστέλλεται η λύση της μετεγκατάστασής τους στο όρος Πατέρας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο πρόεδρος του καταυλισμού των Ρομά Στέλιος Καλαμιώτης και εισαγγελέας, ο κ. Ρούσσος φέρεται ότι εξέφρασε αίτημα με το οποίο ζητούσε να μην επέμβουν σήμερα και μέχρι να βρεθεί λύση οι αστυνομικές δυνάμεις στον καταυλισμό. Αίτημα το οποίο, συμμερίζεται και ο κ. Αγγελάκας.

Σε κάθε περίπτωση, από τη σύσκεψη προέκυψε ότι δεν υπάρχει λύση για τα 12 κτίσματα που ήταν προς κατεδάφιση, με τους μεν αθιγγάνους και το Πανεπιστήμιο Αθηνών να υποστηρίζουν ότι αυτά κατοικούνται κανονικά και τις εκθέσεις της πολεοδομίας να καθιστούν σαφές ότι τα κτίσματα είναι ακατοίκητα.

Έπειτα και από τη σημερινή σύσκεψη των αρμοδίων φαίνεται ότι όλα είναι ανοιχτά και θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση οι συζητήσεις για τον καταυλισμό.

Ωστόσο, μέχρι αυτή την ώρα, το ρεύμα της Μεσογείων προς Αθήνα παραμένει κλειστό.

Η απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα και σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, είχε οριστεί ημέρα που θα μετέβαινε συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας για την κατεδάφιση των παραπηγμάτων. Από χθες το βράδυ, όμως, οι ρομά του καταυλισμού βρίσκονται σε κινητοποίηση αντιδρώντας στην απόφαση, ενώ σήμερα, από νωρίς το πρωί, άναψαν φωτιές στη λεωφόρο Μεσογείων, καίγοντας λάστιχα και κάδους απορριμάτων.

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις και εισαγγελέας, ενώ υπήρξε ένταση και από την πλευρά κατοίκων της περιοχής που ζητούν την απομάκρυνση των ρομά, από οικόπεδα που είναι ιδιωτικά.

Σημειώνεται ότι για τη μετεγκατάσταση των ρομά έχει βρεθεί χώρος στην περιοχή του όρους “Πατέρα” στα Μέγαρα, ο οποίος όμως θεωρείται ακατάλληλος, ενώ από την πλευρά του δήμου έχει προταθεί να βρεθεί πρώτα κατάλληλος χώρος και να ακολουθήσει η μεταγκατάσταση καθότι πολλοί από τους ρομά είναι δημότες Χαλανδρίου και τα παιδιά τους πηγαίνουν στα σχολεία της περιοχής.

Ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος με επείγον έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχει ζητήσει προσωρινή αναβολή της κατεδάφισης μέχρι να βρεθεί λύση, σημειώνοντας ότι «η πραγματοποίηση αυτής της ενέργειας όχι μόνο δεν επιλύει τον υπάρχον από δεκαετίες πρόβλημα, αλλά αντίθετα η απόφαση για πενθήμερη διαδικασία κατεδάφισης ενέχει σοβαρό κίνδυνο να δημιουργήσει συνθήκες διατάραξης της ειρηνικής διαβίωσης των πολιτών και της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην πόλη με ανεξέλεγκτες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα